Ruský chemický tanker zasáhly ukrajinské drony v Kerčském průlivu

5. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Incident přichází den poté, co Kyjev uvedl, že zasáhl ruskou výsadkovou loď námořním dronem

 
Den poté, co Kyjev uvedl, že provedl námořní útok bezpilotním letounem na ruskou výsadkovou loď, byl podle zpráv ruských médií v Kerčském průlivu zasažen ukrajinským bezpilotním letounem ruský tanker.

Tanker byl při útoku poškozen a na místě mu pomáhaly dva remorkéry, uvedla státní tisková agentura Tass s odvoláním na námořní záchranné centrum. Útok na krátkou dobu zastavil provoz na Kerčském mostě spojujícím Ruskem okupovaný Krym s ruskou pevninou.




 

V blízkosti mostu byly v sobotu časně ráno slyšet výbuchy, uvedli Ruskem jmenovaní představitelé a dodali, že výbuchy souvisely s útokem na tanker. Z lodi, na jejíž palubě bylo 11 lidí, neuniklo žádné palivo, uvedl Tass.

Ukrajina, která útoky na ruské cíle komentuje jen zřídka, k incidentu neučinila žádné oficiální prohlášení.

List The Moscow Times identifikoval plavidlo jako chemický tanker SIG, na který se vztahují americké sankce za dodávky leteckého paliva ruským silám v Sýrii podporujícím prezidenta Bašára Asada.

Vladimir Rogov, Ruskem dosazený úředník v jihoukrajinské Záporožské oblasti, uvedl, že několik členů posádky lodi bylo při útoku zraněno rozbitým sklem.

"Detonace způsobená výbuchem na lodi byla viditelná z poloostrova, což místní obyvatelé považovali za výbuch v blízkosti osady Jakovenkovo nedaleko Krymského mostu," napsal Rogov na Telegramu.

Provoz na Kerčském mostě byl zastaven asi na tři hodiny a obnoven v sobotu brzy ráno, uvádí se na kanálu Telegramu dálničního informačního centra.

Nejnovější útok v Černém moři přišel den poté, co Ukrajina uvedla, že provedla námořní útok bezpilotním letounem na ruskou válečnou loď na námořní základně Novorossijsk na jihu Ruska. Rusko v pátek uvedlo, že odrazilo pokus o útok na základnu ze strany ukrajinských ozbrojených sil "použitím dvou bezpilotních námořních člunů".

Počet útoků v Černém moři ze strany obou stran se zvýšil poté, co Moskva minulý měsíc odstoupila od dohody, která v době konfliktu mezi oběma zeměmi umožňovala vývoz ukrajinského obilí přes tento námořní uzel.

Most, který Rusko dokončilo v roce 2018, čtyři roky poté, co Moskva anektovala poloostrov od Ukrajiny, byl během 17 měsíců trvající ruské invaze na Ukrajinu vystaven dvěma velkým útokům, přičemž k poslednímu došlo minulý měsíc.

1
Vytisknout
2753

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2023