"Pro aspirin jezdíme 70 kilometrů". Obyvatelé karelské vesničky nemají přístup k čisté vodě, lékům, telefonu ani bankomatu

2. 8. 2023

čas čtení 1 minuta
Necelých 100 obyvatel obce Prirečnij, pár kilometrů východně od karelského hlavního města Petrozavodsku a nedaleko ruských hranic s členem NATO Finskem, nemá pitnou vodu, telefony ani bankomaty - a v dohledné době nic z toho nebudou mít k dispozici, pokud vůbec, říkají obyvatelé a úředníci.

Vesničané říkají, že jsou odříznuti od celé Ruské federace a žijí mezi nebe a zemí. Mezitím úředníci trvají na tom, že vesnici byly zaslány peníze na zlepšení situace, i když nikdo neví, kam se poděly.

Již od posledních desetiletí sovětské moci vesnice v Ruské federaci vymírají po statisících. Ale protože jsou malé a izolované, málokdy se s nimi zachází jako s něčím víc než jako se statistikou. Jenomže zprávy připomínají, že tam žijí skuteční lidé a že situace je tragédií nejen pro ně.

Když lidé musejí cestovat 70 kilometrů, jen aby získali aspirin, natož aby navštívili zdravotní sestru nebo lékaře, a když se nemohou spolehnout na to, že budou mít nezávadnou vodu k pití, představuje to obžalobu celého Putinova systému. Ten, jak se zdá, spočívá na předpokladu, že takoví lidé mohou být prostě vyřazeni a ignorováni - což představuje postoj, který nakonec podkopává zemi jako celek.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2792

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2023