Putinská "smrťonomika"

14. 7. 2023

čas čtení 2 minuty
V totalitních státech v minulosti úřady mobilizovaly lidi do války a oslavovaly ty, kteří zemřeli pro věc. Avšak neposkytly masivní finanční pobídky pro vojáky a rodiny pozůstalých. Takové pobídky v dnešním Rusku učinily službu a dokonce i smrt ekonomicky racionální volbou, říká Vladislav Inozemcev.

Zatímco Putinův režim propagoval určité ideologické memy, které odrážejí totalitní minulost, radikálně zvýšil platy vojáků a výhody, které pozůstalí dostávají, do té míry, že za mnozí přijímají smrt jako racionální volbu.

Je zcela na místě popsat systém, který Kreml zavedl, jako "smrťonomiku", ve které jsou peníze používány k transformaci kalkulací jednotlivců a skupin ohledně smrti a toho, jaký z ní jejich příbuzní mohou mít prospěch, což vytváří "zvláštní spojení" mezi uctíváním smrt a uctíváním peněz.

Zmíněný přístup změnil i ruskou armádu. V roce 2019, před válkou, byli profesionální vojáci byli placeni jen o něco lépe, než je průměr populace, zatímco branci dostávali mnohem nižší plat - a rodiny těch, kteří zemřeli, se mohly spolehnout na relativně malé odškodnění buď okamžitě, nebo s průtahy.

Teď jsou profesionálové placeni mnohem lépe a jejich pozůstalí dostávají řádově více peněz na náhradách. To je vzorec, který dělá z vojenské služby a dokonce i smrti atraktivní volbu pro muže z chudších částí země. Jinými slovy, v Rusku je dnes smrt ve válce nejen "čestným osudem", ale také výnosným způsobem, jak ukončit svůj život.

Muži v uniformě a zvláště ti, kteří zemřou, dostávají o miliony rublů navíc, než kolik by měli, kdyby pokračovali v občanském životě - což je něco, co poskytuje příznivce války z nečekané strany.

Nákup životů se v Rusku změnil v průmyslové odvětví. A jedinou otázkou je, zda výplata průměrné mzdy za budoucí pracovní život je skutečně "ekvivalentní částkou" nebo zda ji úřady budou muset zvýšit. Druhá možnost se zdá být vzdálená, ale současná opatření jsou již atraktivní.

Po nezbytné ideologické přípravě Ruské úřady zavedly systém, kde život není pro jednotlivce vždy optimální ekonomickou volbou. To bude mít obrovské důsledky pro zemi, důsledky daleko přesahující samotnou vojenskou sféru.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3453

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2023