O reálné religiozitě Rusů

28. 7. 2023

čas čtení 1 minuta
Pokud Rusko vydrží i nadále existovat jako jednotná země, pak to bude téměř jistě "převážně bezbožná země". Většina obyvatel bude tak bezbožných, jak si jen kdy přálo sovětské vedení. Ale v tomto světě zbude pravděpodobně mnoho příslušníků velkých protestantských denominací, tvrdí Dimitrij Savvin.

Toto odklonění od náboženství je celosvětovým fenoménem a je nepravděpodobné, že by mu Rusko mohlo uniknout. Nicméně existují dva zvláštní důvody pro nejnegativnější závěry o jeho budoucnosti.

Na jedné straně Rusko zažilo genocidní ateistický teror 20. století. A na druhé straně vznikly vážné historické vývojové vady Ruské pravoslavné církve. Výsledkem bylo, že dokonce ještě před rokem 1917 byl ruský lid byli pokřtěni, ale nebyl osvícen náboženstvím, což umožňoval Sovětům útočit proti náboženství.

Až současný ruský režim se všemi svými řečmi o "spiritualitě" a "tradičních hodnotách" zmizí, bude zřejmé, že úroveň reálné religiozity v Rusku bude zhruba stejná jako v České republice. Což je místo, kde drtivá většina lidí není ani pro, ani proti víře, ale pro nic.

Jediná pozitivní místa na této mentální mapě poskytnou protestantské denominace, jako jsou baptisté a letniční hnutí, kteří "s největší pravděpodobností budou nejvíce sjednocené a organizované", a tedy zůstanou největší - mnohem větší než pravoslavní.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3210

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2023