Ruská agrese na Ukrajině: Ruský ministr obrany se setkal s Kim Čong-unem; Moldavsko nařídilo diplomatům z Moskvy opustit zemi

27. 7. 2023

čas čtení 7 minut
 
Severokorejský vůdce se setkal s ruským ministrem obrany Sergejem Šojgu; Moldavsko vyhostí 45 ruských diplomatů a zaměstnanců velvyslanectví s odvoláním na dlouholeté nepřátelské akce


- Severokorejský vůdce Kim Čong-un se setkal s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem, aby projednali vojenské otázky a bezpečnostní prostředí v regionu, uvedla ve čtvrtek státní média.

Severokorejská oficiální ústřední tisková agentura uvedla, že Kim a Šojgu jednali ve středu v hlavním městě Pchjongjangu a dosáhli shody v blíže nespecifikovaných "záležitostech společného zájmu v oblasti národní obrany a bezpečnosti a o regionálním a mezinárodním bezpečnostním prostředí".

Podle agentury Associated Press Šojgu během schůzky předal Kimovi "vřelý a dobrý dopis" podepsaný ruským prezidentem Vladimirem Putinem, uvedla KCNA. Zpráva neupřesnila, o jakých vojenských záležitostech se jednalo.

Šojgu ve středu jednal také se severokorejským ministrem obrany Kang Sun Namem, jehož cílem bylo "posílit spolupráci mezi našimi obrannými resorty", uvedlo ruské ministerstvo obrany ve svém prohlášení.

- Opět ruské útoky na Ukrajinu:


- Rusko  při nočním raketovém útoku na Oděsu zabilo jednoho člověka

Rusko při nočním raketovém útoku zasáhlo přístavní infrastrukturu v ukrajinské Oděse, zabilo jednoho člena ochranky a poškodilo nákladní terminál, uvedl gubernátor regionu.

Oděské přístavy jsou pravidelným cílem ruských útoků od doby, kdy se Moskva minulý týden stáhla z černomořské obilné iniciativy.

 
- Moldavsko nařídilo odchod moskevských diplomatů


Moldavsko nařídilo 45 ruským diplomatům a zaměstnancům velvyslanectví, aby opustili zemi, a prudce tak snížilo počet úředníků, které může mít Rusko v  Kišiněvě, přičemž se odvolává na dlouholeté "nepřátelské akce" ze strany Moskvy.

"Shodli jsme se na tom, že je třeba omezit počet akreditovaných diplomatů z Ruska, aby bylo méně lidí, kteří se snaží destabilizovat Moldavskou republiku," řekl ministr zahraničí Nicu Popescu na zasedání vlády.

Rusko bude muset do 15. srpna snížit počet zaměstnanců velvyslanectví z více než 80 na 25, uvedlo ministerstvo zahraničí.

"Po mnoho let jsme byli předmětem nepřátelských ruských akcí a politiky. Mnohé z nich se odehrávaly prostřednictvím velvyslanectví," řekl Popescu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová na týdenním brífinku uvedla, že rozhodnutí Moldavska "nezůstane bez odezvy", a označila ho za "další krok v destrukci bilaterálních vztahů" mezi zeměmi.

Kreml uvedl, že rozhodnutí Moldavska lituje, a obvinil vedení země z podpory "rusofobie".

- Severokorejská oficiální tisková agentura uvedla, že Šojgu na recepci pořádané Kangem pochválil Severokorejskou lidovou armádu pod Kimovým vedením a řekl, že se "stala nejsilnější armádou na světě". Zprávy ruských médií tento komentář neobsahovaly.

Severní Korea se v souvislosti s válkou na Ukrajině spojila s Ruskem a trvá na tom, že "hegemonistická politika" Západu vedeného USA donutila Moskvu podniknout vojenskou akci na ochranu svých bezpečnostních zájmů. Bidenova administrativa obvinila Severní Koreu z poskytování zbraní Rusku na pomoc jeho bojům na Ukrajině, ačkoli Severní Korea toto tvrzení popřela.

Moskva i Peking maří snahy USA o zpřísnění sankcí Rady bezpečnosti OSN vůči Severní Koreji v souvislosti s její sérií raketových testů.

