Ruská propaganda šíří "sociální reklamu" jakoby z Německa. V domě německé rodiny visí portrét ukrajinského prezidenta se slovy "Heil Zelenskyj"

28. 7. 2023

čas čtení 2 minuty
Ruští propagandisté, "vojenští korespondenti" a média rozšířili video, na kterém je německým rodinám odebírán majetek kvůli pomoci Ukrajině. Tvrdí se, že jde o reklamu pro krajně pravicovou stranu Alternativa pro Německo. Nicméně, jak nezávisle zjistili novinář Rádia Svoboda Mark Krutov, "Agentura" a ověřovatel faktů Ilja Ber, ve videu hráli ruští herci. Předpokládá se, že video bylo natočeno v Rusku.

Podle zápletky videa, natočeného v němčině, přicházejí úředníci do domu rodiny z Německa. V televizi sledují emotivní projev kancléře Olafa Scholze o potřebě poskytnout Ukrajině pomoc. Lidé v uniformě berou majetek rodiny a také věší na zeď portrét ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s nápisem "Heil Zelenskyj".

Na konci videa se objevují titulky, které uvádějí, že Německo již utratilo více než 22 miliard eur na pomoc Ukrajině. "Pokud je vaše země v NATO, buďte připraveni na NATO u vás doma," říká také video.

Video se stalo virálním na telegramových kanálech ruských propagandistů a "vojenských korespondentů". Moderátor Pěrvého kanalu, Ruslan Ostaško, řekl, že autoři videa jsou členy strany Alternativa pro Německo. Video také přitáhlo pozornost ruských médií. "Argumenty i fakty" uvedly, že se jedná o "německou sociální reklamu" a televizní kanál "Cargrad" nazval video "politickou reklamou z Německa".

Zároveň není ve videu zmíněna "Alternativa pro Německo". Rádio Svoboda navíc poznamenává, že o tomto videu není nic hlášeno na webových stránkách strany ani v německém tisku.

Podle Ilji Bera se video poprvé objevilo v německém a nizozemském segmentu Twitteru. Ilja Ber, stejně jako novináři z Rádia Svoboda a "Agentury", pomocí analýzy obličejů zjistili totožnost herců, kteří hráli ve videu. Roli manžela hraje ruský herec Valentin Vorobjov, manželku hraje moskvanka Julia Konjuchova. Hlavu úředníků hrála ruská herečka Julia Mandriko a jednoho z jejích podřízených hrál herec Igor Aleksejev.

Konjuchova "Agentuře" řekla, že jí podmínky smlouvy zakazují komunikovat s médii, a Mandriko ignoruje zprávy novinářů na sociálních sítích.

Rádio Svoboda a agentura věří, že video bylo natočeno v Rusku. Ilja Ber zveřejnil screenshot z Instagramu chlapcovy matky, která se také zúčastnila natáčení. Tvrdí, že autorem videa je ruský propagandistický kanál Russia Today. Telegramový kanál "RT on Russian" zase zveřejnil video, aniž by sdělil, kdo toto video natočil.

Zdroj v ruštině: ZDE

-1
Vytisknout
3378

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2023