Zelenskyj odsoudil ruský útok na transfuzní centrum jako válečný zločin

6. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 


Ukrajinský prezident uvedl, že po útoku na zařízení v Charkově jsou hlášeni "mrtví a zranění"
 
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusko zaútočilo na transfuzní centrum v zemi, a odsoudil smrtící útok jako "válečný zločin".

Samostatný útok zasáhl klíčovou továrnu, přičemž oba incidenty v sobotu přišly jen několik hodin poté, co Kyjev zasáhl ruský tanker v Kerčském průlivu.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko útočí vlnami raket a bezpilotních letounů, sděluje Kyjev

6. 8. 2023

čas čtení 13 minut

Ukrajinci v neděli zaútočili na dva mosty.

🔹Most přes Tonkijskou úžinu u Heničeska, který spojuje město Heničesk s Arabskou kosou. Vedle mostu byl poškozen plynovod.

🔹 Čongarský most, který spojuje Krymský poloostrov s Chersonskou oblastí.

-  Po víkendovém setkání vysokých představitelů asi 40 zemí v Saúdské Arábii Čína údajně podpořila třetí kolo rozhovorů o nalezení rámce pro mír na Ukrajině.

Dvoudenní summit v Jeddě byl po podobném fóru v Kodani letos v létě druhým svého druhu a jeho cílem je vypracovat návrh klíčových zásad, jak ukončit ruskou válku na Ukrajině.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil naději, že tato iniciativa povede k tomu, že na podzim letošního roku se uskuteční "mírový summit" světových lídrů, kteří tyto zásady, založené na jeho vlastním desetibodovém vzorci urovnání, schválí.

Rozhovorů, kterých se nezúčastnilo Rusko, se zúčastnily USA, Indie, EU a zvláštní vyslanec Číny pro euroasijské záležitosti Li Chuej. "Máme mnoho neshod a slyšeli jsme různé postoje, ale je důležité, že naše zásady jsou společné," řekl Li podle agentury Reuters před jednáním.



- Ukrajinské vzdušné síly konstatují, že při útocích bylo použito 70 bezpilotních letounů, křižujících a hypersonických raket

Rusko v noci na neděli podniklo několik vln útoků na Ukrajinu, při nichž použilo 70 leteckých útočných zbraní, včetně křižujících a hypersonických raket a dronů íránské výroby, uvedlo kyjevské letectvo.

Agentura Reuters uvedla, že ukrajinská protivzdušná obrana zničila 30 ze 40 řízených střel a všech 27 bezpilotních letounů Shahed, které Rusko přes noc odpálilo.

Celkem v několika vlnách útoků od večera 5. srpna do rána 6. srpna 2023 nepřítel použil 70 prostředků vzdušných útočných zbraní.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat uvedl, že jedním z klíčových cílů nočního ruského útoku byla Chmelnycká oblast. Rusko se již dříve na konci července zaměřilo na vojenské letiště Starokostiantyniv v Chmelnycké oblasti.

Tři mrtví při nočním ostřelování na Ukrajině


Při nočním intenzivním ostřelování po celé Ukrajině zemřeli podle oficiálních údajů tři lidé.

Oleh Syniehubov, náčelník místní regionální vojenské správy v ukrajinské Charkovské oblasti, uvedl, že po ruském náletu zahynuli dva lidé a další čtyři byli zraněni.

Moskvou jmenovaný starosta Ruskem ovládaného Doněcku Alexej Kulemin uvedl, že při ukrajinském ostřelování města zemřela také jedna osmdesátiletá žena, napsala agentura AP.

Serhij Tjurin, zástupce náčelníka vojenské správy ukrajinského Chmelnického regionu, podle agentury AFP uvedl, že ruské rakety poškodily několik budov v oblasti, zranily pracovníka obilného sila a vyvolaly požár ve skladu.

 20607

Proč by měl být Marian Jurečka ihned odvolán z funkce ministra práce a sociálních věcí

5. 8. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

"Pane doktore Tomane, proč jste o táboře v Letech nic nenapsal?"
Podíval se na mne, jako bych právě přiletěl z jiné planety. Pak pokynul směrem ke své ženě: "Každý ví, že o Cikánech nestojí za to psát "

Paul Polansky, Tábor smrti Lety, 2014

Druhého srpna si celý civilizovaný svět připomněl vzpomínku na romskou genocidu v období 2. světové války v Osvětimi a nejen v táborech "konečného řešení", ale na každém místě jejich nesmírného utrpení, kde přišli o svůj život.

V ČR v tzv. převýchovných, kárných, pracovních táborech (Lety u Písku, Hodonín u Kunštátu…), kde byli vražděni českými četníky a využíváni k otrocké práci. Každý "opravdový" ministr práce a sociálních věcí, do jehož gesce spadá právě problematika rasismu a sociálního vyloučení nejvíce - by se jel poklonit romským obětem a poukázal na jejich stálou diskriminaci v české společnosti.

 20195

Nechceme nic dělat

5. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Nadále stagnující česká ekonomika a nijak růžový výhled otevřely důležitou debatu o tom, že země posledních 10 let v modernizačním a reformním úsilí zaspala. A začínají se hledat kouzelné strategie, které by to vše rychle napravily. Já bych ale doporučoval si to vše zjednodušit na dřeň, píše Daniel Münich.

Položme si tři jednoduché otázky:

1️⃣ Chceme konečně po dvou dekádách zajistit školky pro všechny děti od tří let, nebo lépe od dvou?

2️⃣ Chceme modernizovat zastaralý a nefunkční systém finanční podpory našich vysokoškoláků u nás a v zahraničí?

3️⃣ Chceme zvyšovat (a nesnižovat) nízký podíl školských výdajů na HDP směrem k průměru zemí EU?
Nechceme, nechceme, nechceme. Tak proč si lámat hlavu nějakými strategiemi a vizemi.

 20609

Nízkoemisní zóny: Blokace automobilů s vysokými emisemi je jen začátek, podobný systém je potřeba i pro budovy, varují odborníci

6. 8. 2023

čas čtení 5 minut

 
Zavádění nízkoemisních zón pro auta je jen začátek a podobný systém je potřeba i pro budovy, varují odborníci


Snížení znečištění produkovaného domy, kancelářemi a továrnami je stejně důležité jako řešení emisí z automobilů

Vědci tvrdí, že zavedení přísných kontrol výfukových plynů z automobilů zlepší kvalitu ovzduší, které lidé ve Velké Británii dýchají, jen částečně. Nová opatření proti emisím oxidů dusíku a dalších látek znečišťujících ovzduší budou v budoucnu nutná také u budov, tepláren a mnoha dalších domácích a průmyslových zdrojů.

