"Trojnásobek sovětsko-afghánské války": Nové údaje vrhají světlo na rozsah ruských ztrát na Ukrajině

14. 7. 2023

čas čtení 6 minut
Téměř 50 000 ruských vojáků zemřelo při invazi na Ukrajinu, podle první nezávislé statistické analýzy válečných ztrát v zemi – společného úsilí nezávislých ruských médií a německého datového vědce, který používá ruská data k osvětlení jednoho z nejpřísněji střežených tajemství Moskvy.

"Zhruba 47 000" ztracených životů – taková je zničující lidská cena pro ruské síly při "zvláštní vojenské operaci" prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině, podle prvního nezávislého odhadu ruských obětí od začátku invaze v únoru 2022.

Číslo, které výrazně převyšuje oficiální počet obětí, bylo předloženo ve studii zveřejněné 10. července ruskými nezávislými médii Meduza a Mediazona ve spolupráci s datovým vědcem Dmitrijem Kobakem z univerzity v Tübingenu v Německu.

"Za 15 měsíců bojů (od 24. února 2022 do konce května 2023) zemřelo na Ukrajině třikrát více ruských vojáků než sovětských vojáků za 10 let války v Afghánistánu," napsali autoři studie na webových stránkách Meduza.

"Když vezmeme v úvahu počet mužů zraněných tak vážně, že se nevrátili do vojenské služby, celkový počet ruských obětí na základě našich výpočtů stoupá na nejméně 125 000 vojáků," dodali.

Nový zdroj: dědické nároky

Počet obětí války na Ukrajině, který přiměl Kreml nařídit částečnou mobilizaci vojenských záložníků, zůstává do značné míry zahalen tajemstvím, přičemž jak Moskva, tak Kyjiv nabízejí jen málo podrobností o vojenských ztrátách.

Oficiálně Rusko od začátku války přiznalo méně než 6 000 mrtvých, což je široce zpochybňované číslo, které bylo oznámeno již v září 2022. Od té doby Moskva zůstává v této věci zticha.

S údaji o ruských obětech předloženými ukrajinskými a americkými úřady – pohybujícími se mezi 35 000 a 60 000 úmrtími jen za rok 2022 – by se také mělo zacházet opatrně, varuje Meduza.

Novináři BBC zatím provedli jediné nezávislé úsilí o posouzení ruských bojových ztrát a spolupracovali s Mediazonou na vystopování všech úmrtí hlášených na sociálních médiích a v ruském tisku. Byli schopni potvrdit 26 801 úmrtí, i když varovali, že "skutečný počet obětí je mnohem vyšší".

Nejnovější studie Meduzy a Mediazony jde ještě o krok dále tím, že zkoumá dříve nevyužitý zdroj, řekl Ilja Kašnickij, demograf na univerzitě jižního Dánska, a poznamenal, že nezávislá média "byla schopna získat přístup ke skutečně jedinečným údajům: Dědickým nárokům".

Zkoumáním více než 11 milionů dědických nároků předložených ruským úřadům od roku 2014 byli vyšetřovatelé schopni stanovit "nadměrnou úmrtnost" mezi muži v bojovém věku od doby, kdy ruské tanky vjely na Ukrajinu v únoru 2022 – což znamená, o kolik více než obvykle jich zemřelo v takovém časovém rámci.

Nadměrná úmrtnost byla použita k posouzení úmrtí způsobených znečištěním, úmrtí souvisejících s přírodními katastrofami a v poslední době k vykreslení přesnějšího obrazu počtu obětí pandemie COVID-19.

Tato metoda byla zřídka používána k vyšetřování válečných obětí, řekl Kobak z univerzity v Tübingenu, který strávil roky přezkoumáváním oficiálních údajů poskytnutých ruskými představiteli.

"Vím jen o jednom dalším příkladu, který se týká války v Náhorním Karabachu v roce 2020, kdy jeden z mých kolegů použil nadměrnou úmrtnost, aby se pokusil posoudit skutečný počet obětí na arménské a ázerbájdžánské straně," řekl.

Úmrtí na COVID vs. úmrtí ve válce

Pandemie posloužila jako hlavní katalyzátor pro používání a rozvoj těchto statistických technik. Zejména umožnila vědcům v oblasti dat "upřesnit metody používané k určení toho, co představuje základní scénář úmrtnosti," říká Kašnickij.

V případě ukrajinské války však byl COVID-19 především překážkou pro vyšetřovatele, kteří se snažili zjistit počty obětí.

"Na začátku roku 2022 virus v Rusku stále cirkuloval, takže jsme museli najít způsob, jak odlišit úmrtí spojená s válkou od těch, která by mohla být připsána COVIDu-19," vysvětlil Kobak.

Řešením bylo vypočítat nadměrnou úmrtnost žen na koronavirus – o níž lze předpokládat, že se rovná úmrtnosti mužů – a odečíst ji od celkové nadměrné úmrtnosti pozorované u mužů, přičemž zůstala pouze úmrtí, která lze připsat válce.

"Samozřejmě je možné, že válka mohla způsobit nárůst počtu sebevražd nebo násilných úmrtí mezi muži v bojovém věku," varoval Kašnickij, i když dodal, že čísla nebudou dostatečně velká, aby zkreslila zjištění studie.

Kromě toho se zdá, že oficiální údaje, k nimž má Kobak přístup, potvrzují závěry vyvozené z analýzy záznamů o dědictví.

Datový vědec byl schopen prozkoumat ruské registry úmrtí mezi lety 2016 a 2022, rozdělené podle věku a pohlaví. Jeho odhad nadměrné úmrtnosti mužů mladších 50 let ve srovnání se ženami v průběhu roku 2022 mu poskytl představu o počtu obětí války mezi únorem a prosincem téhož roku.

Jeho odhad, že v roce 2022 bylo zabito asi 24 000 ruských vojáků, byl zhruba v souladu s číslem získaným z analýzy dědických nároků (kolem 25 000).

Absence registrů úmrtí pro rok 2023 znamená, že oběti za prvních šest měsíců letošního roku je těžší odhadnout, připustil Kobak - a poznamenal, že "ne všechna úmrtí vedou k dědickému nároku a ne všechny dědické nároky jsou spojeny s úmrtími na bojišti".

To je důvod, proč studie odhaduje celkový počet ruských obětí na "mezi 40 000 a 55 000" – relativně široký odhad, který není o nic méně zarážející, což naznačuje, že jen v prvních šesti měsících roku 2023 zemřelo minimálně 15 000 ruských vojáků.

Zdroj ve francouzštině: ZDE

1
Vytisknout
3549

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2023