Rusko šíří lži o pálení koránu ve Švédsku ve snaze zamezit jeho přijetí do NATO

6. 8. 2023

čas čtení 3 minuty
Moskva využívá protesty ve Stockholmu k vyvolávání napětí mezi arabskými zeměmi a Západem
 
Švédské úřady obvinily Rusko, že se snaží ovlivnit, jak je pálení koránu vnímáno ve světě, a to prostřednictvím dezinformačních kampaní v arabštině. Jde o součást pokusu narušit proces členství Švédska v NATO, které stále čeká na schválení ze strany Turecka a Maďarska.

Švédská agentura pro psychologickou obranu, která je součástí ministerstva obrany, uvedla, že ruská státem kontrolovaná média RT a Sputnik zveřejnila řadu článků v arabštině, v nichž nepravdivě tvrdí, že švédská vláda podporuje pálení koránu. Od konce června úřady zaznamenaly asi milion podobných příspěvků v arabštině a dalších jazycích. Varování agentury - orgánu z dob studené války, který se loni vrátil, aby bojoval proti zahraničním dezinformacím v době eskalace napětí s Ruskem - následuje po dalším pálení koránu ve Švédsku.



 

Dva Iráčané, Salwan Momika a Salwan Najem, kteří se podíleli na předchozích incidentech, dostali povolení spálit korán před parlamentem, což vyvolalo pobouření a dále prohloubilo diplomatickou krizi mezi Švédskem a muslimskými zeměmi po celém světě.

Švédská vláda je pod rostoucím celosvětovým tlakem, aby zabránila dalším protestům, ale zatím vyloučila změnu rozsáhlých zákonů o svobodě projevu v zemi.

Mikael Östlund, mluvčí agentury pro psychologickou obranu, uvedl, že od června, kdy Momika a Najem v den muslimského svátku Íd al-Adhá spálili před stockholmskou mešitou korán, se na internetu prudce zvýšil počet dezinformací. Mezi šiřiteli falešných příběhů jsou podle něj islamističtí extremisté a státy.

"Opakují narativy, že Švédsko podporuje pálení koránu a že Švédsko je islamofobní země a je nepřátelská vůči islámu," řekl. "Nejsme příliš překvapeni, protože Rusko používá narativy, které poškozují pověst Švédska a ztěžují mu vstup do NATO."

Dodal: "RT a Sputnik - tyto kanály měly od června a července několik příspěvků s těmito narativy v arabštině. Takže se zjevně chtějí prosadit mezi arabsky mluvícími lidmi."

Jelikož se jedná o státní kanály, naznačuje to, že tato strategie přichází shora, řekl. "Všechno schvaluje Kreml, takže to vychází z ruské vlády."

Maria Brocková, výzkumná pracovnice na univerzitě v Malmö, uvedla, že ruské dezinformační narativy o Švédsku přebírají ruští blogeři, novináři a média a Švédové na fóru podobném Redditu, které se označuje za "největší švédské fórum pro svobodu slova a názoru a nezávislé myšlení".

Mnoho z těchto narativů se zaměřuje na šíření protimuslimských nálad, uvedla.

Rusko má podle ní dvě skupiny motivací, proč se zaměřilo na Švédsko. "Ze strategičtějšího hlediska jde o vstup Švédska do NATO a vyvolání nesouhlasu." Z dlouhodobějšího hlediska podle ní Rusko doufá, že zpochybní povahu pravdy a zaseje nedůvěru v tradiční zpravodajské kanály.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2611

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2023