17360

Britští podnikatelé, vědci a politikové varují před klimatickou katastrofou

20. 7. 2023

čas čtení 17 minut

Bob Watson řekl, že na základě současných opatření, která vidíme, že vlády a soukromý průmysl atd. na celém světě přijímají, je pravděpodobné, že se dostaneme na 2,5 stupně Celsia nebo ještě na víc. Takže Bob Watson říkal, že opravdu musíme nyní velmi silně urychlit naše kroky, protože 2,5 nebo tři stupně by bylo naprosto strašné a tři stupně jsme na této planetě neviděli už tři miliony let. A homo sapiens je na světě 250 000 let. Mluvíme o 2,5 a 3 stupních, stovky milionů, možná miliardy lidí se postěhují na sever. Velká část Bangladéše, Floridy a tak dále, bude pod vodou, chci říct, že důsledky 2,5 až 3 stupňů by byly naprosto strašné. Zbrzdilo by to rozvoj životní úrovně po celém světě a a zabilo mnoho, mnoho milionů lidí. Takže musíme opravdu urychlit opatření.

Osobnosti, které se účastnily zasedání COP 26 v Glasgow v roce 2021,  a stovka britských podnikatelů napsaly britskému premiéru varovné dopisy, že Británie dostatečně nebojuje proti globálnímu oteplování. Vědci varují, že směřujeme na oteplení o 2,5 až 3 stupně Celsia a bude to znamenat absolutní katastrofu. Česká vláda také nedělá nic. Toto je překlad velké části publicistického pořadu World at One rozhlasu BBC ze čtvrtka 20. července.


Moderátorka

V roce 2015 se téměř všechny země světa dohodly, že se pokusí omezit nárůst globálních teplot na 1,5 stupně Celsia nad úroveň před průmyslovou revolucí. Měli jsme poslední šanci vytvořit plán, který by omezil nárůst globální teploty na 1,5 stupně, a tak jsme slíbili, že to dodržíme.


Jeden z nejvlivnějších britských klimatologů, profesor Sir Bob Watson z Tyndallova institutu, prohlásil nejen to, že podle jeho názoru 1 1/2 stupně již není možné dosáhnout, ale že pokud se situace nezmění, směřujeme ke 2 1/2 stupňům nebo více.

Profesor Sir Bob Watson

Myslím, že většina lidí má strach, že nedosáhneme 1,5 stupně Celsia, čehož podle mého názoru nedosáhneme,  jsem velmi pesimistický, pokud jde o dosažení dokonce dvou stupňů. Ale pokud dovolíme, aby se cíl stával stále volnějším a volnějším, vyšším a vyšším, budou vlády v budoucnu dělat ještě méně. Musíme se pokusit přimět vlády ke snižování emisí.

Moderátorka


No, průměrná globální teplota je v současné době asi o 1,2 stupně vyšší než před průmyslovou revolucí, a to vedlo k tomu, co jsme viděli tento týden. Teploty ovlivňují mnoho aspektů našeho života. Jeden příklad v Maďarsku, teplota Dunaje je nyní tak vysoká, že tamní jaderná elektrárna musela snížit svůj výkon, protože voda potřebná k chlazení není totiž dostatečně studená. Rozdíl mezi průměrnými teplotami 1 1/2 a 2 nebo 2,5 se nemusí zdát velký, ale je to drastický rozdíl. Doktor Chris Smith se zabývá výzkumem klimatu na univerzitě v Leedsu. A o významu 1 1/2 stupně napsal pro IPCC, Mezivládní panel pro změnu klimatu. Zeptala jsem se ho, co pro lidstvo znamená 2,5 stupně.

 20543

Létání v Evropě je až 30krát levnější než vlak, konstatuje Greenpeace

20. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Levné lety, které umožňují daňové úlevy leteckým společnostem, podle organizátorů kampaně povzbuzují lidi k tomu, aby ničili planetu vedrem



Mezi nejlepší linky patří Lisabon-Porto a Madrid-Barcelona pro vnitrostátní cesty a Berlín-Praha, Curych-Vídeň a Praha-Budapešť pro mezinárodní cesty. Žádná z nejlepších mezinárodních vlakových linek nezahrnuje Velkou Británii, Francii, Španělsko nebo Itálii.


Levné lety a drahé jízdenky na vlak v Evropě podporují špinavé způsoby dopravy,upozorňují  organizátoři kampaně, podle nichž "nehorázné" daňové úlevy podporují lidi v tom, aby ohřívali planetu při cestách na dovolenou.

Podle analýzy Greenpeace zveřejněné ve čtvrtek jsou vlakové jízdenky na stejných trasách v průměru dvakrát dražší než letenky. Organizátoři kampaně porovnávali jízdenky na 112 trasách v devíti různých dnech. Zjistili, že cesta z Londýna do Barcelony stojí až třicetinásobek nákladů na cestu vlakem oproti cestě letadlem.
 
Prázdninové destinace po celé Evropě se tento týden smaží ve smrtelném horku, které  zvyšují skleníkové plyny uvolňované při spalování fosilních paliv.

 20540

HRW: Tunisko: Žádné bezpečné útočiště pro černošské africké migranty a uprchlíky. EU nesmí financovat kriminálníky z Tunisu!

20. 7. 2023

čas čtení 38 minut

Foto: Uprchlíci vyhnaní do pouště. 11. července 2023


Bezpečnostní síly týrají migranty; EU financuje miliony eur brutální kriminálníky v policii a v pobřežní stráži  v Tunisku

- Tuniská policie, armáda a národní garda včetně pobřežní stráže se dopouštějí závažného týrání  černošských afrických migrantů, uprchlíků a žadatelů o azyl.
-  Pokud jde o černošské Afričany, Tunisko není ani bezpečným místem pro vylodění státních příslušníků třetích zemí zadržených nebo zachráněných na moři, ani "bezpečnou třetí zemí" pro předávání žadatelů o azyl.
- Tunisko by mělo provést reformy zaměřené na dodržování lidských práv a ukončení rasové diskriminace. EU by měla pozastavit financování kontroly migrace pro bezpečnostní složky a stanovit kritéria pro další podporu v oblasti lidských práv.


(Tunis) - Tuniská policie, armáda a národní garda včetně pobřežní stráže se dopouštějí závažného týrání černošských afrických migrantů, uprchlíků a žadatelů o azyl, uvedla dnes organizace Human Rights Watch. Mezi zdokumentované týrání patří bití, používání nepřiměřené síly, některé případy mučení, svévolné zatýkání a zadržování, hromadné vyhošťování, nebezpečné akce na moři, nucené vystěhování a krádeže peněz a věcí.

Přesto Evropská unie (EU) 16. července oznámila podepsání memoranda o porozumění s Tuniskem o novém "strategickém partnerství" a balíčku finančních prostředků ve výši až 1 miliardy EUR pro tuto zemi, včetně 105 milionů EUR na "správu hranic, ... pátrání a záchranu, boj proti převaděčství a navracení".

 20540

HRW: Tuniský teror vůči uprchlíkům a "tým Evropa"

20. 7. 2023

čas čtení 5 minut


Minulý týden jsme v tomto zpravodaji upozornili na to, jak tuniské bezpečnostní síly shromažďovaly černošské africké migranty a žadatele o azyl, včetně dětí a těhotných žen, a nechávaly je na pospas v poušti. A podívali jsme se na to, jak EU zároveň prohlubuje svou protiimigrační spolupráci s Tuniskem, píše Andrew Stroehlein.

Nová analýza dnes odhaluje znepokojivé podrobnosti o týrání uprchlíků ze strany Tuniska i o podpoře EU.

Dokumentuje zločiny tuniských bezpečnostních složek - tedy policie, armády, národní gardy a pobřežní stráže - proti černošským Afričanům, včetně nezákonného zatýkání, zadržování, bití a mučení. Nová zpráva rovněž upozorňuje na hromadné vyhošťování, nebezpečné akce na moři, nucené vystěhování a krádeže peněz a věcí.

Ruská agrese na Ukrajině: 18 zraněných při útoku na přístavní město Mykolajiv; Oděsa terčem útoku již třetí noc

20. 7. 2023

čas čtení 7 minut

 

Pět dětí mezi zraněnými v přístavním městě na jihu země; Oděsa se stala terčem třetího nočního úderu, podle armády jsou dvě děti hospitalizovány

- Po ruském úderu na Mykolajiv jsou hlášena úmrtí, sděluje armáda




Po ruských úderech na přístavní město Mykolajiv jsou hlášena úmrtí, uvedla ukrajinská armáda a místní gubernátor.

Při útoku bylo zasaženo centrum města a zapálena garáž a třípatrová obytná budova, uvedl gubernátor Vitalij Kim na Telegramu. Devět lidí bylo zraněno, včetně pěti dětí, uvedl Kim a později dodal, že "jsou i mrtví".

