Vysychající Kazachstán

2. 8. 2023

čas čtení 1 minuta
Sedm z osmi povodí vysychajícího Kazachstánu závisí na přítoku vody ze zahraničí. V příštích dvou desetiletích šest z nich bude trpět mimořádným suchem - a desertifikací, což představuje trend, který připravuje půdu pro ekonomické těžkosti uvnitř Kazachstánu a vážné konflikty se sousedy, upozorňuje Sergej Smirnov.

Tyto děsivé důsledky jsou popsány v oficiálních kazachstánských publikacích a jsou umocněny absencí seriózní politiky. Ta by měla řešit nedostatek vody, neexistenci jediné byrokracie odpovědné za hospodaření s vodou a dřívější rozhodnutí Astany zastavit školení specialistů v této oblasti.

Zatímco zmíněné rozhodnutí bylo nedávno zrušeno, odborníků je zjevně stále příliš málo a mají méně příležitostí uplatnit své Znalosti.

Namísto snahy postavit se tomuto problému čelem a přijít s politikou, která zajistí lepší využívání vody pro zemědělství a spolehlivější zásobování průmyslu a obyvatelstva, Astana jednala na základě zásady, že pokud zvýší ceny, povzbudí všechny, aby používali méně vody.

Jenže tato strategie má dvě významné nevýhody. Na jedné straně ochuzuje obyvatelstvo, zejména ve venkovských oblastech, aniž by poskytovala naději, že se situace zlepší. A na druhé straně obohacuje zkorumpované úředníky, kteří mají tedy ještě menší motivaci pokoušet se vyřešit problém Kazachstánu spočívající v přechodu k desertifikaci.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2855

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2023