Satelitní snímky severního Kaspiku ukazují mořské dno

19. 7. 2023

čas čtení 1 minuta
Severní části Kaspického moře sousedící s Ruskou federací a Kazachstánem rychle vysychají v důsledku poklesu přítoku z říčních systémů, zejména v Rusku. To časem ztíží, ne-li znemožní, aby tyto země nadále využívaly zmíněné moře, jak tomu bylo v minulosti.

Tento trend, který připomíná, co se stalo s Aralským mořem, když začalo svou smrtící spirálu, se v posledních dvou desetiletích zrychluje.

Hladina klesla obzvláště masivně a rychle v částech Kaspického moře sousedících s Kazachstánem, ale zasahuje i ruské oblasti na severním okraji moře. Časem, pokud nebude do Kaspického moře přivedeno více vody, tyto oblasti vyschnou - a žádná země je nebude moci využít pro lodní dopravu nebo rybolov.

Pokles hladiny vody by mohl ovlivnit schopnost Moskvy přesouvat Kaspickou flotilu, stejně jako Putinovy naděje, že využije moře jako součást svého severojižního koridoru k obcházení západních sankcí. Ale nejbezprostředněji vyschnutí tohoto moře pravděpodobně přinese negativní zdravotní a ekonomické důsledky pro ty, kteří žijí kolem jeho bývalého pobřeží.

Důvodem jsou, opět jako ve Střední Asii v případě konce Aralského moře, těžké kovy, které byly na mořském dně. Ty se budou nyní šířit větry a způsobí rakovinu a další nemoci populace. Vzhledem k tomu, že Rusko je primárním zdrojem těchto kovů, pravděpodobně to zhorší napětí mezi Moskvou a Astanou.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3533

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2023