Podporuje Putina skutečně 70 procent Rusů?

11. 7. 2023

čas čtení 3 minuty
Téměř 70 procent Rusů podpoří v příštích volbách diktátora Putina - průzkum Levada Center (to je ruská sociologická organizace, která se zabývá průzkumy veřejného mínění). Ale je tomu skutečně tak? ptá se Anton Geraščenko.

Většina respondentů označuje svůj postoj k Putinovi jako "pozitivně neutrální". Dvě třetiny Rusů by si přály jeho znovuzvolení v roce 2024.

Jeho příznivci vysvětlují, že Putin podle nich "provádí správnou politiku", "je dobrým vůdcem", "je pro lidi" a "nemá alternativu".

Tuto zprávu již převzala nejen kremelská propagandistická média, ale i řada nezávislých a západních médií, často s tím, že jde o další potvrzení toho, jak je většina ruského obyvatelstva loajální k Putinovu kurzu. Ve skutečnosti tomu tak není.

Ne proto, že by byl výzkum nekvalitní nebo neprofesionálně provedený. Naopak, Levada Center je považována za jednu z nejdůvěryhodnějších a nejnezávislejších agentur pro výzkum veřejného mínění v Rusku. Problém je v tom, že za Putinovy (a jakékoli jiné) diktatury nemůže existovat důvěryhodná sociologie.

Lidé se bojí vyjadřovat své názory, pokud se neshodují s oficiální linií moci. Vědí, že kritika Putina a jeho politiky je může stát svobodu nebo život. Proto mnoho lidí raději skrývá své skutečné názory nebo sociologům lže, aby se vyhnuli problémům.

V historii jsou známy příklady, kdy průzkumy veřejného mínění ukazovaly přehnaně vysoké hodnocení diktátorů pouhých několik hodin před jejich pádem.

Například v roce 1989 uspořádal rumunský diktátor Nicolae Ceausescu referendum o své politice, v němž ho údajně podpořilo 98 % voličů. Krátce poté byl však svržen lidovým povstáním a zastřelen.

V roce 2003 uspořádal irácký diktátor Saddám Husajn volby, v nichž údajně získal 100 procent hlasů. Krátce poté byl však svržen invazí USA a jejich spojenců a oběšen.

V roce 2011 uspořádal libyjský diktátor Muammar Kaddáfí referendum o své politice, v němž ho údajně podpořilo 97 procent voličů. Nedlouho poté však v zemi vypukla občanská válka a Kaddáfí byl povstalci brutálně zavražděn.

V roce 2019 uspořádal kazašský diktátor Nursultan Nazarbajev volby, v nichž údajně získal 97 procent hlasů. Krátce poté - hádáte správně! - oznámil pod tlakem protestů svou rezignaci.

Mimochodem, ještě před několika dny celý svět sledoval pokus o ozbrojenou vzpouru v Rusku a masovou podporu Wagnerovy PMC ze strany lidu. Všichni ti Rusové, kteří údajně z celého srdce podporují Putina, neudělali nic pro to, aby tuto podporu uvedli v život.



1
Vytisknout
4055

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2023