Vlna veder Cerberus: Horké počasí se přehnalo přes jižní Evropu

14. 7. 2023

čas čtení 2 minuty
Vlna veder se přehnala přes části jižní Evropy a severozápadní Afriky s potenciálními rekordními teplotami v nadcházejících dnech.

Očekává se, že teploty překročí 40 ° C (104 ° F) v částech Španělska, Francie, Řecka, Chorvatska a Turecka.


V Itálii by teploty mohly dosáhnout až 48,8 ° C. Varování bylo vydáno pro 10 měst, včetně Říma, Boloně a Florencie.


V úterý zemřel čtyřicátník poté, co zkolaboval v severní Itálii.


Italská média uvedla, že čtyřiačtyřicetiletý dělník maloval čáry na přechodu ve městě Lodi nedaleko Milána, než se zhroutil z horka. Byl převezen do nemocnice, kde později zemřel.

Několik návštěvníků země zkolabovalo kvůli úpalu, včetně Brita před Koloseem v Římě.


Lidem bylo doporučeno, aby pili alespoň dva litry vody denně a vyhýbali se kávě a alkoholu, které způsobují dehydrataci.


Dva australští turisté v ulicích Říma řekli BBC, že jsou "opravdu překvapeni" horkem.

"Trochu nám to kazí plány jako turistům," řekly melbournské kamarádky Maria a Gloria. "Snažíme se nevycházet ven uprostřed dne."


Italští turisté Andrea Romano a Michele La Penna řekli BBC, že jejich rodné město Potenza v apeninských horách má "humánnější teploty" než Řím.


"Musíme začít něco dělat s klimatickými změnami. Musíme být zodpovědnější. Škoda je již napáchána. Musíme s tím něco udělat. Ale nejen vláda... Všechno začíná od lidí. Každý z nás musí něco udělat: používat méně plastů, nepoužívat klimatizaci, používat elektromobily," řekla Andrea.


Očekává se, že vlna veder Cerberus - pojmenovaná Italskou meteorologickou společností po tříhlavém monstru, které se objevuje v Danteho Pekle - přinese v příštích několika dnech extrémnější podmínky.


Španělsko bylo horké dny v teplotách až 45 ° C a přes noc teploty ve většině země neklesly pod 25 ° C.


Andaluská regionální vláda spustila telefonickou asistenční službu pro lidi postižené horkem, která od svého otevření na začátku června přijala 54 000 hovorů.


Satelitní snímek pořízený misí EU Copernicus Sentinel odhalil, že povrchová teplota pevniny v regionu Extremadura dosáhla v úterý 60 ° C.


Britská národní meteorologická služba Met Office říká, že teploty budou vrcholit v pátek. BBC Weather říká, že velké pásy jižní Evropy by mohly zažít teploty mezi 40-45 stupni - a možná i vyšších.


Ale jak Cerberus odeznívá, italští meteorologové varují, že další vlna veder - přezdívaná Charon po převozníkovi, který přivedl duše do podsvětí v řecké mytologii - vytáhne teploty zpět na 43 ° C  v Římě a možných 47 ° C na ostrově Sardinie.


Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
7183

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2023