Dva lidé byli po úderech na Oděsu rovněž hospitalizováni, uvedla armáda. Černomořský přístav již prožil dvě noci ruského bombardování poté, co Moskva oznámila, že odstupuje od dohody, která umožňovala vývoz ukrajinského obilí přes ukrajinské černomořské přístavy.

Již dříve armáda varovala, že obě města jsou cílem protilodních střel Kh-22.

 20195

Země bez budoucnosti

20. 7. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty

„‚Tak si představte, pane, povídá pán s červeným nosem, místo štyrky mít trojku, místo patnácky štrnácku, zkrátka každý číslo vo jedničku menší, tak ste bral sto tisíc zlatejch!‘ ‚No, kolik beru takhle?‘ zatvrzele se ptá Loudal. ‚Takhle? Já to řeknu slušně. Nic!‘“ 

Tuto pasáž z Werichovy pohádky Splněný sen nápadně připomínalo vládní očekávání příjmů státního rozpočtu. Opatření, která je měla zajistit, ale přišla příliš pozdě nebo byla nedostatečná, a tak se ke kýženému vyrovnanému rozpočtu vládě Petra Fialy nezbývá než proškrtat. 

Škrty jsou tradiční neoliberální odpovědí na většinu rozpočtových problémů a pokud některá proškrtaná odvětví náhodou zcela odumřou, ušetří se napříště tím víc. Aspoň tak praví konzervativní teorie nazývaná „starve the beast“, tedy doslova vyhladovění té bestie, myšleno státu, o jejíž realizaci se pokoušela v osmdesátých letech Reaganova administrativa.

Právě se rozhoduje o zahájení hlubokomořské těžby. Česko na jednání nedorazilo

20. 7. 2023

čas čtení 4 minuty


Tisková zpráva Greenpeace ČR 

 

Kingston/Praha 20. července 2023 -  V těchto dnech probíhá zasedání Mezinárodního úřadu pro mořské dno (ISA), v jehož kompetenci je povolit těžbu na mořském dně. Česká delegace na jednání chybí, a to i navzdory faktu, že Česko je členem klíčového orgánu - Rady ISA, který rozhoduje o udělení licence pro komerční těžbu na dně oceánů. Klíčové zasedání se koná v době, kdy přicházejí nové důkazy o možných destruktivních dopadech těžby[1] a více než 800 tisíc lidí po celém světě vyzývá vlády a ISA, aby na hlubokomořskou těžbu bylo uvaleno moratorium. 

 

 17962

Česká policie tajně používá software na rozpoznávání obličejů. Piráti žádají vysvětlení

20. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

 

Brusel/Praha, 20. července 2023 - Česká policie by měla vysvětlit, proč a jak využívá program umělé inteligence na rozpoznávání obličejů. Vyzývají k tomu pirátský europoslanec a kvestor Marcel Kolaja společně s pirátskou poslankyní Klárou Kocmanovou na základě zjištění neziskové organizace na ochranu lidských práv Iuridicum Remedium. Zákaz právě takového využití umělé inteligence požaduje Evropský parlament v Aktu o umělé inteligenci, a to kvůli snadnému zneužití.

Vláda by to měla těm Romům rozumně vysvětlit

20. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Fiala, překvapivě na univerzitního profesora, neumí komunikovat. Proč tam mezi ty Romy nezajede?





 18993

V Anglii se dnes konají doplňovací volby: Prohrají je konzervativci?

20. 7. 2023

čas čtení 3 minuty



Opoziční strany doufají, že se jim podaří zvrátit vládní většinu ve třech volebních obvodech, které uprostřed kontroverzí uvolnili toryovští poslanci

 
Ve třech parlamentních křeslech, kde se konají doplňovací volby, se  ve čtvrtek otevřely volební místnosti a Rishi Sunak se připravuje na volební zkoušku svého premiérství.

Volební obvody, které jsou v držení konzervativců, jsou terčem  labouristů a liberálních demokratů, kteří doufají, že se jim podaří zvrátit velkou většinu a toryovské poslance pošlou do letních prázdnin nervózní ohledně jejich vlastní politické budoucnosti před parlamentními volbami.

 20461

Vladimír Putin nepojede na summit v Jihoafrické republice, aby ho tam nezatkli

20. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Cyril Ramaphosa čelil požadavkům, aby byl ruský prezident zadržen na základě zatykače Mezinárodního trestního soudu, pokud se zúčastní summitu skupiny BRICS


Vladimir Putin se příští měsíc nezúčastní summitu skupiny BRICS v Jihoafrické republice kvůli obavám, že by mohl být zadržen na základě zatykače mezinárodního trestního soudu za válečné zločiny na Ukrajině.

Jihoafrická prezidentská kancelář oznámila, že ruský prezident se summitu nezúčastní po "řadě konzultací" s Kremlem.

Jihoafrická republika je signatářem Mezinárodního trestního soudu, a pokud by ruský vůdce na summit přijel, očekávalo by se, že pomůže při jeho zatčení.

Putinova potenciální účast vyvolala vnitropolitický skandál.

 16525

„Jsme zatracení pitomci“: vědec, který v 80. letech varoval před globálním oteplováním, varuje nyní před katastrofou

20. 7. 2023

čas čtení 7 minut

 

James Hansen, který svědčil v Kongresu o globálním oteplování v roce 1988, říká, že svět se blíží „nové klimatické hranici“

 
Svět se posouvá směrem k superpřehřátému klimatu, zcela bezprecedentnímu za poslední 1 milion let ještě před existencí lidstva, protože „jsme zatracení pitomci“, kteří nejednají podle varování před klimatickou krizí, říká James Hansen, americký vědec, který varoval před skleníkovým efektem už  v 80. letech.



Na videu se poprvé od přerušené vzpoury objevil Prigožin

20. 7. 2023

čas čtení 5 minut

 
Záběry zveřejněné na Telegramu ukazují Jevgenije Prigožina, jak promlouvá k bojovníkům v Bělorusku



Objevilo se video, které  ukazuje šéfa žoldnéřů Jevgenije Prigožina, jak promlouvá ke svým bojovníkům v Bělorusku a nazývá ruské válečné úsilí na Ukrajině "hanbou". Je to první video s Prigožinem od jeho vzpoury minulý měsíc.




 18993

Jak britská vláda pokračuje v ničení svých univerzit

20. 7. 2023

čas čtení 9 minut

Když byl v Británii premiérem "labourista" Tony Blair, zavedl v Anglii, ve Walesu a v Severním Irsku (ne ve Skotsku, které má nezávislé školství) univerzitní školné. Původně to bylo "jen" tisíc liber ročně, tedy asi 30 000 Kč. To během času narostlo na 9000 liber, tedy 270 000 Kč. Potíž je, že tato částka se už asi pět let nezvyšuje, takže její reálná hodnota poklesla až o padesát procent a většina britských univerzit, které britská vláda přestala řádně financovat z daní, má obrovský rozpočtový deficit. Absolutně spoléhají pro přežití na školné od zahraničních studentů, které je obscénně vysoké - 18 000 liber za rok. Jsou to většinou studenti z Číny a z Indie a další obscénností tedy je, jak na to nedávno poukázal komentátor Simon Jenkins,. že tyto země ze třetího světa za svých daní financují univerzity v Británii, v jedné z nejbohatších zemí světa - které své vlastní školy financovat z daní nechce. Dalším naprosto zničujícím dopadem zavedení školného na britských univerzitách je skutečnost, že navzdory všem řečem o "academic excellence" byly britské vysoké školy proměněny v byznys a jejich  manažerům už vůbec nejde o znalosti a o vzdělání, ale čistě jen o prachy a nic jiného. Taky "rektoři" dostávají statisícové platy (v librách!).

Teď ale  dochází k dalšímu útoku na britské univerzity. Toryovský premiér Rishi Sunak (doufejme, že jeho šílená vláda už končí) se nyní rozhodl zrušit ty univerzitní kurzy, které okamžitě nevedou k lukrativnímu zaměstnání nebo k postgraduálnímu studiu. Ano, samozřejmě jsou to především humanitní obory a obory, které studují chudší mladí Britové... Zvedla se na sociálních sítích vlna kritiky: "Samozřejmě, konzervativci chtějí Brity připravit o vzdělání, protože pravici volí jen nevzdělaní tupci." Mimochodem, pravicový britský tisk to potvrdil, protože běduje, že univerzitní vzdělání vede lidi k tomu, aby volili levici...  (JČ)

K nejnovějšímu britskému skandálu viz níže citace z kontextového komentáře sociologa Williama Daviese...

