Ruská agrese na Ukrajině: Deset raket sestřelených nad Kyjevem; ruské údery způsobily požár skladu obilí v Oděse

2. 8. 2023

čas čtení 9 minut


Ruské bezpilotní letouny sestřeleny při nočním útoku na Kyjev; útoky Moskvy napadly přístav a skly obilí v Oděse.

- Více než 10 raket sestřeleno nad Kyjevem


Ukrajinští představitelé uvedli, že během nočního útoku na Kyjev bylo sestřeleno více než 10 ruských bezpilotních letounů.

"Skupiny bezpilotních letounů pronikly do Kyjeva současně z několika směrů. Všechny vzdušné cíle - více než 10 bezpilotních letounů - však byly včas odhaleny a zničeny silami a prostředky protivzdušné obrany," uvedl Sergej Popko, náčelník kyjevské městské vojenské správy.

Uvedl, že Rusko použilo palbu bezpilotních letounů íránské výroby Shahed, přičemž trosky zasáhly několik oblastí.

Kyjevský starosta již dříve ve středu uvedl, že útok na hlavní město způsobil škody v několika čtvrtích, včetně rušné Solomjanské, kde se nachází mezinárodní letiště.

Starosta Vitalij Kličko uvedl, že při útoku nebyl nikdo zabit ani zraněn.

Ve čtvrti Golosiivsky "části dronu spadly na dětské hřiště" a v nebytové budově vypukl požár, uvedla kyjevská městská vojenská správa a dodala, že na místě jsou záchranné služby.

Správa již dříve vydala výstrahu před útoky dronů a varovala obyvatele, aby zůstali v krytech.

- Rusko potřebuje cenzuru a útlak:

 
- Podle agentury Ukrinform bylo ostřelováno pět osad v Sumské oblasti. Cituje místní úřad, který uvádí, že nebyly zaznamenány žádné civilní oběti ani zničení civilní infrastruktury.


- Ukrajinské ministerstvo obrany ve středu uvedlo, že při posledním ruském útoku na ukrajinský přístav Izmail na Dunaji bylo poškozeno obilné silo.

"Rusobé poškodili přístav Izmail v Oděské oblasti. Ukrajinské obilí má potenciál nasytit miliony lidí po celém světě," napsalo podle agentury Reuters ministerstvo na sociálních sítích.


- Suspilne, ukrajinský státní vysílatel, nabízí tento souhrn nočních zpráv odběratelům svého kanálu:

    Síly protivzdušné obrany sestřelily 23 dronů "Shahed". Většina byla zničena v Kyjevské a Oděské oblasti.

    V důsledku útoku dronu v Oděské oblasti vypukly požáry v přístavních a průmyslových infrastrukturních objektech a byl poškozen obilný elevátor.

    V Kyjevě dopadly úlomky sestřeleného dronu na administrativní budovu v Solomianském okrese. poškozena byla fasáda od 9. do 11. patra. Podle městského úřadu spadly trosky také ve dvou dalších čtvrtích, ale nikdo nebyl zraněn.

    V Kyjevské oblasti v důsledku pádu trosek vzplál soukromý dům v Bučském rajónu. Poškozena byla garáž a automobil. V jiné osadě regionu byla troskami poškozena střecha obchodu.

    Také Cherson se v noci dostal pod dělostřeleckou palbu - dva lidé byli zraněni. Ve městě byly poškozeny domy, kanceláře a auta

- Andrij Jermak, vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta, po nočních úderech opět vyzval ke zpřísnění sankcí proti Rusku s cílem zbrzdit výrobu zbraní. V aplikaci pro zasílání zpráv Telegram napsal:

    Dnes v noci hrdinská práce protivzdušné obrany. Rusové se opět pokusili zaútočit na civilisty, naše přístavy, [obilné] výtahy. Dělají vše pro to, aby obešli sankce a získali komponenty pro výrobu zbraní.

    Chtějí zvýšit jejich množství, aby mohli zabíjet lidi, ničit infrastrukturu a způsobit hladomor v zemích globálního Jihu.

    To je možné zastavit přísnějšími sankcemi. Také každý může udělat více, pokud zablokuje řetězce, přes které Rusko dostává sankcionované komponenty.

    Potřebujeme také více protivzdušné/protiraketové obrany.

    Je třeba se spojit proti ruskému zlu, zbavit Ruskou federaci možností provádět útoky ze vzduchu.

- Britské ministerstvo obrany ve své každodenní veřejné zpravodajské informaci o válce uvedlo, že Rusko "pravděpodobně začalo formovat nové velké formace, aby dodalo hloubku svým pozemním silám".

Píše, že "od invaze na Ukrajinu Rusko nasazuje především mobilizované záložníky, aby doplnilo zavedené formace", a naznačuje, že "bez nové velké vlny povinné mobilizace Rusko pravděpodobně nenajde dostatek nových vojáků, kteří by zajistili zdroje byť jen pro jednu novou armádu".

Rusko nedávno zvýšilo věkové rozmezí osob způsobilých k odvodu, ačkoli doposud jen zřídkakdy posílalo brance do bojů na Ukrajině.