- Ukrajinské síly po dvou měsících vyčerpávajících a postupných úspěchů zintenzivnily protiofenzívu a zahájily nový útok na jihu země, přičemž se přiblížily k ostře napadenému městu Bachmut na východě země. Ukrajinská armáda vysílá tisíce západně vycvičených a vybavených posil do domnělého slabého místa ruské obrany v Záporožské oblasti. Ukrajina se rovněž pokouší o částečné obklíčení Bachmutu a tlačí se ze severu a jihu, aby ohrozila ruské síly uvnitř města.

- Ukrajinská bezpečnostní služba se přihlásila k odpovědnosti za výbuch na Krymském mostě, ke kterému došlo v říjnu loňského roku.
Vasyl Maljuk, šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU), uvedl, že za útokem stojí jeho agentura, a to v komentáři, který byl odvysílán v televizi, když představoval pamětní poštovní známku připomínající válečné operace speciálních sil.

- NATO ve středu uvedlo, že posiluje dohled nad černomořskou oblastí, a odsoudilo odstoupení Ruska od dohody zajišťující bezpečný průjezd lodí převážejících ukrajinské obilí. Oznámení přišlo po zasedání Rady NATO-Ukrajina, orgánu zřízeného na začátku tohoto měsíce za účelem koordinace spolupráce mezi západní vojenskou aliancí a Kyjevem.

- Kreml uvedl, že pro Rusko je prozatím nemožné vrátit se k dohodě o vývozu obilí do Černého moře, protože dohoda týkající se ruských zájmů "není plněna".
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov však novinářům řekl, že Vladimir Putin dal jasně najevo, že dohoda může být obnovena, pokud bude dodržena její část zaměřená na Rusko.

- Kreml ve středu uvedl, že summitu Rusko-Afrika, který se koná tento týden, se zúčastní pouze 17 hlav afrických států.
To je mnohem méně než na jeho konferenci v roce 2019 nebo na podobných summitech konaných jinde, včetně prosincového setkání s Joe Bidenem, na které do Washingtonu přiletěly desítky afrických lídrů.

-  EU oznámila zákaz vývozu bojového vybavení a leteckých dílů do Běloruska
. Španělsko, které v současnosti předsedá rotujícímu předsednictví EU, ve svém příspěvku na sociálních sítích uvedlo, že nové sankce jsou reakcí na "situaci v Bělorusku a zapojení Běloruska do ruské agrese proti Ukrajině".

-  Proti ukrajinskému zákonodárci, který je podezřelý z toho, že se vydal na luxusní dovolenou na Maledivy, bylo zahájeno trestní řízení
. Soukromé cesty úředníků do zahraničí jsou zakázány od ledna. Zdálo se, že prezident Volodymyr Zelenskyj na tento případ přímo narážel ve svém úterním nočním projevu, v němž brojil proti korupci a úředníkům, kteří se vyhýbají své odpovědnosti během války.

- Ukrajina letos vynaloží 1 miliardu dolarů na domácí výrobu dronů. Premiér Denys Šmyhal oznámil, že do domácí výroby dronů bude investováno 40 miliard hřiven (1,08 miliardy dolarů).

- Ruské ozbrojené síly prohlásily, že udeřily na ukrajinský sklad pohonných hmot a výcvikové středisko v Doněcku. Suspilne, ukrajinská státní vysílací společnost, rovněž oznámila, že "v noci a ráno 26. července ruská armáda ostřelovala šest obcí Sumské obl
asti".

-  Podle velmi kritické zprávy britského výboru pro zahraniční záležitosti umožnilo desetileté selhání britské vlády růst sítě Wagner, která rozšířila svá chapadla hluboko do Afriky a zneužívá zranitelné země. Vyzvala vládu, aby Wagnerovu skupinu ve Spojeném království zakázala a vyvinula mnohem větší úsilí, aby jí zabránila využívat londýnskou City jako finanční centrum.

- Prezident Vladimir Putin plánuje v říjnu navštívit Čínu, uvedl Kreml. "Je známo, že jsme obdrželi pozvání a že máme v úmyslu jet do Číny, až se bude v říjnu konat Fórum o Pásu a stezce," uvedl Jurij Ušakov, poradce ruského prezidenta pro mezinárodní záležitosti, v komentáři, který přinesly ruské tiskové agentury.

0
Vytisknout
3189

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2023