V listopadu 1989 vám slibovali, že v kapitalismu zbohatnete. Nějak se to zvrtlo

19. 7. 2023

čas čtení 8 minut

Tisková zpráva STEM:
 
Kvůli rostoucím cenám energií omezují své potřeby i dobře zajištěné domácnosti

Pokračující růst cen doprovázený nejistotou v dalších oblastech se projevuje v obavách, které mají občané ČR z pádu do chudoby či snižování životní úrovně. Chudoby či neúnosného snížení životní úrovně se v květnu 2023 podle výzkumu STEM obávalo 58 % Čechů a Češek.

„Míra obav z chudoby či neúměrného snížení životní úrovně je do velké míry závislá na příjmové situaci domácnosti – čím jsou domácnosti hůře zajištěny, tím jsou jejich obavy z chudoby častější. Zatímco dobře zajištěné osoby se obávají snížení životní úrovně v 25 % případů, mezi špatně zajištěnými a chudými lidmi tuto obavu vyjadřuje de facto každý“, říká Martin Buchtík, ředitel STEM. Výzkum STEM dále ukazuje, že i v květnu 2023 nutí vysoké ceny elektřiny, plynu a pohonných hmot podstatně šetřit a omezovat potřeby 78 % obyvatel ČR. Šetřit musí i téměř polovina dobře zajištěných osob. Podle většiny obyvatel (81 %) se vláda dostatečně nesnaží, aby zabránila výraznému nárůstu chudoby v České republice.

Vysvětlete nám, prosím, pane Dušku, jak je to s tou rakovinou

19. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Pan herec Jaroslav Dušek se vyjádřil, že na rakovinu umírají ti, kdo nemají rádi život, kdo chtějí zemřít. Vyjádřil se k tomu dokonce i minstr zdravotnictví, samozřejmě negativně, ale nepokusil se veřejnosti ukázat, jak absurdní je to, co pan Dušek tvrdí.

Abychom docenili, jak je tento názor zcela mimo realitu, položme panu Duškovi pár otázek. Nejprve bych ale chtěl říci, že dost možná chápu, proč pan Dušek věří takovým nesmyslům, totiž vzhledem k tomu, že mu na rakovinu zemřela prý celá rodina.

Rozhovor Britských listů 612. Ohlédnutí za filmovým festivalem v Karlových Varech 2023

8. 7. 2023

čas čtení 18 minut

Doplnili jsme tento rozhovor jeho kompletním transkriptem, viz níže.






Dokumentaristka Dominika Švecová a Jan Čulík hovoří o tom, co viděli na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Přepis tohoto rozhovoru:

 

Dominika Švecová 

Vážení televizní diváci, zdravím vás z 57. ročníku mezinárodního filmového festivalu Z Karlových Vareů a pane Čulíku, co jste tady letos viděl za zajímavé filmy?


Jan Čulík

Tak, vážení televizní diváci, jedna věc mě jako každý rok fascinuje, ale letos mně to přišlo ještě daleko silnější. Víte, jak je ta Česká republika jazykově a vůbec kulturně do sebe uzavřená, Tak ty Karlovy Vary do ní vůbec nepatří, protože jak tady sedím v těch sálech a dívám se naa ty filmy, ten festival je neuvěřitelně kosmopolitní. Já už jsem se tady zmiňoval několikrát, že ti kurátoři, co vybírají ty filmy, jezdí po světových filmových festivalech a vybírají to nejlepší. A že ty filmy mimo soutěž jsou vlastně vždycky lepší - etos se to tak úplně nepotvrdilo - než ty všecky ostatní. A teď já přicházím do tohoto rozhovoru poněkud otřesen poté, co jsem viděl, prosím vás, súdánský film, dvouhodinový Na shledanou, Julie a nebudu vám říkat, o čem ten film je, ale říkal jsem si, sakra. proč jsou ty africké filmy tisíckrát lepší než ty filmy české? Proč ty české filmy jsou tak infantilní a proč ony nejsou schopny dát dohromady dramatický, nosný, sociálně významný příběh?


Ruská agrese na Ukrajině: Moskva už druhou noc útočila na Oděsu, požár na vojenské základně na Krymu vyvolal evakuaci

19. 7. 2023

čas čtení 12 minut

- Putin se příští měsíc nezúčastní summitu BRICS v Jihoafrické republice, která je členem Mezinárodního trestního soudního dvora, který vydal na Putina zatykač

Ruský prezident Vladimir Putin se "po vzájemné dohodě" nezúčastní srpnového summitu skupiny zemí BRICS v Jihoafrické republice, kde ho nahradí ministr zahraničí Sergej Lavrov.

V prohlášení, které ve středu vydalo jihoafrické předsednictví, se uvádí: "Po vzájemné dohodě se prezident Ruské federace Vladimir Putin summitu nezúčastní, ale Ruskou federaci bude zastupovat ministr zahraničí Sergej Lavrov."

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa v úterý požádal Mezinárodní trestní soud o povolení Putina nezatýkat, protože by se to podle podání místního soudu rovnalo vyhlášení války.

Ve středu Rusko uvedlo, že Jihoafrické republice neřeklo, že zatčení prezidenta Vladimira Putina na základě zatykače Mezinárodního trestního soudu (ICC) by znamenalo "válku".

Jihoafrická republika má příští měsíc hostit summit zemí Brics - Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky. ICC však na Putina vydal zatykač, v němž ho obviňuje z válečného zločinu deportace ukrajinských dětí do Ruska. Jihoafrická republika je jako člen ICC povinna Putina zatknout, pokud se na summitu osobně objeví.

 
- Zelenskyj: Rusko se "záměrně zaměřilo" na přístav v Oděse

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusko se "záměrně zaměřilo" na obilné terminály a infrastrukturu v černomořském přístavu Oděsa.

Zelenskij na Telegramu uvedl: "Na ranním konferenčním hovoru jsem vyslechl informace o nočních ruských úderech na Oděsu, Žytomyr a další regiony naší země. Ruští teroristé se naprosto záměrně zaměřili na infrastrukturu obilné dohody a každá ruská střela je ranou nejen pro Ukrajinu, ale i pro všechny na světě, kteří usilují o normální a bezpečný život."

- Kreml ve středu prohlásil, že Západ ukázal, že je připraven zavírat oči nad tím, co označil za "teroristické útoky" páchané Ukrajinou uvnitř Ruska, píše agentura Reuters.

Dva lidé byli zabiti v pondělí poté, co Ukrajina podle Moskvy použila námořní drony k útoku na most spojující Rusko s Krymským poloostrovem, který Rusko anektovalo od Ukrajiny v roce 2014.

Kyjev konstatuje, že Krym je ukrajinský a že jej hodlá získat zpět silou.

 

 18389

dTest: lLimonády s kolou na zahnání letní žízně? Voda nebo čaj poslouží lépe

19. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

Nápoje s obsahem koly, to není jen Coca-Cola a Pepsi Cola. Trh nabízí celou řadu alternativ, počínaje privátními řetězcovými značkami až po kolovou limonádu v bio kvalitě. Spotřebitelský časopis dTest do laboratoře poslal celkem 15 vzorků kolových limonád, u kterých nechal porovnat chuť, obsah cukru, kofeinu a kyseliny fosforečné. A protože se Coca-Cola a Pepsi Cola prodává po celém světě, podíval se i na rozdíly mezi českými, polskými a německými výrobky. Jeden testovaný vzorek nepříjemně překvapil.

 20534

Phoenix, Arizona: rekordních 43 stupňů Celsia již 19. den v řadě

19. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

 
 
PHOENIX - Ve městě, které je zvyklé na horká léta, v úterý padl nový rekord v podobě historické vlny veder: Podle předběžných údajů Národní meteorologické služby zde teploty dosáhly 43, 3 stupňů Celsia

A pak už jen stoupaly: O necelé dvě hodiny později se rtuť teploměru vyšplhala na 47 stupňů Celsia, což je rekordní hodnota pro úterý. Neočekává se, že by tato horká série brzy skončila, což znamená, že staré rekordy budou překonány. Podle předpovědi budou vysoké teploty dosahovat  46 stupňů a více nejméně po celý příští týden.

Toto léto  již bylo pro jižní část Spojených států, od jižní Kalifornie přes Texas až po Floridu, extrémně horké. Očekávalo se, že přibližně 58 milionů lidí ve Spojených státech zažije tento týdenvysoké , spolu s mnoha miliony dalších lidí, kteří snášejí vlny veder v jižní Evropě, na Blízkém východě a v Číně.

EU vysílá vodní bombardéry na pomoc při boji s požáry v okolí Atén

19. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

 

V Loutraki byl vyhlášen stav nouze, hasiči bojují s rychle se šířícím požárem a na místo byly vyslány létající čluny


 
EU přispěchala na pomoc v boji s lesními požáry v Řecku a vyslala čtyři vodní bombardéry Canadair,  boj s požáry, které zuří v okolí Atén, se zintenzivnil.