- Ruský soud v pátek vynese rozsudek v procesu s vězněným opozičním předákem Alexejem Navalným, který čelí obvinění z extremismu, kvůli němuž by mohl zůstat za mřížemi desítky let, píše agentura AFP.


Ve své závěrečné řeči před soudem 47letý Navalnyj na kritizoval ruskou vojenskou operaci na Ukrajině, po níž následoval bezprecedentní zásah proti kritikům vlády prezidenta Vladimira Putina.

Rusko se "potácí v kaluži buď bahna, nebo krve", řekl Navalnyj.

"Kolem něj leží desítky tisíc lidí zabitých v nejhloupější a nejnesmyslnější válce 21. století," řekl soudu.

Prokuratura pro něj požadovala trest odnětí svobody v délce 20 let za obvinění, které zahrnuje financování extremistické činnosti, veřejné podněcování k extremistickým aktivitám a "rehabilitaci nacistické ideologie".

Navalnyj si odpykává devítiletý trest odnětí svobody za zpronevěru, který jeho příznivci považují za trest za jeho politickou činnost.

 
- Porodnost na Ukrajině prudce klesá

Podle nových údajů klesla porodnost na Ukrajině od začátku války o 28 % - v prvních šesti měsících letošního roku se v zemi narodilo o 38 324 dětí méně než v roce 2021, tedy před ruskou invazí.

Zatímco podle ukrajinské analytické společnosti OpenDataBot klesá porodnost od roku 2015 o 7 % ročně, pokles od roku 2021 do roku 2023 je největší od získání nezávislosti Ukrajiny v roce 1991. Další nejprudší pokles nastal v roce 2015, po ruské anexi Krymu.

V tomto roce se podle webu narodilo v průměru 16 000 dětí měsíčně, zatímco před plnou invazí Ruska to bylo až 23 000 dětí měsíčně.


- Ruská protivzdušná obrana v úterý sestřelila několik dronů zaměřených na Moskevskou oblast, uvedl starosta Sergej Sobjanin, přičemž jeden z nich zasáhl věžák, který byl zasažen i v neděli. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že dva drony byly zničeny v Odincovském a Narofominském okrese u Moskvy a že třetí se  zřítil v hlavním městě. Ministerstvo z útoků obvinilo Kyjev. Nebyli hlášeni žádní zranění. Dočasně bylo uzavřeno také moskevské letiště Vnukovo a lety byly přesměrovány.

- Podle místního guvernéra Rusko rovněž sestřelilo dron v Sevastopolu na Krymu. Michail Razvožajev napsal na Telegramu: "V oblasti Kara-Koba byl sestřelen bezpilotní letoun. Na zemi došlo k výbuchu. Zapálila se tráva a keře. Hasiči jsou již na místě a začali požár hasit."

- Spojené státy se nechaly slyšet, že Rusko je připraveno vrátit se k jednání o dohodě, která umožňovala bezpečný vývoz ukrajinského obilí do Černého moře, ale "zatím jsme o tom neviděli žádný důkaz", uvedl v úterý americký vyslanec při OSN.

- Polsko v úterý uvedlo, že spěchá s vojáky ke své východní hranici poté, co obvinilo Bělorusko, nejbližšího spojence Ruska, z narušení jeho vzdušného prostoru vojenskými vrtulníky.
Běloruská armáda jakékoli takové narušení popřela a obvinila člena NATO Polsko, jednoho z nejhorlivějších podporovatelů Ukrajiny v jejím konfliktu s Ruskem, že si obvinění vymyslelo, aby ospravedlnilo navýšení počtu svých vojáků.

-  Ukrajina a Polsko si mezitím v úterý předvolaly velvyslance svých zemí, protože spor se vyostřil poté, co zahraničněpolitický poradce polského prezidenta prohlásil, že Kyjev by měl více ocenit podporu Varšavy ve válce s Ruskem. Poradce Marcin Przydacz rovněž uvedl, že polská vláda musí hájit zájmy polských zemědělců - narážka na zákaz dovozu ukrajinských komodit, který vyprší příští měsíc.

- Starosta Charkova, druhého největšího ukrajinského města, uvedl, že nejméně tři drony zasáhly obydlené oblasti, přičemž jeden zničil dvě patra studentské koleje. Ihor Těrechov napsal v úterý brzy ráno na Telegramu: "Vypukl požár, na místě zasahují záchranné složky. Podrobnosti o obětech se upřesňují."

- Valerij Gerasimov, náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil, navštívil vojáky v ukrajinské Záporožské oblasti, jejíž část je okupována Ruskem a o níž Rusko tvrdí, že ji anektovalo. Gerasimov byl jedním z vojenských představitelů, které Jevgenij Prigožin opakovaně kritizoval před přerušeným povstáním skupiny Wagner.

- Ukrajina zmařila noční pokus ruské diverzní skupiny o překročení své severní hranice, uvedl ministr vnitra Ihor Klymenko. Serhij Najev, velitel společných sil ozbrojených sil Ukrajiny, uvedl, že čtyři ozbrojenci se pokusili překročit hranici, ale byli odraženi ukrajinskou palbou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2735

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2023