Fremr, Baxa, Rychetský a bolševický antikomunismus

5. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 

Navzdory tomu, že pan Fremr byl schválen Senátem jako kandidát na soudce Ústavního soudu, pan Baxa přijal prezidentovo rozhodnutí stát se předsedou této vrcholné soudní instance České republiky. Pana Fremra podpořil i bývalý předseda Ústavního soudu Rychetský, který v Radiožurnálu tvrdil, že v západní Evropě měl pan Fremr všude vynikající pověst.

Doufám, že nejsem bolševický antikomunista, ale...

5. 8. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Čtenáři Britských listů dobře vědí, že nejsem stoupencem žádného urputného černobílého vykreslování komunistického režimu jako totalitního pekla: víme všichni, že situace byla složitější, že šlo často o pozoruhodně sofistikovanou hru mezi režimem a jeho obyvatelstvem. Známo například bylo, že by se Husák nikdy neodvážil zdražit dělnické třídě pivo, které stálo asi dvě koruny, nebo třeba veřejnou dopravu, která stála v Praze korunu. Prostě režim nedělal nic, co by vyvolalo revoluci.

Až komické bylo zjištění Muriel Blaive, při jejím studiu každodennosti jedné pohraniční české vesnice v zakázaném pásmu vedle hranice s "kapitalistickým" Rakouskem, kdy zjistila, že obyvatelstvo vesnice prostě požadovalo, že musí mít právo chodit do zakázaného pásma na houby a na borůvky a používat koupaliště, které bylo v zakázaném pásmu těsně u ostnatého drátu - a místní komunističtí funkcionáři ustoupili a sbírání hub  a borůvek v zakázaném pásmu, stejně jako koupání na tom koupališti, prostě povolili.

Samozřejmě, režim také praktikoval útlak.

Rusko šíří lži o pálení koránu ve Švédsku ve snaze zamezit jeho přijetí do NATO

6. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Moskva využívá protesty ve Stockholmu k vyvolávání napětí mezi arabskými zeměmi a Západem
 
Švédské úřady obvinily Rusko, že se snaží ovlivnit, jak je pálení koránu vnímáno ve světě, a to prostřednictvím dezinformačních kampaní v arabštině. Jde o součást pokusu narušit proces členství Švédska v NATO, které stále čeká na schválení ze strany Turecka a Maďarska.

Švédská agentura pro psychologickou obranu, která je součástí ministerstva obrany, uvedla, že ruská státem kontrolovaná média RT a Sputnik zveřejnila řadu článků v arabštině, v nichž nepravdivě tvrdí, že švédská vláda podporuje pálení koránu. Od konce června úřady zaznamenaly asi milion podobných příspěvků v arabštině a dalších jazycích. Varování agentury - orgánu z dob studené války, který se loni vrátil, aby bojoval proti zahraničním dezinformacím v době eskalace napětí s Ruskem - následuje po dalším pálení koránu ve Švédsku.



Ruský chemický tanker zasáhly ukrajinské drony v Kerčském průlivu

5. 8. 2023

čas čtení 3 minuty


Incident přichází den poté, co Kyjev uvedl, že zasáhl ruskou výsadkovou loď námořním dronem

 
Den poté, co Kyjev uvedl, že provedl námořní útok bezpilotním letounem na ruskou výsadkovou loď, byl podle zpráv ruských médií v Kerčském průlivu zasažen ukrajinským bezpilotním letounem ruský tanker.

Tanker byl při útoku poškozen a na místě mu pomáhaly dva remorkéry, uvedla státní tisková agentura Tass s odvoláním na námořní záchranné centrum. Útok na krátkou dobu zastavil provoz na Kerčském mostě spojujícím Ruskem okupovaný Krym s ruskou pevninou.




Cyklistika je komunismus

5. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



 20606

Ruské drony Lancet, útočící na Ukrajinu, mají české motory, vyrobené firmou Models Motors

4. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Česká firma Models Motors podporuje genocidu?


K tomu dodává Albín Sybera:

Albin Sybera
Jinak k tomu českému motoru v Lancetu: slovenská RTVS je jedno z mála médií, které hovořilo napřímo s výrobcem (viz příloha), jehož zaměstnanec uvedl, ze uvedený motor už rok nevyrábějí. Nechci tím hájit tu firmu (podle webu na mě působí, že si tam může leckdo on-line volně nakoupit), ale spíš ilustruje větší problém sankcí a sice, že se dají poměrně lehce obcházet přes středoasijské země a další prostředníky. https://spravy.rtvs.sk/2023/08/v-ruskom-drone-ktory-zostrelili-na-ukrajine-objavili-ceske-suciastky-do-ruska-sa-mohli-dostat-cez-inu-krajinu/

Pozn JČ: Je to absolutní šlendrián, jestli ne něco horšího. České úřady mají samozřejmě povinnost tomuto zabránit.




 19995

Mladé lidi to ale už vůbec nezajímá...

5. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Jakože fakt se moje bublina po stopadesátýšestý hádat o to, jestli byl Husákův gulášovej socialismus totalitní? 🙂

Tak poslyšte, holoubci a holubičky: patrně není mezi náma sporu o tom, že to byl zločinnej, hnusnej, tyranskej režim, kterej mučil lidi, ničil jim životy, a morálně zlomil tomuhle národu nadlouho páteř, píše Jan Rovenský.

Jestli to byla totalita?

Tady fakt záleží na definici.

 20103

Ruský soud odsoudil Alexeje Navalného k dalším 19 letům vězení

4. 8. 2023

čas čtení 6 minut



Soud v Rusku prodloužil Alexeji Navalnému trest odnětí svobody o 19 let a odsoudil ho ke zvláštnímu režimu s nejtvrdšími vězeňskými podmínkami v zemi

Navalnyj prohlásil: "Víme jistě, že kdyby každý desátý z těch, kteří jsou pobouřeni korupcí Putina a jeho úředníků, vyšel do ulic, vláda by zítra padla. Víme jistě, že kdyby vyšli do ulic ti, kteří jsou proti válce, okamžitě by ji zastavili."


