"Ruský svět" a separatistické tendence

2. 8. 2023

čas čtení 1 minuta
Moskva nyní dává gubernátorům právo vytvářet jejich vlastní vojenské jednotky - jak na podporu války Kremlu na Ukrajině, tak na obranu Putina proti jakémukoliv budoucímu vojenskému zpochybnění jeho vlády. Ale gubernátoři, kteří tak činí - i ti nejvíce vertikálně integrovaní - mají své vlastní dlouhodobější úmysly, říká Valerij Panjuškin.

Když ústřední vláda vede zemi do slepé uličky a inkasuje peníze z regiony na toto šílenství, mnozí regionální lídři prostě mají nutkání založit své vlastní armády pro případ budoucí potřeby.

Pod rouškou loajální vlastenecké horlivosti každý gubernátor, který má k tomu prostředky, shromažďuje vlastní armádu, nominálně na podporu vlasti na války, ale ve skutečnosti pro budoucnost, až se vlast začne rozpadat. A právě to Putin činí svou válkou na Ukrajině stále pravděpodobnějším.

Panjuškin nevidí žádné východisko nebo světlo na konci tunelu, ale spíše jen pomalé ničení země, lidí, kultury a jazyka. Ale pokud se země nemůže zachránit sama, její části mohou a téměř jistě budou.

Představuje si země Sibiře, země Uralu, země Tatarstánu a dokonce i země Ingrie, do níž vkládá zvláštní naděje, protože tam vyrůstal. To vše bude velmi odlišné, i když ruština bude jedním ze státních jazyků, které budou pravděpodobně používat.

Ti, kteří se ukáží být demokratičtějšími, dosáhnou úspěchu relativně rychle; ale jejich úspěch nic nenaučí ty rusky mluvící země, ve kterých dál vládnou údělná princátka. Budou trvat na tradičních hodnotách, vazbách a zvláštní cestě, dokud neuvrhnou své lidi do naprosté chudoby.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2992

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2023