Požáry bičované vichřicí za sebou zanechaly spoušť, která zdecimovala borové lesy, zničila domy a donutila tisíce lidí k útěku. Plameny se šířily terénem, který se v důsledku extrémních veder stal suchým jako troud.

 

 16451

Dezoláti, lůza, prostě hrůza

19. 7. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 5 minut

Hrrr na ně!

Od loňského září, kdy poprvé v éře vlády nově starých tváří známých nenapravených politiků vytáhli čeští občané projevit názor, se jim z pravého břehu dostalo pojmenování a jmen. Za ústavní a zákonný projev protestu proti protřelé vládě reálné ekonomiky volného trhu drtivých škrtů se rozdávaly hanebné tituly. Jistěže si někteří organizátoři právem zasloužili oslovení „dezolát“, a jistěže nelze všechny protestující označit za proruskou lůzu, jak se až fanaticky uspokojuje provládní mluvka Šafr. Jistěže je obrovskou prasárnou vlády a konzervativní pravicové scény označovat všechny, kteří byť jen náznakem kritizují profesionální neschopnost současné vlády za nevzdělanou spodinu, dávkaře, putinovce a kremliny. Někteří z demonstrantů protestovali proti stylu neoliberální vlády, jež měla nakročeno zlikvidovat zemi nijak neregulovanými cenami energií a nijak neřešenou inflací. Ano a jistě tam byli i tací, kteří zvedají levici či pravici směrem k prohnilému agresivnímu východnímu dubisku čekajíce slavný návrat rudých bratří.

Rozhovor Britských listů 610. Dokáže psychiatrie v ČR pomoci mladým lidem, kteří jsou po covidu v krizi?

23. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Ta krize je opravdu vážná, avšak jsou psychiatři a psychologové v ČR schopni s tím něco dělat? Psychiatrie je zanedbaná a psychiatři a psychologové se neshodnou, co vlastně dál dělat. Viz nedávná krize v psychiatrické nemocnici v Kroměříži, kde protestovali proti řediteli (který pak odstoupil) tamější odborníci. Napsali petici, která nebyla vyslyšela, a proto pak polovina primářů, většina atestovaných lékařů, někteří kliničtí psychologové a k nim se přidala i většina mladých lékařů podali výpovědi. O této problematice hovoří Jan Čulík s Davidem Ungerem, klinickým psychologem který nyní působí ve Zlíně.

 16525

Italské nemocnice hlásí prudký nárůst počtu naléhavých případů. V Římě stoupla teplota na 41,8 °C

19. 7. 2023

čas čtení 5 minut

Řím překonává teplotní rekord a neapolská pohotovost má nejrušnější den od vrcholu covidu

 
Nemocnice po celé Itálii zaznamenaly prudký nárůst počtu lidí, kteří vyhledali pohotovostní péči kvůli nemocem z horka. Zemi stále sužuje vlna veder, přičemž v Římě byl zaznamenán nový teplotní rekord.

Některé nemocnice hlásí 20-25% nárůst počtu příchozích na pohotovostní oddělení, kteří trpí dehydratací nebo jinými nemocemi způsobenými nadměrným vystavením horku.

Teploty v Římě v úterý dosáhly 41,8 °C, čímž byl překonán dosavadní rekord 40,7 °C z června 2022. Na Sicílii dosáhly teploty kolem 41°C a na Sardinii byly zaznamenány nejvyšší teploty 45C.

V jižní Neapoli nemocnice Cardarelli uvedla, že za posledních 24 hodin zde pohotovostní péči vyhledalo 231 pacientů, což odpovídá jednomu pacientovi každých šest minut a nejvyššímu dennímu počtu od pandemie koronaviru v roce 2020.

Vysoká úroveň

19. 7. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení < 1 minuta

Jeden citron v jednom německém marketu za 14.90 Kč

Konečně se začala projevovat vysoká životní úroveň - vysoká zejména pro osoby sociálně slabé (důchodce, nemocné, osamělé aj.).

Rasismus v české vládě: Hlavně se neumazat od kulturně a hodnotově neblízkých

19. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Pan ministr Jurečka řekl, že kdybychom dokázali vyhovět poptávce zaměstnavatelů tím, že bychom našli 200 tisíc vhodných zaměstnanců v cizině, přineslo by to rozpočtu 40 miliard korun ročně. Byznys po tom zoufale volá už mnoho let, ono nejde jenom o rozpočet, ale o celkový rozvoj ekonomiky, protože zvýšená produkce přinese více peněz do země jako takové.

Rozhovor Britských listů 608. Jakou roli hraje v ČR antikomunismus?

16. 6. 2023

čas čtení 15 minut



V souvislosti s nedávnou aférou v Pirátské straně, která nesmyslně vyhodila ze svého vedení jednu svou levicovější aktivistku, hovoří Bohumil Kartous s analytikem Matějem Metelcem o roli antikomunismu v české společnosti. Matěj Metelec argumentuje, že antikomunismus v ČR v podstatě skončil jako politická sila letos začátkem roku při volbě nového prezidenta, když byla většina českého národa ochotna zvolit prezidentem bývalé členy KSČ. Avšak přesto hraje určitou negativní roli v české společnosti i nadále.

Přepis rozhovoru:

 18857

Přehodnotí Němci Ostpolitik?

19. 7. 2023

čas čtení 7 minut

Jak německá politická opomenutí, lobbing, dvojí metr a neupřímný pacifismus nepřímo připravily útok Moskvy na Ukrajinu?, ptá se Andreas Umland.

 19382

Rusko může provádět sčítání lidu pouze jednou za 20 let - a "zrušit" neruské národnosti

19. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Poslanci Dumy připravují legislativu, která by se radikálně změnila praktiky sčítání lidu v Rusku. Místo sčítání lidu každých deset let, jak je nyní požadováno, by se cenzus konal jen každých dvacet let. A místo skutečného průzkumu by se tato budoucí sčítání lidu spoléhala spíše na oficiální zdroje než jakýkoli průzkum populace, upozorňuje Damir Išakov.

 19789

Rusko: V čem spočívá hloubka "hlubokého lidu"

19. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Vladimir Putin má obrovskou podporu mezi ruským obyvatelstvem, které označuje za "hluboký lid". Je tomu tak proto, že vzešel z jeho řad a sdílí jeho přesvědčení, že "chudoba není neřest", ale musí být "plně kompenzována kultem státu a imperialismu," píše Vladimír Skripov.

 19475

Právě schválený zločinecký britský zákon o uprchlících povede k případům ztracených, sexuálně zneužívaných a vykořisťovaných dětí

19. 7. 2023

čas čtení 6 minut

 
 
Nový zákon nebude působit jako odstrašující prostředek, jak tvrdí britská vláda - jen vystaví více zranitelných lidí nebezpečí

 

V posledních letech byla přijata řada zákonů o migraci, ale nenechte se mýlit: zákon o tzv.  "nelegální migraci", který nyní prošel parlamentem, je zlomovým okamžikem. Do historie se zapíše jako milník, který nemá obdoby. Jak uvedla OSN, "ruší přístup k azylu" ve Spojeném království pro každého, kdo přichází cestou, kterou vláda považuje za "nelegální".


Na chvíli se zastavte a zamyslete se nad tím, co to znamená. Jsou to všechno lidé jako vy a já. Matky, otcové, bratři, sestry. Nejsou to "ilegálové", jak tvrdí britská vláda. Jsou to rodiny ze Sýrie, které viděly, jak jejich sousedy zabily bomby. Súdánci prchající před brutální válkou, která zuří v jejich zemi. Íránci prchající před pronásledováním. A Afghánci, kteří v prvních třech měsících letošního roku tvořili nejpočetnější národnost přicházející přes kanál La Manch, píše Enver Salamon, ředitel britské organizace The Refugee Council. 

 16991

Satelitní snímky severního Kaspiku ukazují mořské dno

19. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Severní části Kaspického moře sousedící s Ruskou federací a Kazachstánem rychle vysychají v důsledku poklesu přítoku z říčních systémů, zejména v Rusku. To časem ztíží, ne-li znemožní, aby tyto země nadále využívaly zmíněné moře, jak tomu bylo v minulosti.

 20511

Summit NATO ve Vilniusu: Náznaky nové studené války

19. 7. 2023

čas čtení 14 minut

Summit ve Vilniusu, svolaný hlavami států a vlád zemí NATO na 11. a 12. července 2023, byl zakončen vydáním rozsáhlého komuniké. Tento dokument se odlišuje od typického prohlášení summitu a slouží spíše jako strategická cestovní mapa, která nastiňuje budoucí směřování NATO ve stále se vyvíjejícím světovém řádu, píše Hasim Turker.