Sedmačtyřicetiletý Navalnyj kdysi vedl pouliční protesty proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, vybudoval celonárodní politickou opozici a odhalil pikantní detaily o zkorumpovaném životním stylu kremelských činitelů. Jako odplatu za to ho Rusko odsoudilo k souhrnnému trestu odnětí svobody v délce tří desetiletí, což je trest, který kritika Kremlu s největší pravděpodobností udrží za mřížemi a mimo politiku, dokud bude Putin naživu. 

Navalnyj se rozsudku, který byl vynesen v pátek při uzavřeném jednání v aule trestanecké kolonie, zúčastnil v černé vězeňské kombinéze. Novinářům a veřejnosti byla účast na procesu zakázána.

 20581

Ra - pouť slunečního boha v New Yorku

31. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Budete-li koncem týdne v New Yorku, nenechte si v sobotu 5. srpna 2023 v 17 hodin ujít v Spectacle Theater promítání celovečerního animovaného filmu skotské animátorky Lesley Keen Ra the Path of the Sun God na velkém plátně. Součástí programu jsou i další animované filmy Lesley Keen.

V sobotu 5. srpna 2023 v 17 hodin bude promítání přítomna osobně sama režisérka, další čtyři promítání následují v dalších dnech. Podrobné informace zde:


Film je samozřejmě nyní v kompletní verzi k dispozici ve vysoké kvalitě na internetu poté, co jsme ho nedávno zveřejnili:


Další podrobnosti o tomto filmu zde:

Další animované filmy Lesley Keen zde:

 20353

Murdochova média v Austrálii hromadně používají AI. Zničí to žurnalistiku?

5. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Murdochova firmai News Corp. využívá generativní umělou inteligenci v Austrálii k tvorbě 3 000  zpravodajských článků týdně. Není v tom sama. Mediální korporace po celém světě stále častěji využívají umělou inteligenci ke generování obsahu.

Jenže velké jazykové modely, jako je GPT-4, nevytvářejí fakta;  předpovídají jazyk. ChatGPT si můžeme představit jako automatizovaný stroj na mechanické vysvětlování toho, co už je známo - často se mýlí, ale vždy si je zcela jistý. 

Ruská agrese na Ukrajině: Výbuchy na ruské námořní základně v Černém moři

4. 8. 2023

čas čtení 12 minut

-- Toto je záběr ukrajinského dronu, útočícího na ruskou loď. Rusové lžou, že "útok byl neúspěšný". Jenže odtahovali loď, která se cestou začala potápět:

K tomu Anton Geraščenko:

Úspěšný útok námořních dronů na ruskou výsadkovou loď v Novorossijském zálivu je vynikající operací, která vážně mění situaci v Černém moři. Navzdory zvýšeným bezpečnostním opatřením na své největší námořní základně a v největším obchodním přístavu se ruské námořnictvo nedokáže bránit útokům ukrajinských námořních dronů.

Drony prokázaly vynikající technické vlastnosti: k naplánování útoku na Novorossijsk je třeba dron s dosahem více než 1 000 kilometrů a kvalitní řídicí systém. To vše bylo vytvořeno doslova od nuly, protože Ukrajina před ruskou invazí takové zbraně nevyvinula.

Rusko účinně zablokovalo ukrajinský námořní obchod tím, že napadlo přístavy a lodě v ukrajinských vodách, ukradlo a vyvezlo ukrajinské obilí a kovy, a nyní má Ukrajina možnosti symetrické odpovědi.

Ruské lodě a námořní obchod jsou legitimním cílem ukrajinské odvety. Nejen v Černém moři, ale i daleko za jeho hranicemi.

Ruské lodě a plavidla se již nikde nemohou cítit bezpečně.


  Záchranné služby v ruském přístavu Novorossijsk potvrdily výbuchy, pohyb lodí byl dočasně zastaven


Podle společnosti Caspian Pipeline Consortium, která provozuje ropný terminál v přístavu Novorossijsk, byl kvůli ukrajinskému útoku dočasně zastaven veškerý pohyb lodí.
Konsorcium  uvedlo, že jeho zařízení nebyla poškozena a nakládka ropy na již zakotvené tankery pokračuje. Informace nebylo možno ověřit z nezávislých zdrojů.

Ruští uživatelé sociálních médií hlásili, že v pátek ráno slyšeli výbuchy a střelbu poblíž ruského černomořského přístavu Novorossijsk.

Videa zveřejněná na místní internetové komunitě a rozšířená ruským internetovým zpravodajstvím Astra ukazovala pohyb lodí těsně u pobřeží se zvukem střelby přicházejícím ze směru od moře.

Novorossijské pohotovostní služby potvrdily zprávy o výbuchu a bezpečnostní služby byly informovány, uvedla ruská tisková agentura RIA. Přístav je jedním z největších v Černém moři.

Střety v Černém moři a přilehlých přístavech se vystupňovaly poté, co Rusko minulý měsíc odmítlo prodloužit dohodu umožňující bezpečný vývoz obilí z ukrajinských přístavů; ruské drony a rakety zasáhly několik ukrajinských přístavních zařízení a obilných sil na Černém moři nebo v jeho blízkosti.

Rusko rovněž oznámilo útok ukrajinských námořních dronů na své válečné lodě, které doprovázely civilní plavidlo.


- Britské ministerstvo obrany naznačilo, že Rusko zahájilo údery v ukrajinském dunajském přístavu Izmail, protože se "vyvinul jeho rizikový apetit pro provádění úderů v blízkosti území NATO".


Ve své každodenní zpravodajské zprávě o válce MO píše:

    V posledních dvou týdnech Rusko provedlo několik vln úderů proti ukrajinským přístavům na Dunaji za použití v Íránu vyrobených jednosměrných útočných bezpilotních letounů (OWA UAV) [sebevražedných dronů/kamikadze].

    Je velmi pravděpodobné, že se snaží donutit mezinárodní lodní dopravu, aby přestala obchodovat přes tyto přístavy.

    Bezpilotní letouny OWA zasáhly cíle ve vzdálenosti pouhých 200 metrů od rumunských hranic, což naznačuje, že Rusko vyvinulo svůj rizikový apetit pro provádění úderů v blízkosti území NATO.

