Ruská agrese na Ukrajině: Ruské rakety zasáhly Dnipro; podle Blinkena se Moskva snaží zajistit zbraně v Severní Koreji

29. 7. 2023

čas čtení 5 minut
 

Při nočním úderu na centrální ukrajinské město byla zasažena budova patřící bezpečnostní službě a také bytový dům

Mezi devíti lidmi zraněnými při ruském raketovém úderu na Dnipro byly i dvě děti, uvedl místní gubernátor Serhij Lysak a označil tuto noc za "těžkou" pro svůj region.

"Nejprve raketové údery na Dnipr. A už v noci nepřítel pokračoval ve svém teroru. Navštívil jsem Nikopolskou oblast," napsal dněpropetrovský gubernátor na Telegramu.

"Těžké dělostřelectvo zasáhlo samotný Nikopol a obec Marganec. Následky se vyšetřují. Ale hlavní je, že místní obyvatelé jsou celí.

"V Dnipro se počet obětí nezměnil. Devět lidí, včetně dvou dětí. Kromě napadených administrativních budov a výškových budov máme i škody. Jedná se o 4 obytné budovy v okolí. Jedna je výšková, ostatní jsou dvoupatrové. Zasaženy byly také 3 administrativní budovy a 7 automobilů.

"Po třetí noci záchranáři dokončili pátrací a záchranné operace. Zapojili se i pracovníci komunálních služeb. Osobně jsem viděl, jak všechny služby pracují. Koordinovaně a ochotně všem pomáhají. Za to jim patří velký dík.

"Vím, že je to těžké, ale vytrváme. Ti, kteří vydávají kriminální příkazy, plní je a upřímně se radují z našeho neštěstí, to odnesou. Koneckonců zlo se vždycky vrací těm, kdo ho vytvořili."


Ruské rakety zasáhly v pátek večer obytný blok a nedalekou budovu ukrajinské bezpečnostní služby v centru města Dnipro, zranily devět lidí a způsobily rozsáhlé škody.

Oblastní gubernátor Serhij Lysak na Telegramu uvedl, že zranění jsou ošetřováni doma.

Starosta Dnipro Borys Filatov uvedl, že budova bezpečnostní služby SBU se stala terčem útoku již potřetí. Obě budovy byly z velké části prázdné - obytná budova proto, že byla právě dokončena a bytové jednotky byly vystaveny k prodeji.

"Podle předběžných informací došlo v Dnipru kolem půl deváté večer ke dvěma zásahům raketami Iskander," řekl Lysak ve státní televizi.

"Část bytového domu byla zničena. Nebyl ještě ani v provozu a nebylo tam mnoho lidí. Několik lidí bylo uvězněno, ale už jsou venku. Budova bezpečnostní služby je částečně zničená."

Obrázky zveřejněné na sociálních sítích ukazovaly část jedné budovy proměněnou v trosky a trosky rozházené po velkém nádvoří.

"Dnipro. Další teroristický útok," uvedl na Telegramu Sergej Kruk, šéf ukrajinské Státní služby pro mimořádné situace. "V současné době víme o 9 zraněných, včetně dvou dětí. Práce pokračují."

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se vyjádřil: "Dnipro. Páteční večer. Byla zasažena výšková budova a budova bezpečnostní služby Ukrajiny. Opět ruský raketový teror".

Zelenskij uvedl, že po raketových úderech svolal mimořádné jednání s SBU, ministerstvem vnitra, záchrannými službami a místními představiteli.

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že Washington se domnívá, že ruský ministr obrany Sergej Šojgu je v Severní Koreji, aby zajistil dodávky zbraní na pomoc invazi na Ukrajinu.
"Vidíme, že Rusko zoufale hledá podporu, zbraně, kdekoli je může najít," řekl Blinken.

- Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že sestřelilo ukrajinskou raketu ve městě Taganrog na jihu země, asi 40 km východně od hranic s Ukrajinou, a místní úřady oznámily, že bylo zraněno 20 li
dí. Ministerstvo uvedlo, že sestřelilo druhou ukrajinskou raketu poblíž města Azov, které se stejně jako Taganrog nachází v Rostovské oblasti, a trosky dopadly na neobydlené místo.

-  Ruská protivzdušná obrana v pátek sestřelila ukrajinský vojenský dron dříve, než mohl zaútočit na své cíle poblíž Moskvy, citovala agentura RIA ruské ministerstvo obrany. Ministerstvo uvedlo, že incident si nevyžádal žádné oběti ani škody na budovách.

- Velitel ukrajinských pozemních sil uvedl, že ruské síly neustále útočí ve směru na Kupjansk a Lyman v Doněcké oblasti, ale že ukrajinská obranná linie drží pevně.  Oleksandr Syrskij sdělil, že hlavním úkolem ukrajinských jednotek je v současné době vyřadit nepřátelské dělostřelectvo, kde je to možné, a prohlásil, že došlo k malým pokrokům ve směru na Bachmut.

- Jevgenij Balickij, vedoucí Ruskem dosazené správy okupované Záporožské oblasti Ukrajiny, označil situaci na tamní frontové linii za "napjatou" a v pátek prohlásil, že ruské síly kontrolují směr Vremivka a že "nepřítel utrpěl značné ztráty, ale snaží se udržet v severozápadní části obce Staromajorske".

- Polsko a Litva zvažují uzavření svých hranic s Běloruskem kvůli obavám z tamní přítomnosti žoldnéřské skupiny Wagner.

-  Egyptský prezident Abdel Fatah al-Sisi v pátek vyzval Rusko, aby oživilo dohodu o dodávkách obilí do Černého moře. Sísí na summitu Rusko-Afrika v Petrohradě řekl, že je "nezbytné dosáhnout dohody" o oživení této dohody.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3571

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2023