 20531

Kapitalismus v Británii: Milionáři záměrně a beztrestně zničili život stovkám pošťáků

19. 7. 2023

čas čtení 8 minut

Nefunkční počítačový systém britské pošty chybně vykazoval velkého množství malých poštovních úřadů obrovská manka. Zcela nevinní vedoucí těchto poštovních úřadů byli obviněni z krádeže těchto peněz, byli nuceni je "vrátit", mnozí z nich byli odsouzeni do vězení a byli existenčně a finančně zničeni.  Vedoucím poštovních úřadů bylo jejich nadřízenými lživě tvrzeno, že manko mají jen oni, ve skutečnosti šlo o stovky až tisíce případů. Pošta odmítla řešit skutečnost, že falešná manka vytvořil nefunkční počítačový systíém Dodnes většina existenčně zničených pošťáků nedostala odškodné. Zločinci, kteří to způsobili, vůbec nebyli pohnáni k odpovědnosti, naopak dostali platy a prémie ve výši milionů liber.


Kontext k tomu poskytuje komentář Mariny Hyde:

Britský poštovní skandál je příběh totální korporátní psychopatie, šílená kafkovská noční můra, v níž se z naprosto nevinných poštmistrů, páteře vesnic a obcí, stali zločinci, aby se zakryla skutečnost, že počítačový systém Horizon pošty nefungoval. Pošta každému z nich sdělila, že nikdo jiný se systémem problémy nemá. Obrovské částky byly těmto poštmistrům fakticky uloupeny, aby se vyrovnaly účetní nedostatky, než byli stejně trestně stíháni. Zoufalé pošťačky byly uvězněny těhotné, nebo ještě v pubertě, nebo v den narozenin jejich malého dítěte, nebo ve stáří, nebo ve věznicích s vysokou ostrahou, kde viděly a trpěly strašné věci. Nejméně 60 jich zemřelo, aniž by se dočkali spravedlnosti nebo odškodnění; nejméně čtyři si vzali život. Nespočet obětí se dostalo do fyzických a psychických problémů, ze kterých se nikdy nezotavily.


Británie se od úterka stává darebáckým státem, který porušuje mezinárodní právo

19. 7. 2023

čas čtení 6 minut

 

Dolní sněmovna v úterý 18. července 2023 schválila tzv. "zákon o nelegální migraci". Migrace není nelegální a Británie schválením tohoto zákona hrubě porušuje mezinárodní právo. Kdokoliv bude ustanovení těchto zákonů realizovat, porušuje zákon.

Tiskové prohlášení Úřadu OSN pro uprchlíky a Úřadu OSN pro lidská práva:

 Úřad OSN pro uprchlíky a Úřad OSN pro lidská práva varují před hlubokým dopadem na lidská práva a mezinárodní systém ochrany uprchlíků.
 
ŽENEVA - Návrh zákona o nelegální migraci, který nyní schválil parlament Spojeného království, je v rozporu se závazky země vyplývajícími z mezinárodního práva v oblasti lidských práv a uprchlictví a bude mít hluboké důsledky pro lidi, kteří potřebují mezinárodní ochranu, varovali dnes vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk a vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

3330

Zemědělci a ekologové se musí pobít ve sněmovně s energetiky. To se ale v Čechách nikdy nestane

18. 7. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 1 minuta

Francouzské jaderné elektrárny, které musely kvuli vedru snížit provoz, mají trochu jiný chladicí systém než české. Záleží na tom?

Odpovídá ing. Oldřich Maděra:

Ano, Francouzi mají průtočný systém, který ohřívá vodu v řece a my máme odparný, který ji odpařuje. Nicméně výsledek je stejný. Je to o tom, kolik se odpaří vody teplem z elektrárny. V tom mém předchozím článku jsem spočítal, že Dukovany a Temelín odpaří všechnu vodu v Lipně za tři roky. To je pro tak malou zemi s tak malým úhrnem srážek příliš mnoho. Již brzy zaschnou stovky hektarů půdy, protože nebude dost vody na závlahy. Hlavně, že Temelín a Dukovany pojedou přes léto na plný výkon.

Léta budou více a více kritická. Budou sušší a s vyššími teplotami. Pak tak malé řeky, jako je horní Vltava a Jihlava nebudou asi stačit gigantům, jako jsou Dukovany a Temelín. To jsem chtěl říct na prvním místě.

Dalším efektem je, že teplejší voda z řeky zvyšuje spotřebu chladící vody. Proto jsem říkal, ať změří teplotu vody. Je prý 23 stupňů. I to je již velmi blízko smrtelným hodnotám pro vše živé. Pokud navíc odeberu z řeky v létě třeba až polovinu vody, tak na dolním toku se vše udusí nedostatkem kyslíku způsobeným malým průtokem vody a dalším zvýšením její teploty. Vše je svázáno se vším.

To se musí zemědělci a ekologové pobít ve sněmovně s energetiky, aby bylo jasno, co je vyšší priorita. To se ale v Čechách nikdy nestane.

Mám 11 krásných projektů na obnovitelné zdroje. Nevím, kam dřív skočit. To mi připadá rozumnější než v Čechách házet hrách na zeď.

"Zajímavý" ruský názor

18. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Absolutní sebeposedlost. Neschopnost vnímat, že Krym Rusko Ukrajině ukradlo a kerčský most je ilegální:

"Jsem osobně šokována brutalitou oněch nepokojných nacistů, a zejména Zelenského. Můj manžel a já jsme plánovali dovolenou na Krymu po dobu několika měsíců. Promysleli jsme všechno do posledního detailu. A teď nám říkají, abychom se nebáli a jeli přes Mariupol. No, ano, aby nás vyhodili do povětří na nějakém jiném mostě? Mnohokrát děkujeme Anglii, že naučila Ukrajince střílet na mosty jiných lidí. Budu se modlit, aby naučili Francii bombardovat mosty Britů."



Ruská agrese na Ukrajině: Moskva zahájila vlnu náletů, most na Krymu je po výbuchu částečně otevřen

18. 7. 2023

čas čtení 9 minut

- Rusko zahájilo údery na Ukrajině, v černomořském přístavu byl hlášen "poměrně vážný" požár

Rusko zahájilo sérii leteckých úderů po celé Ukrajině, včetně úderů na jižní přístavní města Oděsa a Mykolajiv, několik hodin poté, co oznámilo, že odstupuje od dohody o vývozu obilí, kterou uzavřela OSN a která umožňovala vývoz ukrajinských produktů přes Černé moře.

V jednom ze "zařízení" v Mykolajivu vypukl "poměrně vážný" požár, uvedl starosta Oleksandr Senkevič na Telegramu.

Protivzdušná obrana byla aktivována také v Oděse, kde Oleh Kiper, šéf vojenské správy regionu, uvedl, že systémy protivzdušné obrany odrazily několik vln útoků ruských dronů.

Ukrajinské letectvo rovněž varovalo před útoky dronů v Chersonské, Záporožské, Doněcké a Dněpropetrovské oblasti a před hrozbou útoků balistickými raketami v Poltavě, Čerkasech, Dněpropetrovsku, Charkově a Kirovohradě.

- Rusko v noci namířilo na černomořské přístavní město Oděsa několik vln bezpilotních letounů Šahed a šest řízených střel Kalibr, uvedlo ukrajinské operační velitelství "Jih", přičemž všechny byly sestřeleny protivzdušnou obranou.

Úlomky raket a dronů však zranily staršího muže a poškodily "zařízení přístavní infrastruktury" a několik soukromých domů, uvedlo v příspěvku na Facebooku.

V Mykolajivu byly sestřeleny čtyři bezpilotní letouny Shahed, ale jeden průmyslový objekt začal hořet, uvedla. K žádným obětem nedošlo.

Útok na jižní přístavní města přišel několik hodin poté, co Moskva oznámila, že odstupuje od dohody uzavřené OSN, která Ukrajině umožňovala bezpečný vývoz obilí přes černomořské přístavy.

- V Rusku už začínají hádky o tom, kdo ponese odpovědnost za útok na kerčský most:



O dvou pojetích víry v Boha

18. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Uvědomil jsem si nedávno, že Bůh může být v reálném křesťanství chápán dvojím velmi, ba radikálně odlišným způsobem, z čehož plynou dalekosáhlé důsledky. Ačkoli evangelium líčí jako základní konflikt Krista s jeho protivníky problém pokrytectví, často se v běžné praxi křesťanů klade obrovský důraz na to, že člověk má být takový a takový, protože takového ho Bůh chce, a to bez ohledu na to, jaký ten člověk skutečně je.