    Existuje reálná možnost, že Rusko používá bezpilotní letouny OWA k úderům v této oblasti v domnění, že je u nich menší riziko eskalace než u střel s plochou dráhou letu: Rusko je pravděpodobně považuje za přijatelně přesné a mají mnohem menší bojové hlavice než křižující rakety.

30003

Američtí prokurátoři požadují zásah proti Trumpovu vyhrožování na sociálních sítích

5. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Prokurátoři požádali, aby bylo bývalému prezidentovi zakázáno sdílet důkazy s neoprávněnými osobami poté, co zveřejnil výhrůžný příspěvek na sociální síti Truth Social

 

Američtí prokurátoři použili soudní podání k označení příspěvku Donalda Trumpa na sociálních sítích s odůvodněním, že by mohl zastrašovat svědky tím, že neoprávněně zveřejní důvěrné důkazy získané od vlády.

Ministerstvo spravedlnosti v pátek požádalo federálního soudce, který dohlíží na trestní řízení proti  l poté, co na internetu zveřejnil příspěvek, který vyhrožuje pomstou.  každému, kdo po něm půjde.

Na své stránce Truth Social bývalý prezident v pátek odpoledne napsal: "PŮJDETE-LI PO MNĚ, PŮJDU PO VÁS!", den poté, co odmítl u soudu k obvinění, že zorganizoval zločinné spiknutí, aby se pokusil zvrátit svou prohru ve volbách v roce 2020 s demokratem Joem Bidenem.

 19670

Trump u soudu ve Washingtonu ve čtvrtek odpoledne prohlásil, že je "nevinný"

4. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Úspěch či neúspěch obžaloby může záviset na tom, zda Trump svým nepravdivým tvrzením věří, upozorňuje Washington Post.

Bývalý prezident Donald Trump ve čtvrtek odpoledne  u soudu k obžalobě, že v přípravě útoku na americký Kapitol 6. ledna 2021 zosnoval plán na zvrácení voleb v roce 2020, prohlásil, že je v té věci nevinen. Trump se dostavil k obžalobě do federální soudní budovy ve Washingtonu, jen několik bloků od místa, kde jeho příznivci vtrhli do Kapitolu, aby se ho pokusili udržet u moci. Velká porota obvinila Trumpa ze čtyř trestných činů, včetně spiknutí s cílem podvést národ, které vznesl zvláštní poradce Jack Smith.

 20195

Vir\a profesora Fialy

4. 8. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 7 minut

Víra k nevíře 

Premiér Fiala, ve víře kamarád polských katolických fanatiků a ve víře odvážný přítel maďarských sexuálních hodnot ruského ritu, už nevěří. Moment, ve výše uvedené věří celým oddaným srdcem, nevěří však ve vlastní vládnutí. Ztratil víru. Nevydržel už muka nesplnitelnosti, beznaděje a zákulisí úlisných kmotrů a ztratil víru. Už nevěří, že letošní deficit rozpočtově odpovědné vlády ekonomických jelit dopadne alespoň na hezkou čtyřku s kladným mínusem.

 20603

Návštěvníci z planety Koksagyz

4. 8. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Největší výzvou pro kohokoliv u moci vždy je, aby vlivem "zaručených" rad podřízených a podkuřování pochlebovačů neztratil kontakt s realitou. - Pokud k tomu ještě přidáte kolektivně užívané psychotropní látky, může vzniknout doslova smrtící koktejl.

 18993

Británie pod vlivem ultrapravicového financování z USA

4. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Britské thinktanky byly vyzvány k transparentnosti financování poté, co vyšly najevo finanční dary z USA ve výši 1 milionu dolarů


 
Organizátoři kampaní za transparentnost vyzvali thinktanky k větší otevřenosti ohledně zdrojů jejich financování poté, co vyšlo najevo, že některé z nejvlivnějších britských thinktanků obdržely v roce 2021 více než 1 milion dolarů  od dárců z USA.

Patří mezi ně Institute of Economic Affairs (IEA), který je považován za inspiraci pro šílenou ekonomickou strategii, kterou se pokusila během svých několika málo týdnů u moci přijmout vláda    Liz Trussové, a Policy Exchange - konzervativní thinktank, který ministři využívají jako platformu pro sledování nových opatření a který nedávno prosadil vznik drsně antihumánní a protizákonné strategie proti  uprchlíkům  přicházejícím do Británie.

Hospodaření OSBL za červenec 2023

2. 8. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V červenci 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 52 188,11,  výdaje byly v červenci  64 970,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Rozhovor Britských listů 616. Romové v ČR jsou zvyklí strašně moc toho vydržet. Jak dlouho to potrvá?

27. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta



O vzbouření některých Romů proti ukrajinským uprchlíkům, o jejich sociálním postavení v České republice a o nečinnosti politiků v této věci hovoří Jan Čulík se sociálním pracovníkem Pavlem Velemanem.

Pan Veleman velmi zajímavě poukazuje na to, že se u Romů projevuje tentýž syndrom jako u mnoha jiných brutálně terorizovaných či zastrašovaných osob. To, co jim dělají násilníci, začnou totiž dělat jiným podle tohoto vzoru i oni sami. Je to jako v případě mladého syna, který hájí svou matku před násilím svého otce, a v dospělosti se pak také chová jako násilník. Více pozornosti, prosím, této psychické reakci.

Mírná (?) kritika politiky ODS v Praze...

4. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



 19252

Převrat v Nigeru ohrožuje evropské spoléhání na jadernou energetiku

4. 8. 2023

čas čtení 12 minut

Převrat v západoafrické zemi Niger se může jevit jako druh geopolitického baseballu, kterým je posedlý svět mozkových trustů, zatímco má jen málo důsledků pro životy nebo blahobyt Američanů. Za normálních okolností by tento názor měl nějaký základ – ale tato okolnost není zdaleka běžná, upozorňuje Daniel Berman.

 20605

Putinova válka proti Západu hrozí zničit africký Sahel

4. 8. 2023

čas čtení 7 minut

Výkřiky "Ať žije Putin!" "Pryč s Francií!" a "Ať žije Rusko!" opět pronikají vzduchem hlavního města. Ne, není to v Moskvě ani v Paříži. Je to v Niamey, hlavním městě Nigeru, kde v neděli vyšly do ulic tisíce demonstrantů, aby odsoudily Západ - a zejména Francii - zatímco mávali ruskými vlajkami a pálili francouzskou trikolóru na velvyslanectví, píšou Jonathan Sweet a Mark Toth.

