Kaspické moře: Ekologická a sociální katastrofa?

26. 7. 2023

čas čtení 1 minuta
Kaspické moře rychle vysychá. Dnes je pro hrozící krizi uváděno mnoho vysvětlení, ale existuje pouze jedna účinná záchranná strategie.

Němečtí i ruští odborníci říkají, že hladina vody v Kaspickém moři bude i nadále v příštích desetiletích klesat a bude na konci tohoto století o 9-18 metrů níže. Šlo by o apokalyptický výsledek, na jehož omezení musejí všechny pobřežní státy spolupracovat.

Ale někteří ruští specialisté používající různé environmentální modely tvrdí, že vodní hladina Kaspického moře, která v posledních desetiletích rychle klesá, začne v roce 2030 znovu stoupat - a že tedy není třeba radikálních kroků, po nichž volají ti, kdo předpovídají dramatičtější pokles.

Protože Kazachstán již trpí vysycháním Aralského moře a protože jeho pobřežní oblast, od počátku mělčí, byla nejvíce postižena nedávnými poklesy, učenci a politici v této zemi mají tendenci akceptovat západní spíše než ruskou expertízu a vyzývají k radikálním krokům.

Mezi ně patří snahy omezit populační růst podél pobřeží, rozšířit bagrovací operace v kazašských řekách, které se vlévají do Kaspického moře, a uzavírání dohod s Moskvou ohledně toku Volhy, která poskytuje většinu vody k udržení hladiny Kaspického moře.

K dispozici jsou nějaké dohody mezi Astanou a Moskvou, ale zatím mají minimální význam, pokud Kazaši vidí, že ruský optimismus je oprávněn jen málo důkazy. Místo toho se obávají, že v případě Kaspického moře budou čelit "druhému Aralu", což by byla katastrofa nejen pro Kazachstán, ale i pro celý region.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3536

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2023