Požáry ve Španělsku a v Řecku. Globální oteplování se zhoršuje

18. 7. 2023

čas čtení 11 minut



Reportérka

Nemají jinou možnost než odejít, protože domovy a živobytí jsou ničeny před jejich očima. Tyto ohnivé scény se odehrávají jen 45 minut jižně od Atén. Koně jsou odváděni ze stájí. Lidé utíkají před nebezpečnými plameny, které zachvátily jejich čtvrť. Úřady jim dříve během dne posílaly textové zprávy, že místo, kde se nacházejí, již není bezpečné. Ve Španělsku je podobný obrázek, hasiči zde likvidují požár, aby ho zkrotili. Požár, kvůli kterému tisíce lidí uprchly z ostrova La Palma na Kanárských ostrovech a který za sebou zanechal zničené domy. Toto bývala kuchyně Alfonsa Ballestera. Jeho sporák  je sotva rozeznatelný.

Alfonso Ballestero

Řekl jsem své ženě, aby v klidu oblékla děti, že požáru bude trvat, než dorazí, ale po deseti vteřinách jsem jí musel říct, aby v případě potřeby popadla děti nahé. Oheň byl už tady. Musel jsem opustit dům, protože jsem nemohl dýchat. Nic jsem neviděl.

 20505

Sechs Minister sagen nicht, was sie mit „dreister Lohnerhöhung“ machen - FOCUS online

18. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Vážený pane Čulíku,

němečtí ministři získají inflační prémii 3000 Euro. Většina z nich použije prémii na humanitární účely. Jen 6 z nich se k účelu využití nevyjádřilo, píše Milan Lelek z Německa a dodává:

Zdraví Vás důchodce, který se nedobrovolně vzdal 1000 Kč, aby nepoškodil zoufalé hospodářství české vlády.

 16525

Skromnost jako grunt

18. 7. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Zničující vedra. I v oblasti ochrany životního prostředí je člověk často v zajetí provozní slepoty. Nota bene, když se jí zabývá celý život. Právě když jste v tom namočení celí, stále zvažujete, co je vlastně společným jmenovatelem většiny problémů. Co je základním kamenem, který, jsa vyvrácen, když se aspoň trochu srovná, bude většina věcí fungovat líp. Zdá se, že jde o PŘIMĚŘENOU SKROMNOST, ŠETRNOST. Řada lidí už tak dávno žije a ani je nenapadne něčím mrhat, pořizovat si zbytečnosti, často na to ani nemají prostředky.

 20461

Ruská agrese na Ukrajině: Putin prohlásil, že útok na krymský most byl "teroristickým činem", a uvedl, že Rusko připravuje reakci

18. 7. 2023

čas čtení 8 minut

 
Ruský prezident označil útok za "krutý a nesmyslný"


 
Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí prohlásil, že jeho ministerstvo obrany připravuje návrhy reakce na noční útok, který poškodil silniční most spojující Krym s jižním Ruskem a z něhož obvinil Ukrajinu.

Na závěr televizního setkání s celostátními a regionálními představiteli, jehož cílem bylo zhodnotit důsledky útoku, Putin označil útok za krutý a nesmyslný čin, neboť most podle něj nebyl již několik měsíců používán k zásobování ruských sil bojujících na Ukrajině, uvedla agentura Reuters.

Ukrajina se k odpovědnosti oficiálně nepřihlásila, ale místní média uvedla, že její bezpečnostní služby nasadily námořní drony.

-Fronta na přívoz z Rusy okupovaného Krymu:



 20527

Sedm kaplí

18. 7. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 20 minut


Není žádným tajemstvím, že hlavní město České republiky Praha je považováno za největší památkovou rezervaci na světě, ale když se při svých poznávacích cestách světem zatouláte právě do tohoto města a ocitnete se na Loretánském náměstí na Hradčanech, a zaposloucháte se do nádherných tónů zdejší zvonkohry, která zní mezi osmou až osmnáctou hodinou každou celou hodinu, budete ohromeni nejen její krásnou melodií ale také jejím barokním exteriérem, který nabízí mnoho krás pro potěchu oka i duše, ale když vstoupíte do jejího překrásného interiéru a navštívíte zdejší Svatou chýši, také neuvidíte jen jejích sedm kaplí, ale chvíli postojíte na druhém místě, v němž podle Bible bydlela Panna Marie.

 17360

Potravinový systém je na pokraji zhroucení, a tak se střetávají plutokraté s životem na Zemi.

18. 7. 2023

čas čtení 7 minut

 

Klimatický kolaps a ztráty úrody ohrožují naše přežití, ale ultrabohatí nacházejí stále kreativnější způsoby, jak udržet neměnný status quo



Podle vyhledávače zpráv Google se letos v britských médiích objevilo více než 10 000 článků o Phillipu Schofieldovi, britském televizním moderátorovi, který z televize odešel kvůli aféře s mladším kolegou. Google také zaznamenal celosvětově celkem pět zpráv o vědecké práci zveřejněné minulý týden, která ukazuje, že pravděpodobnost současných ztrát úrody v hlavních pěstitelských oblastech světa, způsobených klimatickým kolapsem, byla zřejmě nebezpečně podceněna. V mediálním světě, který by se nikdy neměl zaměňovat s reálným světem, jsou drby o celebritách tisíckrát důležitější než existenční rizika, upozorňuje George Monbiot.

Zhrzení ruští turisté se snaží utíkat z Krymu,. Jde to špatně

17. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Co předpokládali, když si vyjeli na dovolenou na Krym uprostřed války?

Podle Google maps je dopravní zácpa Rusů prchajících z Krymu už dlouhá 25 km.


Ruské turistické  sociální sítě jsou plné panikařících Rusů, kteří nedostali vytouženou dovolenou
Některé z jejich příspěvků jsem přeložil níže, píše Andrej Geraščenko.

"Důležitá informace pro ty, kteří se chystají dostat z Krymu pozemní cestou. Nejdůležitější je zásobit se potřebným množstvím vody. Místní "podnikatelé" se rozhodli využít situace a ve snaze se obohatit zvýšili cenu 8-10krát!"

3330

Horký až vřelý pozdrav budovatelům českých a moravských jaderných elektráren

17. 7. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 1 minuta

 Zasílám horký až vřelý pozdrav budovatelům nových českých a moravských jaderných elektráren, píše ing. Ondřich Maděra.

Poprosil bych je, zda by několik těchto aktivistů nestrčilo teploměry do spodní nádrže u Dukovan a do Vltavy v místech odběru chladicí vody pro JEDU a JETE. Veřejnost by určitě velmi zajímalo, zda teplota vody je nyní již 25˚C nebo ještě výš.

Pokud má Dunaj dnes 30˚C, tak máme ve střední Evropě opravdu dlouhodobý teplotní problém a Čechám a Moravě se zřejmě nevyhne. Minulý rok museli zastavit francouzské jádro a letos už i maďarské. 

Kdy zastavíme to české a moravské? Kdy se nám podaří v létě vypařit řeky Jihlavu a Horní Vltavu?

https://www.reuters.com/business/energy/hungary-nuclear-plant-cuts-output-because-warm-danube-waters-2023-07-14/  - Maďarská jaderná elektrárna snížila výkon v důsledku teplé vody v Dunaji

K tomu

https://blisty.cz/art/109412-dalsi-limitujici-faktor-rozvoje-jaderne-energetiky-voda.html

 

Extremní vedro po světě

17. 7. 2023

čas čtení 13 minut

Miliony lidí v Evropě, USA a Asii zasáhla velká vedra; Čína zaznamenala nejvyšší teplotu v historii

Španělsko:

Itálie se má připravit na nejintenzivnější vlnu veder "všech dob"; Sanbao v západní oblasti Sin-ťiang dosahuje teploty 52,2 °C.

    Miliony lidí v USA jsou varovány, očekává se  pokračování rekordních veder
    Jižní Evropa se připravuje na druhou vlnu vedra během jediného týdne

- Čína potvrdila rekordní teplotu 52,5C během víkendu.

Čína nyní potvrdila rekordní teplotu 52,2C  na severozápadě země během víkendu.

Meteorologická stanice ve vesnici Sanbao v oblasti Sin-ťiang "zaznamenala 16. července v 19:00 hodin nejvyšší teplotu 52,2C, čímž byl překonán historický teplotní rekord pro stejné období roku", uvedl Čínský meteorologický úřad ve svém prohlášení.

Předchozí rekord 50,6C byl podle prohlášení stanoven v červenci 2017.

Sanbao leží na okraji města Turpan, kde úřady nařídily dělníkům a studentům, aby zůstali doma, a nařídily speciálním vozidlům rozprašovat vodu na hlavních dopravních tepnách, uvedl meteorologický úřad.

Přízemní teploty v některých částech města Turpan v neděli dosáhly 80 °C, uvádí se v prohlášení.

Severní polokoule zažívá v posledních týdnech rekordní letní vedra, která podle vědců zhoršuje změna klimatu.

Čínské úřady varovaly před extrémním počasím a "četnými přírodními katastrofami".