Rozhovor Britských listů 615. Jsem prý zrádcem romského národa!

25. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

Mezi některými Romy v České republice vznikla nenávist vůči ukrajinským uprchlíkům, živená nyní proruskými tzv. "vlastenci", kteří paradoxně donedávna rasisticky nenáviděli právě Romy. Jozef Miker se obrátil na romskou komunitu s apelem, aby se Romové zbavili své posedlosti Ukrajinci, a od některých si vysloužil vyobcování "z romského národa". V tomto Rozhovoru Britských listů však vysvětluje, co může být motivací pro tuto romskou antipatii vůči cizincům. Kdy se vydají vrcholní čeští politikové do romských komunit o tom s nimi mluvit? Kdy mezi Romy pojede premiér Petr Fiala?

Rozhovor Britských listů 614. Colours of Ostrava

22. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous se jako každoročně účastní festivalu Colours of Ostrava, především jeho diskusní složky Melting Pot. Jenže, marná sláva, v Ostravě, podobně jako nedávno na filmovém festivalu v Karlových Varech se sice mluví inteligentně, jenže jaký to má dopad, když Česko ovládají politici, kteří jsou idioti?

PS. Ohledně festivalu Colours of Ostrava se rozšířila zpráva, že při vstupu bylo blokováno několik lidí pro svůj vzhled  LGBT+ a pro politické názory, vyjadřované např. na tričku. (V rozhovoru o tom mluvíme.) Bohumil Kartous by rád upozornil, že mladý novinář, který na tyto skutečnosti upozornil, o nich pouze referoval, nebyla to jeho vlastní zkušenost.

 19385

Vladimir Putin usiluje o "globální katastrofu", varuje Volodymyr Zelenskyj

3. 8. 2023

čas čtení 7 minut

 

Útoky ruských dronů zasáhly ukrajinský přístav, zastavily nakládku lodí pro vývoz potravin a způsobily prudký nárůst cen obilí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Vladimira Putina ze snahy vyvolat "globální katastrofu" a zhroucení světových trhů s potravinami poté, co Rusko v noci zasáhlo obilné silo a nakládací zařízení ve vnitrozemském přístavu na Dunaji.

Útoky dronů ve středu brzy ráno zasáhly Izmail, hlavní ukrajinský vnitrozemský přístav, který leží na ukrajinské hranici s Rumunskem, členem NATO, a vyvolaly prudký nárůst světových cen obilí.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko "záměrně používá potraviny jako zbraň", varuje EU; "masivní" útok dronů na Kyjev

3. 8. 2023

čas čtení 8 minut

- Rusové bombardovali přístav Izmail těsně na hranici s Rumunskem, členem NATO. Natočeno z rumunského břehu řeky Dunaj:

Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell napsal dopis, v němž naléhá na rozvojové země, aby vystupovaly "jasně a jednotně"; po osmé noci úderů na Kyjev nejsou hlášeny žádné škody


- Rusko "záměrně používá potraviny jako zbraň"


Evropská unie varovala rozvojové země, že Rusko nabízí levné obilí, "aby vytvořilo nové závislosti tím, že prohloubí ekonomickou zranitelnost a globální potravinovou nejistotu", uvádí se v dopise Josepha Borrella

Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell  v pondělí napsal rozvojovým zemím a zemím skupiny 20, aby "jasným a jednotným hlasem" tlačily na Moskvu, aby se vrátila k dohodě, která umožnila bezpečný vývoz ukrajinského obilí do Černého moře, a aby přestala útočit na ukrajinskou zemědělskou infrastrukturu.

"Zatímco se svět potýká s narušenými dodávkami a vyššími cenami, Rusko se nyní obrací na zranitelné země s dvoustrannými nabídkami dodávek obilí za zvýhodněné ceny a předstírá, že řeší problém, který samo vytvořilo," uvedl Borrell.

"Jedná se o cynickou politiku záměrného využívání potravin jako zbraně k vytváření nových závislostí prostřednictvím prohlubování ekonomické zranitelnosti a globální potravinové nejistoty," dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden africkým představitelům řekl, že Rusko je připraveno nahradit ukrajinský vývoz obilí do Afriky jak na komerční bázi, tak na bázi pomoci, aby splnilo to, co označil za klíčovou roli Moskvy v globální potravinové bezpečnosti.

Svět hoří, ale Česko přispívá ke globálnímu oteplování otevíráním nových letišť

3. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Česká média vůbec nenapadne, že otevírání nových letišť v krizové ekologické situaci není zrovna dobrý nápad. Zahynete. (JČ)





Rozhovor Britských listů 612. Ohlédnutí za filmovým festivalem v Karlových Varech 2023

8. 7. 2023

čas čtení 18 minut

Doplnili jsme tento rozhovor jeho kompletním transkriptem, viz níže.






Dokumentaristka Dominika Švecová a Jan Čulík hovoří o tom, co viděli na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Přepis tohoto rozhovoru:

 

Dominika Švecová 

Vážení televizní diváci, zdravím vás z 57. ročníku mezinárodního filmového festivalu Z Karlových Vareů a pane Čulíku, co jste tady letos viděl za zajímavé filmy?


Jan Čulík

Tak, vážení televizní diváci, jedna věc mě jako každý rok fascinuje, ale letos mně to přišlo ještě daleko silnější. Víte, jak je ta Česká republika jazykově a vůbec kulturně do sebe uzavřená, Tak ty Karlovy Vary do ní vůbec nepatří, protože jak tady sedím v těch sálech a dívám se naa ty filmy, ten festival je neuvěřitelně kosmopolitní. Já už jsem se tady zmiňoval několikrát, že ti kurátoři, co vybírají ty filmy, jezdí po světových filmových festivalech a vybírají to nejlepší. A že ty filmy mimo soutěž jsou vlastně vždycky lepší - etos se to tak úplně nepotvrdilo - než ty všecky ostatní. A teď já přicházím do tohoto rozhovoru poněkud otřesen poté, co jsem viděl, prosím vás, súdánský film, dvouhodinový Na shledanou, Julie a nebudu vám říkat, o čem ten film je, ale říkal jsem si, sakra. proč jsou ty africké filmy tisíckrát lepší než ty filmy české? Proč ty české filmy jsou tak infantilní a proč ony nejsou schopny dát dohromady dramatický, nosný, sociálně významný příběh?


