Ruská agrese na Ukrajině: Moskva zahájila vlnu náletů, most na Krymu je po výbuchu částečně otevřen

18. 7. 2023

čas čtení 9 minut
- Rusko zahájilo údery na Ukrajině, v černomořském přístavu byl hlášen "poměrně vážný" požár

Rusko zahájilo sérii leteckých úderů po celé Ukrajině, včetně úderů na jižní přístavní města Oděsa a Mykolajiv, několik hodin poté, co oznámilo, že odstupuje od dohody o vývozu obilí, kterou uzavřela OSN a která umožňovala vývoz ukrajinských produktů přes Černé moře.

V jednom ze "zařízení" v Mykolajivu vypukl "poměrně vážný" požár, uvedl starosta Oleksandr Senkevič na Telegramu.

Protivzdušná obrana byla aktivována také v Oděse, kde Oleh Kiper, šéf vojenské správy regionu, uvedl, že systémy protivzdušné obrany odrazily několik vln útoků ruských dronů.

Ukrajinské letectvo rovněž varovalo před útoky dronů v Chersonské, Záporožské, Doněcké a Dněpropetrovské oblasti a před hrozbou útoků balistickými raketami v Poltavě, Čerkasech, Dněpropetrovsku, Charkově a Kirovohradě.

- Rusko v noci namířilo na černomořské přístavní město Oděsa několik vln bezpilotních letounů Šahed a šest řízených střel Kalibr, uvedlo ukrajinské operační velitelství "Jih", přičemž všechny byly sestřeleny protivzdušnou obranou.

Úlomky raket a dronů však zranily staršího muže a poškodily "zařízení přístavní infrastruktury" a několik soukromých domů, uvedlo v příspěvku na Facebooku.

V Mykolajivu byly sestřeleny čtyři bezpilotní letouny Shahed, ale jeden průmyslový objekt začal hořet, uvedla. K žádným obětem nedošlo.

Útok na jižní přístavní města přišel několik hodin poté, co Moskva oznámila, že odstupuje od dohody uzavřené OSN, která Ukrajině umožňovala bezpečný vývoz obilí přes černomořské přístavy.

- V Rusku už začínají hádky o tom, kdo ponese odpovědnost za útok na kerčský most:



 

- Částečně obnoven silniční provoz na kerčském mostě poškozeném výbuchem

V pondělí pozdě večer byl částečně zprovozněn silniční provoz na jednom jízdním pruhu krymského mostu, uvedl   ruský vicepremiér Marat Chusnullin, téměř 24 hodin poté, co byl zasažen dvěma výbuchy.

"Automobilová doprava na Krymském mostě byla obnovena v obráceném režimu v nejvzdálenějším pravém jízdním pruhu," napsal v pondělí   Chusnullin.
 
Provoz trajektů byl však v úterý brzy ráno kvůli špatnému počasí přerušen, informovaly ruské agentury s odvoláním na Moskvou podporované krymské ministerstvo pro mimořádné situace.
 
- V okupovaném Melitopolu byl hlášen výbuch


Vladimir Rogov, jeden z Ruskem dosazených vůdců v okupovaném Záporoží, ohlásil hlasitý výbuch v okupovaném Melitopolu. Na svém kanálu Telegram uvedl: "Hlasitý v Melitopolu! Ve městě se ozval zvuk výbuchu. Podrobnosti později."

- V Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny byl vyhlášen letecký poplach

- Ukrajinský generál Syrskij: situace je "komplikovaná, ale pod kontrolou"


Kyjev v úterý informoval o "komplikované" situaci v bojích na východě Ukrajiny a úspěších v některých částech jihu, kde pokračuje v protiofenzívě proti okupačním ruským silám.

"Situace je [na východě] komplikovaná, ale pod kontrolou," uvedl na Telegramu generál Oleksandr Syrskyi, velitel ukrajinských pozemních sil.

Uvedl, že Rusko soustředilo síly ve směru na Kupjansk v severovýchodní Charkovské oblasti, ale ukrajinské jednotky je zadržují.

Podle agentury Reuters ukrajinští představitelé stále častěji poukazují na zesílení ruské vojenské aktivity v okolí Kupjanska a Lymanu na severovýchodě země. Obě města byla koncem loňského roku znovu dobyta Ukrajinou.

V pondělí mluvčí ukrajinských sil na východě země uvedl, že ruská armáda v oblasti shromáždila více než 100 000 vojáků a více než 900 tanků.

- Německá armáda objednala několik set tisíc dělostřeleckých granátů v rámci dohody s firmou Rheinmetall, snaží se doplnit zásoby ztenčené válkou na Ukrajině

Podle agentury Reuters společnost Rheinmetall uvedla, že získala novou rámcovou smlouvu na dodávky 155mm dělostřelecké munice, což představuje potenciální objem zakázky ve výši přibližně 1,2 miliardy eur.

- Ruská státní média informují, že bezpečnostní služby Ruské federace tvrdí, že zadržely ženu podezřelou z přípravy "teroristického útoku" v Jaroslavské oblasti severně od Moskvy.

