Trump u soudu ve Washingtonu ve čtvrtek odpoledne prohlásil, že je "nevinný"

4. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Úspěch či neúspěch obžaloby může záviset na tom, zda Trump svým nepravdivým tvrzením věří, upozorňuje Washington Post.

Bývalý prezident Donald Trump ve čtvrtek odpoledne  u soudu k obžalobě, že v přípravě útoku na americký Kapitol 6. ledna 2021 zosnoval plán na zvrácení voleb v roce 2020, prohlásil, že je v té věci nevinen. Trump se dostavil k obžalobě do federální soudní budovy ve Washingtonu, jen několik bloků od místa, kde jeho příznivci vtrhli do Kapitolu, aby se ho pokusili udržet u moci. Velká porota obvinila Trumpa ze čtyř trestných činů, včetně spiknutí s cílem podvést národ, které vznesl zvláštní poradce Jack Smith.

 

Několik hodin před plánovaným soudním jednáním Trump na sociálních sítích nadále tvrdil, že případ proti němu je politicky motivovaný a  jeho kampaň napadla Smithe jako "zpolitizovanou figurku".

Trump byl nyní obžalován už ve třech trestních kauzách a v jedné další je vyšetřován - to vše v době, u republikánů vede v  nominaci na prezidentské volby  v roce 2024.

Trumpovy narůstající právní problémy mu nebrání v kandidatuře na prezidenta. Dokonce ani odsouzení by ho nediskvalifikovalo z účasti ve volbách.

Bývalý prezident Donald Trump odmítl všechna čtyři obvinění ze spiknutí s cílem zvrátit výsledky prezidentských voleb v roce 2020. "Pokud jde o body 1 až 4, jak se pan Trump hájí?" zeptala se ve čtvrtek soudkyně. Trump zvedl hlavu a řekl: "Nevinen," a důrazně přitom sklonil hlavu.

Soudkyně Moxila A. Upadhyayaová předtím požádala bývalého prezidenta Donalda Trumpa, aby uvedl své celé jméno. Trump vstal a začal mířit k pódiu, ale soudkyně mu řekla, že mu stačí mikrofon.

"Donald J. Trump, John," řekl Trump a dodal, že je mu 77 let.

Upadhyaya se ho zeptala, zda užíval nějaké léky, které by mu znesnadňovaly porozumění dnešnímu jednání.

"Ne, nebral," odpověděl Trump.

Soudkyně Moxila Upadhyayaová stanovila první slyšení v této věci na 28. srpna v 10:00 východního amerického času (16:00 SELČ).

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
2937

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2023