 20601

Amazonie: Odlesňování kleslo oproti loňskému červenci o více než 60 %, říká brazilská ministryně

3. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Marina Silva vítá pokrok, ale říká, že nadcházející regionální summit musí přinést reálná opatření


Odlesňování v brazilské Amazonii se v červenci snížilo nejméně o 60 % ve srovnání se stejným měsícem loňského roku, uvedla ministryně životního prostředí Marina Silva.

Tato dobrá zpráva přichází před regionálním summitem, jehož cílem je zabránit tomu, aby se největší jihoamerický biotop dostal do katastrofálního bodu zvratu.

Přesný údaj, který vychází ze satelitního výstražného systému Deter, bude zveřejněn v příštích dnech, ale nezávislí analytici označili předběžné údaje za "neuvěřitelné" a uvedli, že zlepšení ve srovnání se stejným měsícem loňského roku by mohlo být nejlepší od roku 2005.

Bolševičtí antikomunisté a soudce Fremr

3. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Robert Fremr neměl žádný nárok na funkci ústavního soudce a senátoři jej mohli v tajné volbě zcela legitimně odmítnout. Stačilo, aby se jim něco nezdálo. Těsně před volbou byla médii otevřena přes třicet let stará kauza, kdy Fremr jako soudce komunistické justice prý udělal něco nesprávného.

Myslel jsem, že po takové mediální bouři nemůže Senátem projít, byť na něm prezident Pavel trval do poslední chvíle. A nakonec prošel. Sám soudce Fremr tím byl, příjemně, šokován. I pro mne to bylo překvapení a spíše příjemné. Od antikomunismu bych totiž čekal odmítnutí bolševické paušalizace a fanatismu.

Bezdomovci v Británii...

3. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



 18664

Pomalý postup ukrajinské protiofenzívy je prověrkou reality, ale ještě to může dopadnout dobře

3. 8. 2023

čas čtení 10 minut



Naděje na rychlý průlom ukrajinské ofenzívy se tváří v tvář silné ruské obraně ukázaly jako příliš optimistické, ale ruské síly utrpěly velké škody



První obětí ukrajinské protiofenzívy bylo zbožné přání, píše Julian Borqger. Veškeré naděje, že ruské jednotky opustí své zákopy a uprchnou, se rozptýlily.

Počáteční ukrajinské útoky zabředly do hustých, překrývajících se minových polí. Přes veškerou pozornost, která byla věnována dodávkám tanků Leopard a dalších západních tanků v období před zahájením ofenzívy 4. června, nedokázala ukrajinská obrněná technika poskytnout sevřenou pěst potřebnou k prolomení linií.

Posunuje se ČR ke komunistické ultrapravici?

3. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Skutečně by měli být v demokratické České republice součástí Ústavního soudu soudci, kteří byli součástí komunistického režimu? Ano, pan prezident Pavel to schválil, protože byl taky komunista.  Pěkné.

Zajímavé, jak se  ČR posunuje ke komunistické ultrapravici:

A co obyvatelstvo?




30003

Trump ve čtvrtek předstoupí před soud, je obžalován z pokusu zvrátit volby v USA v roce 2020

2. 8. 2023

čas čtení 7 minut



Bývalému americkému prezidentovi, který čelí čtyřem obviněním ze spiknutí a maření výkonu funkce, budou ve čtvrtek stanoveny podmínky kauce

Donald Trump se ve čtvrtek dostaví k soudu poté, co federální prokuratura obvinila bývalého prezidenta USA z pokusu o zvrácení voleb v roce 2020. Demokraté trestní obvinění přivítali, zatímco republikáni se za Trumpa postavili.

Ruská agrese na Ukrajině: Deset raket sestřelených nad Kyjevem; ruské údery způsobily požár skladu obilí v Oděse

2. 8. 2023

čas čtení 9 minut



Ruské bezpilotní letouny sestřeleny při nočním útoku na Kyjev; útoky Moskvy napadly přístav a skly obilí v Oděse.

- Více než 10 raket sestřeleno nad Kyjevem


Ukrajinští představitelé uvedli, že během nočního útoku na Kyjev bylo sestřeleno více než 10 ruských bezpilotních letounů.

"Skupiny bezpilotních letounů pronikly do Kyjeva současně z několika směrů. Všechny vzdušné cíle - více než 10 bezpilotních letounů - však byly včas odhaleny a zničeny silami a prostředky protivzdušné obrany," uvedl Sergej Popko, náčelník kyjevské městské vojenské správy.

Uvedl, že Rusko použilo palbu bezpilotních letounů íránské výroby Shahed, přičemž trosky zasáhly několik oblastí.

Kyjevský starosta již dříve ve středu uvedl, že útok na hlavní město způsobil škody v několika čtvrtích, včetně rušné Solomjanské, kde se nachází mezinárodní letiště.

Starosta Vitalij Kličko uvedl, že při útoku nebyl nikdo zabit ani zraněn.

Ve čtvrti Golosiivsky "části dronu spadly na dětské hřiště" a v nebytové budově vypukl požár, uvedla kyjevská městská vojenská správa a dodala, že na místě jsou záchranné služby.

Správa již dříve vydala výstrahu před útoky dronů a varovala obyvatele, aby zůstali v krytech.

- Rusko potřebuje cenzuru a útlak:

 20597

Je pozdě zastavit extremismus v politice?

2. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Bizarní konspirační myšlení proniklo do hlavního proudu v mnoha západních demokraciích. Jak se mu můžeme postavit? ptá se Julia Ebnerová
 

Vzpomínám si, jak jsem v roce 2017 seděla v různých vládních budovách a informovala politiky a státní úředníky o QAnon, vznikajícím internetovém konspiračním hnutí, jehož stoupenci věří, že spiklenecká skupina elit uctívajících Satana řídí globální pedofilní síť. Žertovali jsme o absurditě toho všeho a nikdo nebral těch několik tisíc anonymních pravých věřících vážně, píše autorka.