Ruská agrese na Ukrajině: Dva mrtví na kerčském mostě na Krym

17. 7. 2023

čas čtení 10 minut

- Na krymském mostě zahynuli dva lidé z ruské Belgorodské oblasti, matka a otec, a jejich dcera byla zraněna, uvedl gubernátor regionu na Telegramu.

"Všichni jsme viděli na internetu video poškozeného auta s bělogrodskou poznávací značkou," napsal Vjačeslav Gladkov.

"Dívka byla zraněná, středně těžce zraněná... Nejtěžší je, že zemřeli její rodiče, táta a máma."

Ruský kanál Šedá zóna, hojně sledovaný kanál na Telegramu napojený na žoldnéřskou skupinu Wagner, podle agentury Reuters informoval, že na mostě došlo ke dvěma úderům v 03:04 (0004 GMT) a 03:20 hodin.


Ruský nezávislý internetový deník The Insider dnes zveřejnil video, které ukazuje škody způsobené na mostě.


Jeden úsek vozovky se prohnul. V obou směrech je provoz vozidel zastaven. Záběry byly pořízeny ze sousedního železničního mostu, který je nepoškozený, a odvysílal je prokremelský kanál Krym 24.


- Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla následující, aniž by poskytla důkazy, které by tato tvrzení potvrdily:

Dnešní útok na krymský most provedl kyjevský režim. Tento režim je teroristický a má všechny znaky mezinárodní organizované zločinecké skupiny.

Rozhodnutí přijímají ukrajinští úředníci a armáda za přímé účasti amerických a britských zpravodajských služeb a politiků. USA a Velká Británie řídí teroristickou státní strukturu.


- Jeden z vysoce postavených ruských politiků prohlásil, že Rusko by ve světle útoku na most nemělo obnovit dohodu o dodávkách obilí do Černého moře.

Sergej Mironov, vůdce strany Spravedlivé Rusko v ruském parlamentu, podle agentury Reuters rovněž uvedl, že Moskva by měla odpovědět zničením ukrajinské infrastruktury.

"To je to, co musíme udělat, a ne diskutovat o dohodě o obilí, která pomáhá kyjevským vládcům a jejich západním pánům namastit si kapsy. Po dalším teroristickém útoku nemůže být žádná dohoda o obilí," uvedl na Telegramu.

Rusko před rokem souhlasilo s podpisem černomořské dohody o obilí, která Ukrajině umožnila navzdory válce obnovit přepravu potravin z jižních přístavů. Opakovaně však vyjádřilo pochybnosti, zda bude souhlasit s prodloužením této dohody, která  dnes vyprší.

Rusové bombardovali centrum Charkova několik hodin po předchozím smrtelném útoku

17. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

 
Nejnovější raketový útok je součástí série útoků, které začaly v neděli ve dvě hodiny ráno a při nichž byl hlášen jeden mrtvý a čtyři zranění

 
Rusko pokračuje v útoku na Charkov: v neděli večer byly v centrální čtvrti slyšet hlasité výbuchy, jen několik hodin poté, co byl při předchozím útoku zabit jeden člověk a čtyři zraněni.

 20526

Dali nám nové postroje

17. 7. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 10 minut

 

Aneb s Blažkem a Bendou na věčné časy

Dali nám nové postroje, ano, dali, a my, ano, my jsme, nepoučeni smutnou historií jsme si ty nové postroje rádi vzali. Nejenom vzali, my jsme si je dobrovolně navlékli, ohákli se a koukali se do zrcadel, jak jsme najednou hezcí a krásní v postrojích s falešnou třásní. Nevšiml si mnohý notuje si přitom mistra Kryla, že z postroje široce do modra zbyla opět ta prý poražená barva rudá. Co naplat, znovu jsme udělali historickou chybu, tak táhni a zaplať. První strana upletla bič, ta strana druhá zajistila vůz a saně a my oháknutí v nových starých slušivých postrojích, co nám dali a my vzali, táhneme ústřední výbor Oligopolu údolím stínů života. Jen ten směr zůstal stejný, stále východ, východní způsoby, životní prostředí na posledním místě a oligarchická cena lidského života s levnou smrtí pod vozem s polem poražených za saní a vozem.

 18211

Navrhují vyloučit Rusko z RB OSN. Precedent existuje, ale Ruska se netýká

17. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

Na pozadí pokračující agrese proti Ukrajině západní politici a média stále častěji diskutují o možnosti vyloučení Ruska z Rady bezpečnosti OSN (kde je stálým členem s právem veta) - nebo dokonce z organizace jako celku. Současně existuje pouze jeden takový precedens - v roce 1971 byla z organizace vyloučena Čínská republika, lépe známá jako Tchaj-wan.

 19789

Rusku hrozí "administrativní krach"

17. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Impéria se hroutí v historické perspektivě relativně rychle - buď v důsledku vnější porážky, nebo vnitřního administrativního kolapsu. První příčina je častěji diskutována, jako nyní v případě války na Ukrajině. Ale pravděpodobně bude mnohem méně hluboká než ta druhá, píše blogger El Murid.

30898

Ruským soudům se nechce přiznávat chyby siloviků

17. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Rusové mají velmi málo zkušeností s případy, kdy soudy zjistí, že někdo z obviněných není vinen. A v průměrném ruském městě s 50 000 obyvateli se takové rozsudky objevují v průměru jednou za tři roky, upozorňuje Kirill Titajev.

 20053

Rusko: Čtyři mýty o pádu impéria

17. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Ruští příznivci republiky a regionální skupiny, které chtějí, aby jejich vlast získala nezávislost a jejich děti mohly mít lepší budoucnost, spoléhají na čtyři základní mýty, píše Denis Sokolov.

26587

Stížnost

17. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Vážený soudní exekutore, pane magistře Homolo a další zainteresovaní z EÚ Brno město, Exekutorské komory a České pošty,

již více než deset let chodí na adresu bytového družstva Mariánská 401 na Praze 4 v četných a pravidelných periodách poštovní exekutorské obsílky na jména Zdeněk Bíza a Ingrid Bízová. Tito lidé tu více než 10 let nebydlí, nemají tu pobyt a nejsou ani u nikoho hlášeni, nevyskytují se.

Děsivá vlna veder v Evropě - proti klimatické krizi neděláme nic

17. 7. 2023

čas čtení 9 minut


Moderátor Channel 4 News

Na kanárském ostrově La Palma zuří lesní požár, který se vymkl kontrole, zatímco úřady spěchaly skrze plameny evakuovat asi 4000 lidí.

Špamělka

Viděla jsem už mnoho požárů, ale žádný nebyl takový jako tento. Je to strašné. Hrozné.

Moderátor Channel 4 News

V noci jsou silnice ještě děsivější. Starosta říká, že mají za sebou podprůměrné srážky a nyní čelí v Evropě vlně spalujících veder, což je kombinace, která způsobuje apokalyptickou kulisu odrážející se na celém kontinentu. Teploty v neděli  v Řecku, Itálii a Španělsku dosáhly maximálně hodně přes 30 stupňů Celsia a na Kypru přes 40 stupňů. Akropole v Aténách byla o víkendu dočasně uzavřena, aby ochránila turisty před žhavým sluncem, zatímco italské úřady vydaly pro 15 měst včetně Říma a Florencie varování před extrémním zdravotním rizikem kvůli úmornému vedru.

 19475

Návrh zákona o uprchlících ve Spojeném království je odporný. Stejně jako krutost páchaná na uprchlických dětech

17. 7. 2023

čas čtení 6 minut


Dokonce i ti nejzarytější zastánci vlády se pozastavují nad tím, jak se tato britská vláda snaží odradit žadatele o azyl
 

'Jsem šestnáctiletý sirotek z africké země, který utekl před válkou a náboženským pronásledováním, a mám sourozence, který žije legálně ve Spojeném království. Jaká je pro mě bezpečná a legální cesta do Spojeného království?"

Na tuto otázku konzervativního poslance Tima Loughtona z listopadu loňského roku nedokázala britská ministryně vnitra Suella Bravermanová odpovědět. Jedním z mnoha problémů návrhu zákona o  migraci, který v současné době  prochází parlamentem, je, že na tuto otázku nenabízí žádnou odpověď, píše lord Alf Dubs, který přijel jako šestiletý český chlapec, ze Zlína do Británie jako dětský uprchlík před nacisty. Britským listům poskytl tento rozhovor:



Pro ty z nás, kteří v Horní sněmovně tento návrh zákona zkoumali, to byl velmi dlouhý týden. Úsilí britské vlády prosadit tento zákon znamenalo, že lordi zasedali do pozdních hodin, neboť v horní komoře parlamentu panuje silné odhodlání omezit extrémní a nerealizovatelné prvky návrhu tohoto zákona, kterých je mnoho.

