Mořská vydra v kalifornském Santa Cruz olupuje surfaře

14. 7. 2023

čas čtení 2 minuty
Úřady pro ochranu přírody ve městě Santa Cruz, asi 90 minut jízdy jižně od San Francisca, zveřejnily varování veřejnosti ohledně zvířete, o kterém říkají, že je to pětiletá samice mořské vydry.

Útočí na surfaře už několik týdnů, ale v poslední době se její loupeživé umění dostalo na novou úroveň.

V ohromujícím videu zveřejněném v pondělí na Twitteru vydra vyleze na prkno jednoho surfaře a visí, zatímco ten se snaží s ním zatřást a přetočit je, aby ji dostal pryč. V jednu chvíli se na něj vydra vrhne a nakonec začne kousat do prkna. Je vyloženě neúprosná.

Úřady vydaly o tomto tvorovi podrobný bulletin.

"Vzhledem k rostoucímu riziku pro veřejnou bezpečnost byl nasazen tým z CDFW a Monterey Bay Aquarium vyškolený v odchytu a manipulaci s mořskými vydrami, aby se pokusil ji odchytit a vrátit domů," uvádí se v prohlášení americké služby pro ryby a divokou zvěř. CDFW je příslušná kalifornská státní agentura.

Osadníci v Americe lovili mořské vydry pro jejich kožešiny až do počátku 20. století a jejich počet se zmenšil téměř na pokraj vyhynutí.

Zvířata jsou stále ohrožená, ale bojují a předpokládá se, že ve vodách severního Pacifiku je jich asi 3 000.

Setkání s mořskou vydrou ve vodě je pro surfaře, milovníky kajaků a námořníky vzácné, ale ne neslýchané.

Tvory s malými hlavami vyčnívajícími z vody, když plavou, někdy vzhůru nohama, mají lidé tendenci považovat je za roztomilé.

Ale tato zvířata jsou ve skutečnosti agresivní dravci a jejich kousnutí je nebezpečné.

Chování této samice ve vodách u Santa Cruz je nicméně neobvyklé a odborníci jsou zmateni, pokud jde o úroveň její agresivity.

Místní vědci ji znají. New York Times uvedl, že tato mořská vydra se narodila v zajetí matce, která ztratila svůj vrozený strach z lidí poté, co byla často krmena.

"Bál jsem se," řekl deníku Los Angeles Times Joon Lee, který byl v neděli napaden vydrou.

"Snažil jsem se odplavat, ale než jsem se dostal daleko, kousla mě do vodítka," řekl a popsal popruh, který surfaři nosí kolem kotníku, aby se připojili ke svému prknu. "Tak jsem zpanikařil."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4122

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2023