Přesuneme se do roku 2023. Značná část obyvatelstva liberálních demokracií považuje za možné, že globální elity pijí krev dětí, aby zůstaly mladé. Nedávné průzkumy naznačují, že mýtu QAnon věří asi 17 % Američanů. Asi 5 % Němců věří myšlenkám spojeným s protidemokratickým hnutím Reichsbürger, které tvrdí, že Německá říše nadále existuje, a odmítá legitimitu moderního německého státu. Až třetina Britů věří, že vlivné osobnosti Hollywoodu, vlády a médií jsou tajně zapojeny do obchodování s dětmi. Je lidstvo na zpáteční cestě od osvícenství k temnému středověku?

 19670

Donald Trump čelí čtyřem obviněním za své úsilí zvrátit americké volby v roce 2020

2. 8. 2023

čas čtení 7 minut


Nejnovější trestní řízení před exprezidentem přichází jen několik týdnů poté, co byl obviněn ze zadržování informací o obraně amerického státu


 
 
Federální prokurátoři obvinili Donalda Trumpa za jeho snahy zvrátit výsledky voleb v roce 2020 v zoufalé snaze udržet se u moci. Je to nejnovější trestní obvinění bývalého prezidenta, které přichází jen několik týdnů poté, co byl obviněn ze zadržování informací o národní obraně.

Obžaloba podaná u federálního okresního soudu ve Washingtonu viní Trumpa z jednoho případu spiknutí s cílem podvést Spojené státy, jednoho případu spiknutí s cílem mařit úřední postup, maření a pokusu o maření úředního postupu a spiknutí proti právům.


 20600

Bohoslužba na památku umučených Romů

2. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Bohoslužba k příležitosti Mezinárodního dne romského holokaustu, píší Ivo Bystřičan a Mikuláš Vymětal.  V noci z 2. na 3. srpna 1944 nacisti zlikvidovali tzv. cikánský rodinný tábor, který byl součástí koncentračního tábora Auschwitz II-Birkenau. Za jedinou noc zavraždili na tři tisíce Romů a Sintů. Není to jen příležitost k pietě, ale k zamyšlení, nakolik jsou důstojné podmínky, v nichž mnozí Romové žijí a jak měnit systém, jenž utváří propastné nerovnosti.

26029

O pokroku a progresivismu

2. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Protože ve v Česku stává „progresivismus“ nálepkou čehosi nechutného, rád bych upozornil na to, že pokrok je v zásadě dobrý. Chcete, aby lidé už neumírali na ALS nebo metastazující rakoviny? Chcete pokrok. Jste progresivista.

22890

Křesťanská (?) KDU-ČSL prosazuje rasistickou a brutální politiku

2. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



 20598

Kreativita manažerů neodpovídá turbulentní době

2. 8. 2023 / Karel Červený

čas čtení 4 minuty

Již deset let přibývá varovných signálů, že se svět dramaticky mění, a to ve všech oblastech. Před COVIDem-19 jsme si sice říkali, jak jsme bohatí, jak se mám dobře žije. A najednou přišel COVID-19 a všechno se nám zhroutilo. Svět zažil krizi, kterou nikdo nečekal (černá labuť). Najednou bylo všechno jinak. Nastala doba zmatků a nejistoty. Mnoho jsme ztratili, zkušenosti získali. Byla to „generálka“ na další pohromu. Bude se hodit při další pandemii, která přijde brzo (podle lékařů Billa Gatese bude bakteriální a zemře na ni 30 miliónů lidí). Téměř všichni podnikatelé dostali pořádně zabrat. Jen málo z nich na krizi vydělalo.

 20599

Čtyři Nigerijci přežili 14 dní na kormidle lodi, než je zachránila Brazílie

2. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Čtyři muži urazili asi 5 600 km, než je zachránila brazilská federální policie v jihovýchodním přístavu Vitória

Desátý den na moři došly čtyřem černým pasažérům z Nigérie, kteří se plavili přes Atlantik v malém prostoru nad kormidlem nákladní lodi, potraviny a pití.

Podle jejich výpovědi přežili další čtyři dny díky pití mořské vody, která se valila jen několik metrů pod nimi, než je zachránila brazilská federální policie v jihovýchodním přístavu Vitória.

Jejich pozoruhodná, smrtelně nebezpečná cesta přes zhruba 5 600 km oceánu podtrhuje riziko, které jsou někteří migranti ochotni podstoupit pro šanci na lepší život.

 20596

Súdán: Stovky tisíc lidí na útěku strádají v přeplněných táborech

2. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Foto: Ahmad Mahmoud, Lékaři bez hranic
tisková zpráva Lékařů bez hranic


- Více než 140.000 lidí uteklo od vypuknutí konfliktu v Súdánu z hlavního města Chartúmu do sousedního státu Bílý Nil. Jedná se převážně o ženy a děti. 

- Celkem deset táborů pro vnitřně vysídlené osoby, které momentálně hostí přibližně 387.000 uprchlíků, se podle úřadů potýká s nedostatkem potravin, přístřešků, zdravotní péče, vody i sanitačních zařízení.  

- Zdravotníci na místě provádějí 300 až 350 lékařských konzultací denně. Zároveň každých 24 hodin evidují 30 až 40 nových případů podezření na spalničky. 

„Naši čtvrť silně bombardovali, proto jsme před dvěma měsíci s rodinou utekli z Chartúmu. Situace tady v táboře je náročná. Zatím jsme nedostali žádnou pomoc, jen igelitové plachty. Hodně lidí čeká na jídlo a materiál na přístřešky, i když už tu pro ně není žádné místo. Podmínky jsou neuvěřitelně těžké, nemáme ani čistou vodu, takže se zde šíří různé nemoci,“ popisuje situaci těhotná Hamida*, která v jedné z klinik Lékařů bez hranic čeká se svým nemocným dítětem.   

 20595

Lživá rasistická tvrzení na Muskově Twitteru ohledně zavádění nízkoemisní zóny znepokojily úřad londýnského primátora

2. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Foto: Sadiq Khan

Příspěvky na sociálních sítích nepravdivě uvádějí, že muslimský primátor Londýna Sadiq Khan navrhuje osvobodit "menšinová náboženství" od poplatků za vjezd do města s vysoce emisními vozidly

Úřad primátora Londýna Sadiqa Khana vyjádřil znepokojení poté, co byly nepravdivé a rasisticky zaměřené příspěvky na sociálních sítích o londýnské zóně s velmi nízkými emisemi (Ulez) sdíleny statisíckrát, aniž by je Elon Musk odstranil.

