V Anglii další bouře ve sklenici vody. Dokazující, jak hluboko ta země po brexitu klesla

27. 7. 2023

čas čtení 6 minut
Pokud by se BBC měla za něco omlouvat, pak za své totální a zoufalé selhání kriticky informovat o Nigelu Farageovi.


Někdejší šéf brexitérské strany UKIP Nigel Farage, který se asi sedmkrát pokoušel kandidovat do parlamentu, ale nikdy nebyl zvolen, vyvolal v Británii obrovský skandál. Stěžoval si, že mu luxusní banka Coutts, vlastněná bankovním koncernem National Westminster (který je od finanční krize r. 2008 ze 40 procent vlastněn britským státem) zrušila bankovní konto. Potíž je, že banka Coutts je pouze pro milionáře, lidi, kteří mají na účtu nejméně milion liber, a konto Farageovi zrušili, protože už milion liber neměl.  Jenže pak vyšlo najevo - Farage banku požádal podle zákona o přístupu k informacím o veškeré dokumenty, které o něm banka má - že banka vypracovala asi čtyřicetistránkový dokument o něm, který argumentuje, že Farage porušuje svými politickými výroky základní etické principy - je to rasista a populista - a je pro banku jako zákazník proto nepřijatelný. Ukázalo se, že banky mají jakýsi princip, že velmi opatrně hodnotí "osoby se silným  veřejným politickým zaměřením"...

To vyvolalo v Británii obrovský skandál - konzervativní vláda v čele s premiérem Sunakem se Farageho bojí, a tak neregulérně donutili ředitelku banky NatWest k rezignaci. Argument, že banky by neměly uzavírat bankovní konta lidem s pochybnými politickými názory je asi nosný, vzhledem k tomu, že vyšlo najevo, že banky zřejmě bez udání důvodů likvidují bankovní konta stovkám až tisícům lidí.

Jenže Farage je bezpochyby problematická osobnost. Mimo jiné má vazby na putinovské Rusko. Jen kvůli tomu (dostával platby z ruské propagandistické televize RT) by měl být jeho účet určitě blokován. Nikdo to neřeší. To, že ho vláda a britská média prezentují jako oběť bankovního útlaku, je velmi problematické. (JČ)

Toto o věci píše komentátor Martin Kettle:

Nenechte se zmást: v této hádce jde o víc než jen o Nigela Farage a  banku Coutts - v pozadí je brexit
 


Proč toryové a   premiér Sunak tak ostře zasáhli? Protože  oni se Farage bojí

Takže Středozemní moře hoří, válka na Ukrajině se nevyvíjí dobře, britské zdravotnictví je na kolenou a britské ekonomice stále hrozí recese. Je tedy zcela zřejmé, že nejnaléhavější otázkou, které dnes Británie čelí, je, zda si Nigel Farage může ponechat účet u jedné z nejpozoruhodnějších bank v této zemi - která dosahuje zisků na vysoké úrovni v sektoru, který se dívá jinam, zatímco krize životních nákladů ztrpčuje život milionům lidí.

Aby bylo zcela jasno, žádná banka by neměla odmítnout účet zákazníkovi kvůli jeho politickým názorům. To je otázka občanské svobody, o které není pochyb, a to i v případě milionáře, jakým je bývalý předseda strany Ukip. Pokud se tak definitivně stalo mezi bankou Coutts a Faragem, bylo to špatně.

Je to také skutečně děsivá finanční sankce, které se dovolává bankovní systém, tak ovládaný nelítostnými algoritmy pro hodnocení úvěrů.


Vedoucí představitelé bank, kteří se ve středu setkali s ministry financí, vyjádřili obavy, že Farageova aféra poškodila důvěru veřejnosti v banky. Přitom laťka pro to může být jen stěží nastavena níže než dnes.

Možná je zde nulovým bodem skutečnost, že britské banky po desetiletí praly finance některých z nejnepochybnějších klientů na planetě. Některé z nich uloupily miliardy ze zemí a obyvatel, které se z toho budou vzpamatovávat jen těžko po celé generace, i kdyby k tomu vůbec někdy dostaly příležitost. Trvalo roky, než se dveře do  této stáje alespoň částečně zavřely, a v nejlepším případě jsou stále jen na petlici.

Nebo je možná problém v tom, že Londýn zůstává celosvětovým centrem průmyslu, který se vyhýbá placení daní a připravuje tuto zemi o miliardy daňových příjmů. Nakonec je to však jistě proto, že když v roce 2008 začaly banky krachovat, Spojené království je zachránilo a účet přeneslo na britské daňové poplatníky v podobě úsporného programu, který stále ztrpčuje lidem život a bere jim životní šance.

Rozhořčovat se nad tím, jak s Faragem zacházela soukromá banka, se zdá být zkrátka nesprávně zaměřené, pokud to není zasazeno do mnohem širšího pocitu rozhořčení..

Pak se dostáváme k úloze vlády. S tím, jak se kvůli Farageovi strhla mela, se do ní stále více zapojují politici.

Nezapomínejme, že zčásti proto, že NatWest Group, která Coutts vlastní, je stále z 38,6 % vlastněna vládou, která během finanční krize v roce 2008 zachránila Royal Bank of Scotland, nyní součást NatWest. Stát Spojeného království má tedy přímý zájem na finanční situaci a pověsti společnosti NatWest.

To je jeden z důvodů, proč je klíčová role Downing Street a ministerstva financí při vynucení rezignace ředitelky banky NatWest neobvyklá.


V pozadí toho všeho je brexit. K hádce z tohoto týdne by vůbec nedošlo, natož v takovém rozsahu, kdyby se obětí banky stal nějaký zastánce setrvání Británie v EU. Kdyby o bankovní účet přišel  někdo takový, a ne Farage, všechno by bylo úplně jinak. Celá pozornost by se soustředila na jejich špatně získané bohatství, na jejich pokrytectví, že měli účet u Coutts, u banky pro milionáře. Z jejich pádu by se ozývala škodolibá radost.

Ve skutečnosti byl téměř jedinou osobou, která mohla tuto epizodu takto vyvolat, právě Farage. Velká část strany toryů žije ve strachu z něho.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4
Vytisknout
4956

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2023