Ruský senátor: Americké volby v roce 2024 mohou pro Rusko skončit "katastrofou"

2. 8. 2023

čas čtení 3 minuty
Prominentní člen ruského senátu varoval, že prezidentské volby v USA v roce 2024 by mohly vyvolat větší podporu Ukrajiny v její probíhající obranné válce proti totální invazi Moskvy, upozorňuje David Brennan.

Konstantin Kosačev, místopředseda ruské Rady federace, horní komory ruského parlamentu, řekl aif.ru v rozhovoru zveřejněném v pondělí, že Moskva čelí "velmi nebezpečné situaci", protože demokratičtí a republikánští kandidáti manévrují kvůli získání výhod v nadcházejícím klání.

"Američané se nebojí používat zahraniční politiku ve svém mezistranickém soupeření," řekl Kosačev podle překladu zveřejněného státní tiskovou agenturou TASS. "Pokud jedna ze stran bude mít pocit, že potřebuje eskalovat situaci na Ukrajině, aby získala více hlasů ve volbách, udělá to."

"Takže prezidentské volby ve Spojených státech, které vyvrcholí v roce 2024, by ve skutečnosti mohly být strašnou, ne-li katastrofickou událostí. Nemohu zaručit, že dojde k eskalaci, ale riziko je pro mě zřejmé. Nepředvídatelnost amerického chování se zvýší a ocas může začít znovu vrtět psem."

Prezident Vladimir Putin zjevně doufá, že přežije západní koalici, která mobilizovala na podporu Ukrajiny krátce před a pak během totální ruské invaze. Kyjivské síly nyní osvobodily asi polovinu veškerého území okupovaného Moskvou a jsou stále v ofenzivě na jihu a východě země.

Kreml však vykazuje jen malé známky toho, že by své vágní a maximalistické válečné cíle omezoval. Nyní se zdá být téměř nulová šance, že ruská vojska obsadí Kyjiv, jak bylo původně zamýšleno, ale síly Moskvy stále drží asi 17 % ukrajinského území, bombardují ukrajinská města a devastují národní ekonomiku.

V okupovaných oblastech zahájila ruská vojska rusifikační kampaň, která ukrajinským úřadům zkomplikuje budoucí reintegraci.

Zatímco se její konvenční ozbrojené síly potýkají s problémy, Moskva se opakovaně vrátila k jaderným hrozbám ve snaze odradit od pokračující západní podpory Ukrajině. Ruští představitelé současně odmítají význam západních dodávek zbraní Kyjivu a zároveň si stěžují, že zahraniční zbraně "rozšiřují" konflikt.

Kosačev aif.ru řekl, že dodávka pokročilejších západních zbraní zvyšuje pravděpodobnost jaderné eskalace. "Naštěstí jsme této hranice ještě nedosáhli," řekl. "Existuje však riziko, že se k ní přiblížíme."

Zdá se také, že neexistuje žádná naděje na obnovení mírových rozhovorů. Jednání začala v hodinách následujících po ruské invazi v únoru 2022, ale během několika měsíců zkolabovala kvůli divoce odlišným požadavkům, úskokům a objevujícím se důkazům o ruských válečných zločinech na okupovaném ukrajinském území.

Moskva opakovaně obvinila USA z maření navrhovaných rozhovorů, ačkoli ruští představitelé důsledně odmítají zmírnit požadavky, které by představovaly ukrajinskou kapitulaci.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3090

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2023