Přehodnotí Němci Ostpolitik?

19. 7. 2023

čas čtení 7 minut
Jak německá politická opomenutí, lobbing, dvojí metr a neupřímný pacifismus nepřímo připravily útok Moskvy na Ukrajinu?, ptá se Andreas Umland.

Když renomovaná německá rozhlasová novinářka Sabine Adlerová vydala v srpnu 2022 v Berlíně svou knihu "Ukrajina a my: Německé fiasko a poučení pro budoucnost", stala se sama o sobě událostí v německém intelektuálním životě. Důvod zvýšeného zaměření na knihu byl zřejmý: Eskalující válka Ruska proti Ukrajině od února 2022 zpochybnila předchozí politický a ekonomický přístup Německa k východní Evropě. Berlín po tři desetiletí částečně ignoroval zájmy a problémy Ukrajiny jako druhého největšího státu v Evropě, zatímco ruským politickým a ekonomickým elitám se aktivně vycházelo vstříc.

Adlerová sleduje historické, politické, ekonomické a kulturní zdroje zásadního selhání německé politiky vůči postsovětskému prostoru v letech 1991-2021. Její analýza se zaměřuje nejen na původ a vypuknutí velké války v roce 2022, ale také na předchozí roli Německa vůči zemi okupované Ruskem. Jako jedna z dlouholetých německých expertek na východní Evropu popisuje, jak německá politická opomenutí, lobbing, dvojí metr a neupřímný pacifismus nepřímo připravily útok Moskvy na Ukrajinu.

V důsledku toho kritické hodnocení berlínské politiky vůči Ukrajině v roce 2022 bylo tehdy a i dnes je milníkem v německé politické žurnalistice. Zde je například to, co o knize v letech 2022-23 napsali první recenzenti vlivných německých médií: "Dramaticky upřímná kniha" (Christian Thomas pro Frankfurter Rundschau); "Autoritativní příspěvek ke vzdělávání [čtenářů o německo-ukrajinských vztazích]" (Natasha Freundel pro RBB Kulturradio); "Adlerová hodnotí [vztahy Německa s Ukrajinou] s moudrostí a ostrostí" (Viola Schenz pro Süddeutsche Zeitung); "Adlerové se její knihou daří nastavit nám zrcadlo. Poukazuje na chyby v našem myšlení" (Paul Tetzke pro Liberale Moderne).

Samozřejmě, že již došlo ke kritickým hodnocením nepochopení Berlína ohledně Ruska, stejně jako příliš měkkého postoje k imperiální politice Moskvy. Prvními milníky byly například monografie "Ruský komplex: Německo a východ 1900-1945" od Gerda Köhnana, "Předpojatý pohled: Východní politika Německa" od Thomase Urbana, "Změna časů: Putinova válka a její důsledky" od Rüdigera von Fritsche.

Köhnanova vlivná kniha byla znovu vydána s novou předmluvou v roce 2022. Urbanův výzkum, který vyšel šest měsíců před knihou Adlerové, byl dokončen těsně před rozsáhlou ruskou invazí a v knihkupectvích se objevil v březnu 2022, tři týdny poté, co začal. Rüdiger von Fritsch je bývalý německý velvyslanec v Moskvě, jehož kniha vyšla v květnu 2022 a který se od té doby stal jedním z nejplodnějších komentátorů ruské války proti Ukrajině v německých médiích.

Po oznámení spolkového kancléře Olafa ze dne 27. února 2022, Scholzova slavného Zeitenwende (změny časů) a vydání knihy Adlerové, objevilo se v srpnu 2022 několik důležitých nových studií různých novinářů. Mezi nejpodrobnější dodatečné studie tohoto druhu patří, v chronologickém pořadí jejich výskytu, následující: "Pomsta: Jak Putin vytvořil nejhrozivější režim na světě", "Vztah s Moskvou: Schröderova síť a německá cesta k závislosti", "Ruská válka proti Ukrajině a Spolkové republice: Německá debata o míru, fašismu a válečných zločinech".

