Chtějí Kavkazané nezávislost?

26. 7. 2023

čas čtení 1 minuta
Nerusové na severním Kavkaze a zejména v jeho východní polovině od začátku války Vladimira Putina na Ukrajině změnili své postoje. Před únorem 2022 se většina zajímala o větší autonomie a federalismus; nyní věří stále více z nich, že nezávislost je jedinou cestou vpřed - a že je možná, píše Izabella Jevlojevová.

Jde o závěr z průzkumu názorů odborníků na politické postoje napříč Severním Kavkazem.

Komentátor Vadim Sidorov říká, že je obtížné přesně zjistit, jak rozšířený je takový postoj. Důvodem jsou represe Moskvy a absence průzkumů veřejného mínění. "Na území Ruska," zdůrazňuje, "ani nyní není možné otevřeně mluvit o dekolonizaci".

Ale rostoucí počet lidí v mnoha neruských zemích se stále více zajímá o obranu jejich jazyku a kultury, a to se stává živnou půdou pro rozvoj postojů, které podporují nezávislost. To platí nejvíce ve východní část Severního Kavkazu, ale méně na západě, kde je situace komplikovanější.

Nerusové už dlouho uznávají, že politika Moskvy je koloniální, ale válka na Ukrajině v tomto ohledu změnila jeden důležitý parametr. Ruské chování na Ukrajině ukázalo světu, že Rusko je imperiální stát, a proto nerusové nyní cítí, že mají spojence a podporu na Západě.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2711

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2023