Rusko: Vracejí se děsivé devadesátky?

14. 7. 2023

čas čtení 2 minuty
Jedno z nejčastějších a nejrozšířenějších tvrzení Vladimíra Putina je to, že překonal "divoké davadesátky", kdy Rusko ovládla otevřená kriminalita a kdy se rozšířila i do politického systému. V minulosti sice Putin zaznamenal určitý pokrok, ale nyní se právě kvůli němu "divoké devadesátky" vracejí, rozšiřují a nabývají nových forem.

Vydírání, přepadení, vraždy a nábor úředníků za účelem uskutečňování jejich plánů se opět staly mezi ruskými zločinci samozřejmostí.

Opět zločinci hledají komplice mezi donucovacími orgány, transformují je na "vlkodlaky v uniformách" a dostávají své vlastní lidi do státních struktur. Zároveň úředníci využívají svých pozic stále více po spolupráci se zločinci.

Inga Baranová, vedoucí oddělení pro zvláště důležité případy při Investigativním výboru říká, že v 90. letech se ekonomika vymkla vládní kontrole a zločinci museli vraždy používat častěji. Nyní je z velké části zpět pod státní kontrolou a tak zločinci používají ke krádeži a obohacování jiné metody.

K úpadku druhu zločinů charakteristických pro 90. léta došlo v letech 2005 a 2010, částečně proto, že se změnila ekonomika a vztahy ekonomiky ke státu. A částečně i proto, že vzestup digitálního světa způsobil, že trasování některých druhů trestné činnosti je mnohem snazší a odsouzení je rovněž v zásadě snazší.

Jenže kriminální svět se také přizpůsobil a zaměřuje se na techniky, které jsou méně vysledovatelné a umožní zločineckým rodinám vytáhnout z hospodářství obrovské částky. Jednou z největších oblastí je stínová ekonomika, kde se síla státu ještě zdaleka neprosadila.

Vlastně dnes největší škody zemi způsobuje šedá ekonomika, která zahrnuje nezákonnou distribuci zboží a služeb v rozmezí od normálního zboží přes orgány pro transplantaci, léky a dokonce až po zbraně a střelivo. Putin to označil za největší hrozbu pro zemi - a to je znamení že "rok 1990 nikam nezmizel".

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3752

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2023