 19935

Evropa se řítí doprava. Ale jak ukázala Británie, populistická vlna začne opadat

17. 7. 2023

čas čtení 5 minut

 

Od Rakouska po Itálii, od Švédska po Španělsko, krajní pravice získává půdu pod nohama. Lidé však nakonec budou chtít bezpečnost a spravedlnost, nikoliv regresivní politiku



Když španělský Vox s kořeny ve Frankově fašismu doufá v úspěch v nadcházejících volbách a opakuje to, čeho loni dosáhla Giorgia Meloniová, která má se svými Bratry srovnatelné italské kořeny v Mussoliniho fašismu, a stala se premiérkou, hlavní proud evropské politiky je ohrožen, píše Will Hutton. Liberálové a levice jsou na ústupu před stranami, které oslavují primát rodiny a víry, jsou proti manželství osob stejného pohlaví, chtějí potlačit imigraci a multikulturalismus, nevěří ve změnu klimatu, kritizují vše liberální, a především věří, že jejich národ je výjimečnější než kterýkoli jiný. Strany v téměř všech evropských zemích opakují tento refrén, stoupají v průzkumech a jsou buď v celostátní, nebo regionální vládě (Finsko, Dánsko, Rakousko, Švédsko, Polsko, Itálie, Maďarsko), nebo by se jimi brzy mohly stát (Německo, Francie, Holandsko, Španělsko).

Ukrajina: Situace na frontě

16. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

Anders Nielsen, vojenský analytik z Dánské královské obranné školy, zveřejnil stručnou analýzu současného stavu a vyhlídek ukrajinské protiofenzívy:

◾️The Ukrajinská ofenzíva neprobíhá tak rychle, jak mnozí doufali. Možná dokonce nepostupuje tak rychle, jak doufali sami Ukrajinci, ale to neznamená, že se jim to později v létě nepodaří.

 16879

NATO ve Vilniusu selhalo

16. 7. 2023

čas čtení 4 minuty


Zatímco vedoucí představitelé oslavovali polovičatou dohodu s Erdoganem, Volodymr Zelenskyj zůstal žebrákem na hostině

NATO, nejmocnější vojenská aliance světa by se mohla a měla více přímo a důrazněji angažovat v obraně ukrajinského lidu před zločinným drancováním ze strany Ruska. Podle tohoto naléhavého měřítka byl vilniuský summit tvrdým selháním.


Volodymyr Zelenskyj se musel tvářit statečně poté, co ho britský ministr obrany Ben Wallace malicherně obvinil z nevděčnosti, ale summit NATO, který se konal minulý týden, byl pro ukrajinského prezidenta a jím vedenou zemi zklamáním, píše redakční komentář britského týdeníku Observer. Opakované selhání NATO, které nenabídlo jednoznačný harmonogram plného členství Kyjeva, bude Kreml považovat za slabost. Toho pravděpodobně využije při jakýchkoli budoucích jednáních o ukončení války.

 16525

Zhoršující se vedro: Tisíce lidí byly nuceny opustit své domovy na španělském ostrově La Palma

16. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Více než 4 000 lidí bylo evakuováno z nemovitostí na kanárském ostrově La Palma poté, co severozápadní část ostrova zachvátil lesní požár, zatímco Evropu nadále sužují extrémní teploty v rámci vlny veder Cerberus.


Regionální vláda v neděli vyhlásila na sousedních ostrovech včetně Tenerife a Granaria oficiální pohotovost kvůli riziku lesních požárů. Na Palmě již bylo zničeno 4 500 hektarů půdy a desítka domů.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko "sestřelilo devět ukrajinských dronů nad Krymem"

16. 7. 2023

čas čtení 10 minut

Bývalý britský premiér Tony Blair řekl, že Ukrajina odvedla "mimořádnou" práci při obraně své země, ale na otázku, to dopadne, odpověděl, že cesta bude "nesmírně obtížná".

Ohledně území dodal:

    Území bude nejtěžší, protože Ukrajinci se nikdy nesmíří s tím, že území, které jim bylo z pohledu mezinárodního společenství neprávem odebráno, by mělo zůstat Rusku.

Blair dodal,  že by bylo "katastrofální", kdyby Spojené státy v případě znovuzvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem podporu Ukrajině zrušily.



 

 
- Rusko tvrdí, že síly protivzdušné obrany zachytily útoky nad přístavním městem Sevastopol a nebyly hlášeny žádné škody


Ruské síly protivzdušné obrany a flotila v Černém moři prý sestřelily v neděli brzy ráno devět ukrajinských dronů nad krymským přístavem Sevastopol, uvedl představitel Moskvy.

"Žádné objekty, ani ve městě, ani ve vodní ploše nebyly poškozeny," uvedl Michail Razvožajev, Moskvou dosazený gubernátor Sevastopolu.

Dva letecké drony byly sestřeleny nad mořem, pět jich sestřelilyruské síly elektronického boje a dva drony na vodní hladině byly zničeny na vnějším pobřeží, dodal Razvožajev.

Údery se uskutečnily nad přístavem Sevastopol a městskými čtvrtěmi Balaklava a Chersones.

Námořní doprava, včetně osobních trajektů, byla v neděli brzy ráno na několik hodin přerušena, uvedly úřady.

Ukrajina se k útoku na Krymský poloostrov, který Rusko anektovalo od Ukrajiny v roce 2014, bezprostředně nevyjádřila.

- Putin prohlásil, že Rusko má "dostatečné zásoby" kazetových bomb

Prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko má "dostatečné zásoby" kazetových bomb a že si Moskva vyhrazuje právo je použít, pokud bude tato munice použita proti ruským silám na Ukrajině.

Ukrajina obdržela od Spojených států kazetové bomby, munici zakázanou ve více než 100 zemích. Kyjev se zavázal, že je bude používat pouze k likvidaci koncentrací nepřátelských vojáků, uvedla agentura Reuters.

 20516

Kundera byl skoro proti všemu, co dnes prosazuje Česká republika

16. 7. 2023

čas čtení 6 minut

Mezinárodní diskuse o Milanu Kunderovi pokračuje. Ale o hodně jinak než v ČR. Kenan Malik v neděli v týdeníku Observer poukazuje nesmírně zajímavě na Kunderovo pojetí národní kulturní identity, která musí být zároveň multikulturní a mezinárodní. To mnoha lidem v ČR dnes vůbec nedochází. Jsou posedlí svou českou výlučností. "Jen my všechno děláme nejlépe a vy nám nerozumíte, protože tu nežijete, jste 'cizinci'": Kundera by se jim vysmál...  A právem... (JČ)

Kenan Malik:

Mít kořeny je mýtus... proč byla "vlast" pro Milana Kunderu jen iluzí
 
Spisovatel, který zemřel minulý týden, si kladl otázky o identitě, které rezonují dodnes

Přes veškerou naléhavost, s jakou zdůrazňoval potřebu zachovat svébytnost středoevropských národů, byl Kundera skeptický k samotné myšlence "domova" či "vlasti". "Přemýšlím, zda náš pojem domova není nakonec iluzí, mýtem," naznačil v jednom rozhovoru. "Zajímalo by mě, jestli nejsme obětí tohoto mýtu. Zajímalo by mě, zda naše představy o tom, že máme kořeny - d'être enraciné -, nejsou jen fikcí, na které lpíme."

"Můj vlastní ideál Evropy," napsal  Kundera, je ideálem "maximální rozmanitosti na minimálním prostoru".
 
Prozaik Milan Kundera kdysi poznamenal ke svému spisovatelskému kolegovi Philipu Rothovi, že "učí čtenáře chápat svět jako otázku". Obával se, že ve světě, v němž lidé "raději soudí, než aby rozuměli, raději odpovídají, než aby se ptali... hlas románu lze jen stěží slyšet nad hlučnou hloupostí lidských jistot".

 16525

Itálie se potýká s teplotami přesahujícími 40 stupňů Celsia

15. 7. 2023

čas čtení 5 minut


Anticyklóna Caronte by mohla poslat teploměr až na 48 °C, vlna veder ve Středomoří sílí


Ještě ani neskončila prudká anticyklóna pojmenovaná po Cerberovi, tříhlavém nestvůrném psu, který se objevuje v Dantově Pekle, a už byli Italové varováni, že se blíží ještě silnější anticyklóna s názvem Caronte neboli Cháron, který byl v řecké mytologii převozníkem mrtvých.

Itálie se o víkendu potýkala s teplotami dosahujícími 38 °C, zatímco Caronte bude zemi sužovat od pondělí a ve středních a jižních oblastech bude rtuť teploměru přesahovat 40 °C, přičemž na ostrovech Sicílie a Sardinie může dosáhnout až 48 °C.

Italové jsou na horká léta zvyklí. Ale ne tak horká, zejména proto, že vlny veder, které následovaly po sobě, udeřily náhle a následovaly po jaru a začátku léta, které bylo poznamenáno bouřkami, povodněmi a podprůměrnými teplotami.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
14821