Zatímco jiné knihy před a po Adlerové představovaly důležité myšlenky, její výzkum byl v roce 2022 a zůstává i v roce 2023 jedním z nejvýznamnějších příspěvků k pokračujícímu přehodnocování tzv. Ostpolitik po studené válce.

Postoj Německa k východní Evropě je na druhé straně jedním z nejvýznamnějších mezinárodních vztahů v Evropě jako celku. Tak tomu bylo v minulosti, je tomu tak dnes a pravděpodobně tomu tak bude i v budoucnu. Tento vztah je předurčen k tomu, aby stanovil, jakým směrem se Evropa bude v nadcházejících letech ubírat.

Adlerová (stejně jako já) je východní, nikoliv západní Němec s významnými životními zkušenostmi v bývalém sovětském bloku. Prostřednictvím svých zkušeností z tzv. Německé demokratické republiky (NDR) přináší Adlerová do rozhovoru trochu jinou zkušenost a pohled na Rusko, Ukrajinu a roli Německa ve východní Evropě, ve srovnání se západními Němci.

Se svým obzvláště dlouhým a intenzivním skepticismem vůči Putinovi, stejně jako s zřetelnými sympatiemi k Ukrajině a dalším bývalým sovětským republikám, se Adlerová připojuje k řadě dalších vlivných východoněmeckých analytiků ve východní Evropě, kteří mají počáteční biografii v NDR. Mezi nimi jsou zejména zesnulý Werner Schulz, dlouholetý poslanec německého a evropského parlamentu za německou stranu Zelených, Stefan Meister z Německé rady pro zahraniční vztahy (DGAP), Jörg Forbrig z německého Marshallova fondu (GMFUS) a Andre Hertel z Německého institutu pro mezinárodní a bezpečnostní záležitosti (SWP). Stejně jako tito plodní odborníci na východní Evropu byla Adlerová po více než dvě desetiletí jedním z německých analytiků postsovětského světa, který prostřednictvím svých písemných publikací a ústních projevů připravoval nedávný radikální obrat v postoji Berlína k Rusku a Ukrajině.

Kniha Adlerové je v současné době připravována k dotisku širšímu publiku, v angličtině ji vydává stuttgartské nakladatelství ibidem Press a mimo Evropu ji distribuuje nakladatelství Columbia University Press. Tento překlad poskytne zainteresované veřejnosti mimo Německo příležitost nahlédnout do vnitřních záležitostí německé Ostpolitik. Neněmečtí čtenáři by si však měli uvědomit, že kniha nebyla původně napsána pro zahraniční, ale pro německou čtenářskou obec. Je určena především čtenářům z řad politické a intelektuální elity Spolkové republiky, zejména těm, kteří žijí nebo pracují v Berlíně.

Kniha Adlerové, kriticky analyzující německou politiku vůči Rusku a středovýchodní Evropě, není jedinou nedávnou německou knihou svého druhu, která si zaslouží překlad do jiných jazyků a čtenářskou obec mimo Německo. Studie Adlerové je však stále jediná svého druhu, specificky se věnuje ukrajinsko-německým vztahům v rámci širší berlínské Ostpolitik. Navíc autorka nenapsala akademickou studii, ale knihu pro široké publikum.

Fascinující výzkum by proto měl zajímat i širokou čtenářskou obec, která se zajímá o vývoj postoje Berlína ke Kyjivu a Moskvě. To je živá ilustrace, dokumentace a interpretace nedávných německých debat, konceptů a politik týkajících se Ukrajiny, bezpečnosti ve východní Evropě a ruské hrozby.

Každý, kdo chce pochopit minulý, současný a budoucí postoj Berlína ke Kyjevu, by si měl přečíst knihu Sabine Adlerové.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

1
Vytisknout
3239

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2023