Bude Západ hloupější než velbloud?

19. 7. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
"Je snazší přimět velblouda, aby skočil do příkopu, než hlupáka, aby poslouchal rozum," tvrdí turecké přísloví.

Letos v únoru oběhlo sociální sítě a poté i další média děsivé video. Zachytilo situaci, kdy agresívní ruský "nadčlověk" zcela zbytečně napadl velblouda. Zvíře si ovšem nedalo nic líbit a útočníka neprodleně zneškodnilo.

Poučení? Třebaže jste povahou brutální imperialista, stejně raději nemlaťte velbloudy. Nevyplatí se to. V lepším případě dostanete strašlivě přes držku, v horším už to nerozchodíte.

Vladimir Putin se vyznačuje mentalitou gangstera. Není tomu ovšem tak, že by jen jakousi historickou náhodou v čele ruského státu stanul člověk vyznačující se úchylnými rysy. Ve skutečnosti se ruský diktátor těší tak masivní podpoře mezi veřejností právě proto, že dokonale ztělesňuje hodnoty dominantní mezi "lidem".

Hluboce zažitý hodnotový komplex, v němž je strašlivá bída průměrného Rusa kompenzována kultem státu a imperiální pompou, zajišťuje, že bez naprosté porážky Putinovy dobyvačné války jej většina poddaných nikdy neopustí, i když jinak budou za válku platit stále rostoucí cenu.

***

Od dob obecně srozumitelné Robbinsovy a Bernsteinovy West Side Story Západ navzdory všelijakým filmovým počinům typu Narcos přestal správně chápat logiku gangů a gangsterů. Namísto toho se rozmohl akademický tlach ohledně údajně "legitimních" bezpečnostních zájmů gangsterských režimů, které je prý třeba uznat a respektovat.

Výsledkem dekád trvajícího ustupování těmto "legitimním" zájmům byl počátek roku 2021, kdy Moskva dala zřetelně najevo, že kašle na celé poválečné uspořádání v Evropě a neuznává žádné závazky plynoucí z mezinárodních dohod, pokud překážejí její expanzi. "Dlouho jsme sedlali, teď pojedeme," prohlásil ministr zahraničí Lavrov. Pak přišla totální invaze na Ukrajinu.

Neexistuje žádná uměřenější pedagogika, která by většinovému rusáctvu vytloukla z hlavy posedlost masakrováním sousedů, nežli ta, kterou předvedl výše zmiňovaný velbloud.

Rusové musejí zcela bez pochyb přijmout informaci, že jakákoliv vnější agrese je bude strašlivě bolet - a to i tehdy, pokud napadnou někoho jiného než Finsko, u nějž si to už pamatují.

Že za každým napadením cizího území bude následovat symetrické napadení ruského území.

Že v případě, kdy rozpoutají válku, budou jen navždy snášet bídu bez toho, aby se mohli ohánět imperiální pompou.

Pokud Západ nepochopí, že bez této pedagogiky se ve vztazích s Moskvou nikam nedostane, pokud bude dál zakazovat použití Ukrajině poskytnutých zbraní na ruském území, znemožní napadání akumulované útočné síly ještě před útokem a přijímat další, podobně sebezničující omezení své bezpečnostní politiky, nikam dál se nedostane, než k věčnému válčení s imperiální Moskvou.

Ukáže se být hloupějším než velbloud z únorového videa - a také hloupějším než velbloud z tureckého přísloví v úvodu tohoto článku.

0
Vytisknout
7906

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2023