Chcete-li zastavit globální oteplování, snižte výdaje na zbrojení

13. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

Ještě nedávno jsem nemohla vyjít z domu, aniž bych si nasadila respirátor KN95.

Kouř z lesních požárů v Kanadě se ve vlnách valí přes Spojené státy a desítky milionů Američanů od východního pobřeží až po Středozápad se ocitly pod přísným dohledem ohledně kvality ovzduší. V telefonech se ozývají varování, když požáry zahalí obzory, zatímco koncerty a baseballové zápasy jsou rušeny nebo odloženy.

Před několika týdny jsem poprvé zažila fialový neboli bordó kód a poprvé jsem pochopila, co skutečně znamená index kvality ovzduší (AQI) vyšší než 300, když mě ze spáleného vzduchu štípaly oči. Je nepravděpodobné, že by to bylo naposledy, píše Alliyah Lusuegro.

Sezóna lesních požárů teprve začíná, celou zemi sužují vlny veder a na obzoru je sezóna hurikánů, takže jsme letos ještě nezažili to nejhorší. A začíná být naprosto jasné, že na klimatické katastrofy prostě nejsme připraveni.

Většina z nás chápe, že je naléhavě nutné přejít od fosilních paliv na zelenou energii. Mnoho Američanů si však neuvědomuje, že obrovská část našich daní ve skutečnosti financuje instituci s největšími emisemi uhlíku na planetě: americkou armádu.

Americká armáda je největším institucionálním spotřebitelem ropy na světě. Lodě, stíhačky, bombardéry, Humvee a globální síť Pentagonu s více než 800 základnami, kde stojí budovy, které je třeba vytápět, chladit a udržovat - produkují ročně více emisí uhlíku než země jako Švédsko, Dánsko a Portugalsko.

Podle zákona o snižování inflace a dalších nových zákonů mají Spojené státy v příštím desetiletí vydávat na ochranu klimatu přibližně 50 miliard dolarů ročně. Tyto vítané investice jsou však zastíněny mnohem většími výdaji na naši neekologickou armádu.

Bidenova vláda na rok 2024 požadovala vojenský rozpočet ve výši 886 miliard dolarů. V důsledku dohody o zadlužení, kterou nedávno schválil Kongres, se toto číslo může ve skutečnosti ještě zvýšit. Neustále se blížíme k ročním výdajům ve výši jednoho bilionu dolarů jen na Pentagon, zatímco další programy na regulaci znečištění nebo řešení jeho dopadů na lidské zdraví by mohly být seškrtány. 

Potřeba odklonu od fosilních paliv je naléhavá. Obávám se, že několik dní nepříjemných procházek v kouři z lesních požárů se pro rodiny, pracující a budoucí generace změní v něco mnohem horšího. Pro mnoho komunit v první linii v této zemi to tak již je.

Musíme si ujasnit priority a odklonit se od fosilních paliv a našich přebujelých vojenských výdajů. Místo toho věnujme své prostředky na ochranu našich lidí a životního prostředí.

 

Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4200

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2023