Cituje FSB, podle níž "byla zadržena ruská občanka narozená v roce 1987, která na pokyn ukrajinských zvláštních služeb shromažďovala a předávala informace o objektu kritické infrastruktury v Jaroslavské oblasti".

Zpráva uvádí, že bylo zahájeno trestní stíhání, které může vyústit v desetiletý trest odnětí svobody.


- K nočním útokům Ruska se vyjádřil poradce ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Na Telegramu napsal následující:

    Ruský noční útok na Oděsu a Mykolajiv s použitím raket a kamikadze dronů je dalším důkazem, že teroristická země chce ohrozit životy 400 milionů lidí v různých zemích, které jsou závislé na ukrajinském vývozu potravin.

    Děkujeme našim vzdušným silám za jejich efektivní práci.

    Svět musí pochopit, že cílem Ruské federace je hlad a zabíjení lidí. Potřebují vlny uprchlíků. Tím chtějí oslabit Západ.

- Obě strany dosáhly v uplynulém týdnu "marginálních pokroků" v různých oblastech, uvedlo britské ministerstvo obrany ve své nejnovější zpravodajské zprávě o konfliktu.

Na severovýchodě Ukrajiny pokračuje nasazování "značných" prostředků v oblasti kolem Bachmutu, která v květnu po měsících krvavých bojů připadla Rusku, uvedlo MO. Ruské síly tam jsou "pravděpodobně křehké", ale "zatím se drží".

Ruské síly se rovněž pokoušejí proniknout na západ přes lesy západně od Kreminy, uvedlo MO.

"Na jihu Ukrajina pokračuje v útoku nejméně po dvou osách, ale je nepravděpodobné, že by ještě prolomila primární obranné linie Ruska," pokračovalo.

Rusko tam podle ní pravděpodobně zavedlo "režim přídělu střel" pro své dělostřelectvo, zatímco jeho velitelé v Chersonu jsou pravděpodobně také znepokojeni malým ukrajinským předmostím na levém břehu řeky Dněpr, které by mohlo učinit jejich jihozápadní křídlo zranitelným.

- Nejvyšší britský vojenský představitel uvedl, že Spojené království rozebírá ruská vojenská vozidla ukořistěná v Rusku, aby zjistilo, co se z nich lze naučit.


"Je to opravdu důležité, protože jsme v klubu národů, že když se nám dostane do rukou ruská technika nebo technika jiných národů, která by pro nás mohla být v budoucnu nebezpečná, sdílíme tyto znalosti," řekl admirál sir Tony Radakin v rozhovoru pro Sky News.

- Pondělní útok na Kerčský most a pokračující propagace Krymu jako turistické destinace ze strany Moskvy budou mít "významné dopady" na ruskou logistiku na jižní Ukrajině uprostřed ukrajinské protiofenzívy,
uvedl Institut pro studium války ve svém nejnovějším hodnocení konfliktu.

Most se nachází podél jednoho z pouhých dvou pozemních spojení s jižním uskupením ruských sil, ale Moskva vyzvala ruské civilisty, aby "projížděli válečnou zónou, místo aby jim doporučila, aby se jí vyhnuli, jak by to udělala zodpovědná vláda", uvedl americký thinktank.

"Ruské okupační úřady se nedávno snažily zmírnit dopravní problémy způsobené právě zvýšenou ruskou turistikou přes most přes Kerčský průliv," napsal.

Poznamenal také, že nedostatek zásobování byl jednou ze stížností, které vznesl generálmajor Ivan Popov, který velel 58. kombinované armádě a který uvedl, že byl nedávno propuštěn za to, že si stěžoval na neutěšenou situaci ruských sil na frontě.

Mnohé Popovovy stížnosti naznačovaly, že 58. kombinovaná armáda a pravděpodobně i další ruské formace rozmístěné v Záporožské oblasti trpí nedostatkem zásob, který se ještě zhorší, pokud turistický a jiný civilní ruch zpomalí logistické trasy podporující ruské síly na jihu Ukrajiny.

- Ruská protivzdušná obrana a systémy elektronického protiopatření sestřelily v úterý v časných ranních hodinách nad Krymem 28 ukrajinských dronů, citovala agentura RIA ruské ministerstvo obrany.

Útoky dronů nezpůsobily žádné oběti ani škody, uvedlo ministerstvo podle agentury Reuters.

- Rusko odstoupilo od černomořské dohody o dodávkách obilí, kterou před rokem zprostředkovala OSN a Turecko s cílem zmírnit celosvětovou potravinovou krizi tím, že umožní bezpečný vývoz ukrajinského obilí. Moskva uvedla, že rozhodnutí je konečné, a varovala, že nemůže zaručit bezpečnost lodí.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že dohoda o dodávkách obilí musí pokračovat a může fungovat i bez ruské účasti.
"Afrika má právo na stabilitu. Asie má právo na stabilitu," uvedl ve svém nočním videoposelství.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2962

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2023