Ruské síly udeřily na Dněpr, Moskva obvinila Ukrajinu z raketového útoku

29. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Ruské síly udeřily na středoukrajinské město Dnipro, Moskva obvinila Kyjev z vypálení dvou raket na jih Ruska
Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že sestřelilo ukrajinskou raketu ve městě Taganrog, asi 40 km východně od hranic s Ukrajinou, a místní úřady oznámily, že bylo zraněno 20 lidí.  Na město dopadly trosky, dodalo ministerstvo a uvedlo, že raketa byla součástí "teroristického útoku" ze strany Ukrajiny.


Oleksij Danilov, tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany, z výbuchu obvinil ruské systémy protivzdušné obrany.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že sestřelilo druhou ukrajinskou raketu u města Azov, které se stejně jako Taganrog nachází v Rostovské oblasti, a trosky dopadly na neobydlené místo.

Dříve během dne byl u Moskvy sestřelen ukrajinský bezpilotní letoun, uvedlo ministerstvo obrany, což byl tento měsíc již třetí útok nebo pokus o útok bezpilotního letounu na region hlavního města. Při posledním incidentu ministerstvo neohlásilo žádná zranění ani škody a neuvedlo přesné místo, kam dron spadl.

Od začátku války Rusko obviňuje Ukrajinu z útoků drony, bombami a raketami na své území daleko od frontové linie. Ukrajinští představitelé zřídkakdy potvrzují, že za útoky stojí.

V Dněpru zřejmě ruský raketový útok zranil nejméně tři lidi v moderním dvanáctipatrovém bytovém domě, uvedli úředníci. Noční útok zasáhl také budovu ukrajinské bezpečnostní služby ve městě, informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Opět ruský raketový teror," napsal na sociálních sítích.

Video ukázalo horní patra obytného domu v troskách. Rusko během konfliktu často zasahuje bytové domy, přičemž popírá, že by záměrně útočilo na civilisty.

Mezitím velitel ukrajinských pozemních sil generálplukovník Oleksandr Syrskyi uvedl, že jeho jednotky postupují v částech východní Ukrajiny okupovaných Ruskem a setkávají se s tvrdým odporem.

"Nepřítel se urputně drží každého centimetru a vede intenzivní dělostřeleckou a minometnou palbu," uvedl v prohlášení.

Nedávné boje probíhaly na více místech podél více než 1 000 km dlouhé fronty, kde Ukrajina nasadila nedávno získané západní zbraně, aby vytlačila síly Kremlu. Útočí však bez důležité letecké podpory a čelí hluboce zakopanému nepříteli.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3002

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2023