Trump bylo nově obviněn ze snahy vymazat bezpečnostní záznamy v kauze dokumentů

28. 7. 2023

čas čtení 4 minuty
 
Podle právě odtajněné obžaloby bývalý prezident požádal o vymazání záznamů z bezpečnostních kamer, aby je nemohl před vyšetřovateli zveřejnit

Federální prokurátoři oznámili nová obvinění proti Donaldu Trumpovi v kauze údajného hromadění a ukrývání tajných dokumentů v jeho sídle Mar-a-Lago a tvrdí, že se bývalý prezident a nově obviněný asistent snažili zabránit vyšetřovatelům v prohlídce záznamů z bezpečnostních kamer.

 
Trumpa nyní postiohuje nové obvinění, kromě 31 bodů obžaloby, kterým již čelí, z nezákonného uchovávání informací o národní obraně. Obvinění uvádí, že Trump a dva jeho pomocníci, Waltine "Walt" Nauta a Carlos De Oliveira, požádali jiného Trumpova zaměstnance, aby "vymazal záznamy z bezpečnostních kamer v klubu Mar-a-Lago, aby zabránil poskytnutí záznamů federální velké porotě".

De Oliveira je druhým Trumpovým asistentem, který byl v kauze dokumentů nyní obviněn. Nauta byl obviněn spolu s Trumpem v červnu a byl obviněn z toho, že pomáhal bývalému prezidentovi uvádět vyšetřovatele v omyl, když se snažili získat všechny utajované dokumenty, které zůstaly v bývalém prezidentově domě a soukromém klubu po jeho odchodu z Bílého domu.


Lidé obeznámení s vyšetřováním sdělili deníku The Washington Post, že vyšetřovatelé zvláštního právního zástupce Jacka Smithe opakovaně tlačili na De Oliveiru, aby vysvětlil své jednání z června 2022, kdy pomáhal Nautovi stěhovat krabice po Trumpově domě, a z července 2022, kdy údajně vedl rozhovory s dalšími osobami o záznamech z bezpečnostních kamer. Tito lidé, kteří hovořili pod podmínkou zachování anonymity, aby mohli hovořit o tajném jednání velké poroty, uvedli, že vyšetřovatelé byli k De Oliveirovým odpovědím v průběhu vyšetřování stále skeptičtější.

De Oliveirův advokát na žádost o komentář okamžitě nereagoval.

Trumpův mluvčí Steven Cheung označil nová obvinění za "pokračující zoufalý pokus" obtěžovat bývalého prezidenta, který se opět uchází o republikánskou nominaci do Bílého domu.

Trump byl minulý měsíc obviněn v Miami z toho, že v Mar-a-Lago dlouho po svém odchodu z Bílého domu nezákonně přechovával tajné dokumenty a bránil snahám vlády získat je zpět.

Tato dřívější obžaloba ho vinila z 37 samostatných bodů obžaloby, z toho 31 z údajného úmyslného zadržování informací o národní obraně. Každý z těchto 31 bodů obžaloby představuje jiný utajovaný dokument, který Trump údajně zatajil - 21 dokumentů, které byly objeveny při prohlídce Mar-a-Laga FBI loni v srpnu, a 10 dokumentů, které byly FBI předány v zapečetěné obálce o dva měsíce dříve. Nauta, jeho dlouholetý komorník, původně čelil šesti obviněním, včetně spiknutí za účelem maření spravedlnosti, zatajení dokumentu, zatajení dokumentu a plánování zatajení.

Nová obžaloba přidává k dřívějšímu případu celkem čtyři obvinění. Všichni tři obžalovaní jsou nyní obviněni z pozměňování, ničení, poškozování nebo zatajování věci, jakož i z obdobného trestného činu korupčního pozměňování ničení, poškozování nebo zatajování dokumentu nebo věci.
Inzerát

De Oliveira byl rovněž obviněn ze lhaní FBI při lednovém výslechu, v němž údajně popřel, že by viděl stěhování krabic nebo že by pomáhal krabice stěhovat.

Vzhledem k tomu, že se případ týká přísně utajovaných dokumentů, bude proces přezkoumávání důkazů komplikovaný a mohl by přinést značné zpoždění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3731

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2023