Rusko: V čem spočívá hloubka "hlubokého lidu"

19. 7. 2023

čas čtení 1 minuta
Vladimir Putin má obrovskou podporu mezi ruským obyvatelstvem, které označuje za "hluboký lid". Je tomu tak proto, že vzešel z jeho řad a sdílí jeho přesvědčení, že "chudoba není neřest", ale musí být "plně kompenzována kultem státu a imperialismu," píše Vladimír Skripov.

Proto byla vnější expanze vždy hlavním cílem ruské politiky. A to je také důvod, proč je chybné předpokládat, že ruský lid se odvrátí od Putina a od této politiky, i když náklady na jeho podporu a provádění jeho politiky porostou.

Imperialismus a všechny činy, které z něj vyplývají, jsou organickými částmi vědomí a mravů "širokých mas lidí". Vůdce může tento imperialismus řídit tím či oním způsobem, ale vždy se na něj spoléhá. Kdyby Putin zaútočil na Kyrgyzstán, ("hluboký lid") by nenáviděl Kyrgyzy.

To je důvod, proč si Putin velmi váží svých "hlubokých lidí" a může se spolehnout, že ho nehledě na další okolnosti podpoří. Další bojové ztráty to nezmění a nevytvoří "protiválečné" pocity. Situace v Putinově Rusku je přesně opačná: S každou novou rakví se bojovnost mezi lidmi jen zvyšuje.

Mnozí vnější pozorovatelé jsou šokováni, když si ruské matky stěžují na nesnesitelné podmínky, v nichž se nacházejí jejich mobilizovaní synové, ale zároveň nežádají zastavení války, jen munici. Z tohoto důvodu by si nikdo neměl dělat iluze o Putinově podpoře nebo vyhlídkách na rychlé ukončení války na Ukrajině.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3391

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2023