Znepokojení nad tweety, které nepravdivě tvrdí, že londýnský starosta plánuje vyjmout muslimy a další "menšinová náboženství" z poplatku. Zřejmě jde o placenou kampaň využívající falešné účty na X, dříve známém jako Twitter, k posílení nálad proti londýnské nizkoemisní zóně.

Khanův plán rozšířit zónu, která zpoplatňuje řidiče nejvíce znečišťujících vozidel částkou 12,50 liber denně, na vnější Londýn se stal politicky kontroverzním, zejména poté, co konzervativci těsně vyhráli doplňovací volby v Uxbridge s kampaní silně zaměřenou proti tomuto plánu.

Znovu o hrozné Hřibově lávce, aneb proč jsou pražští politikové tak blbí?

2. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Už jsme tady psali, že nebude zřejmě trvat dlouho, než z Hřibovy nové holešovické lávky sjede na kole nějaký desetiletý kluk přímo do vozovky a přejede ho auto - protože při vyústění lávky do ulice na okraji chodníku NENÍ ZÁBRADLÍ. (Kupodivu, zábradlí nyní je pod schody vedoucími z Letné k vozovce u řeky Vltavy - tam si kdosi rozumně uvědomil, že by někdo mohl seskákat či sjet po těch schodech a spadnout do vozovky.) Proč není zábradlí u nové holešovické lávky, kde je situace daleko nebezpečnější, netušíme.

A:



 20594

Migrační pakt EU a jeho vliv na volby v České republice

2. 8. 2023

čas čtení 17 minut

Zatímco Poslanecká sněmovna se 8. června 2023 devět hodin dohadovala o návrhu Fialovy vlády na snížení valorizace důchodů, na zpravodajských webech probleskla zpráva, že se ministři vnitra členských zemí Evropské unie dohodli na migrační reformě. Detaily, které ten večer postupně prosakovaly na veřejnost, způsobily pořádnou bouři. Povinná solidarita, zamaskované kvóty, migrační odpustky. Opozice mluvila o zradě, ztrátě suverenity a o snahách dohodu před občany utajit. Vládu dokonce obviňovala z toho, že jedná proti zájmům vlastní země. Ministr vnitra  Vít Rakušan (STAN) se ocitl v těžké defenzivě a spolu s ním i celý kabinet, který se snažil  u veřejnosti nepopulární téma – ne příliš přesvědčivě – hájit. Přestože migrační pakt EU zatím není definitivní, na české politické scéně se otevřelo téma, které se opět po několika letech stane součástí předvolební kampaně do Evropského parlamentu příští rok a možná i do Sněmovny v roce 2025. Nakolik bude ve volbách rozhodující, ale teprve ukáže čas, píše Jan Rovenský z Institutu pro politiku a společnost.

 20577

Švédský premiér tvrdí, že cizinci využívají svobody země k šíření nenávisti

2. 8. 2023

čas čtení 7 minut

 
Akce jako protesty proti pálení koránu zatahují Švédsko do mezinárodních konfliktů, říká Ulf Kristersson

 
Švédský premiér Ulf Kristersson obvinil cizince, že zneužívají zákony o svobodě projevu v zemi a využívají je jako "jeviště pro šíření nenávistných zpráv" poté, co kvůli protestům proti pálení koránu vypukla diplomatická krize.

V posledních týdnech došlo ve Švédsku a Dánsku k řadě protestů, při nichž byly páleny nebo jinak poškozovány výtisky koránu, což vyvolalo pobouření v muslimských zemích a požadavky, aby vlády severských zemí pálení zastavily.

Obě země uvedly, že zkoumají způsoby, jak takové činy právně omezit ve snaze zmírnit napětí.

 20591

Rusko uneslo 700 000 ukrajinských dětí

2. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Rusko "přijalo" více než 700 000 ukrajinských dětí poté, co v loňském roce zahájilo totální invazi na Ukrajinu, uvedla ruská prezidentská komisařka pro práva dětí ve zprávě zveřejněné v neděli.

10620

K otázce lustrací v Rusku po Putinovi

2. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Lustrace, odstranění z veřejného života a možné uvěznění představitelů minulého režimu, v mnoha bývalých komunistických zemích sehrály pozitivní roli. Ale v Rusku by jejich neopatrná aplikace po Putinově odchodu mohla přinést nebezpečí kontrarevoluce, říká Ilja Nadporožskij.

 20500

"Ruský svět" a separatistické tendence

2. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Moskva nyní dává gubernátorům právo vytvářet jejich vlastní vojenské jednotky - jak na podporu války Kremlu na Ukrajině, tak na obranu Putina proti jakémukoliv budoucímu vojenskému zpochybnění jeho vlády. Ale gubernátoři, kteří tak činí - i ti nejvíce vertikálně integrovaní - mají své vlastní dlouhodobější úmysly, říká Valerij Panjuškin.

 20593

Rusové odcházejí od televizí

2. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Průzkumy ukazují, že menší podíl Rusů se nyní při získávání zpráv spoléhá na televizi, a že větší počet z nich se obrací na kanály ve službě Telegram, tedy na část internetu, která poskytuje zpravodajství, upozorňuje mediální analytik Andrej Percev.

 20592

"Pro aspirin jezdíme 70 kilometrů". Obyvatelé karelské vesničky nemají přístup k čisté vodě, lékům, telefonu ani bankomatu

2. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Necelých 100 obyvatel obce Prirečnij, pár kilometrů východně od karelského hlavního města Petrozavodsku a nedaleko ruských hranic s členem NATO Finskem, nemá pitnou vodu, telefony ani bankomaty - a v dohledné době nic z toho nebudou mít k dispozici, pokud vůbec, říkají obyvatelé a úředníci.

 18246

Vysychající Kazachstán

2. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Sedm z osmi povodí vysychajícího Kazachstánu závisí na přítoku vody ze zahraničí. V příštích dvou desetiletích šest z nich bude trpět mimořádným suchem - a desertifikací, což představuje trend, který připravuje půdu pro ekonomické těžkosti uvnitř Kazachstánu a vážné konflikty se sousedy, upozorňuje Sergej Smirnov.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
35667