Rusko může provádět sčítání lidu pouze jednou za 20 let - a "zrušit" neruské národnosti

19. 7. 2023

čas čtení 1 minuta
Poslanci Dumy připravují legislativu, která by se radikálně změnila praktiky sčítání lidu v Rusku. Místo sčítání lidu každých deset let, jak je nyní požadováno, by se cenzus konal jen každých dvacet let. A místo skutečného průzkumu by se tato budoucí sčítání lidu spoléhala spíše na oficiální zdroje než jakýkoli průzkum populace, upozorňuje Damir Išakov.

Tatarský historik, který se o tom dozvěděl, když se zúčastnil nedávného 15. kongresu antropologů a etnologů Ruska v Petrohradě, tvrdí: Zničilo by to neruské národy, protože národnost není pravidelně uváděna v žádném zdroji s výjimkou sčítání lidu.

Putinův režim může mít sklon pohybovat se tímto směrem: Ušetřit peníze, vzhledem ke všem problémům s posledním sčítáním lidu, a ještě dále snížit význam národnosti v ruském politickém systému. Když se národnost nepočítá, naznačuje to, že přinejmenším pro politické vedení už nemusí existovat.

Kvůli úsilí Valerije Tiškova, který vyvinul "teorii neetnického ruského národa," je nyní etnografie v Rusku na oficiální úrovni plně integrována do mocenských struktur režimu.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3101

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2023