Každý čtvrtý německý malý nebo střední podnik uvažuje o ukončení provozu

17. 7. 2023

čas čtení 1 minuta
Podle průzkumu Německého svazu malých a středních podniků se podnikatelé cítí omezováni přílišnou byrokracií. V důsledku toho 26 % malých a středních podniků zvažuje ukončení vlastního podnikání, zatímco 22 % přemýšlí o přesunu do zahraničí.

Podle nedávného průzkumu více než jedna ze čtyř středně velkých společností (26 %) zvažuje ukončení podnikání. Vyplývá to z průzkumu Spolkového svazu malých a středních podniků, který má k dispozici německá tisková agentura. Více než jeden z pěti malých a středních podniků (22 %) přemýšlí o přemístění do zahraničí.

Podnikatelé se cítí omezováni především přílišnou byrokracií, přičemž necelá třetina respondentů uvádí jako omezení nadměrné regulace. Více než čtvrtina považuje vysoké daně a odvody za překážku. Více než čtvrtina dotázaných se také cítí ve svém podnikání omezena zhoršujícím se nedostatkem kvalifikovaných pracovníků.

"Výsledky našeho průzkumu jsou více než jen varovným signálem," uvedl předseda asociace Markus Jerger. Pokud hluboce zakořenění podnikatelé, kteří mají blízko ke své vlasti, uvažují o tom, že se vzdají nebo se přestěhují do zahraničí, "nemůže to nikoho nechat chladným".

Mezi dotazovanými malými a středními podniky existuje silná touha po spolehlivosti a předvídatelnosti, pokud jde o rámcové podmínky. V průzkumu však téměř 40 % hodnotilo infrastrukturu v Německu pozitivně, zatímco 36 % chválilo politickou stabilitu.

Spolková asociace malých a středních podniků provedla průzkum mezi svými členskými firmami. Mezi 6. a 13. červencem se průzkumu zúčastnilo více než 1 200 firem.

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
3127

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2023