V Rusku se schyluje k čistkám

12. 7. 2023

čas čtení 3 minuty
Stále ještě nejsou jasné všechny dopady vzpoury wagnerovců na ruské vojenské kruhy, píše Stephen Bryen.

Britský Daily Mail s odkazem na Moscow Times, které nejsou oficiální, zveřejnil šokující zprávu o radikální změně v ruském vojenském vedení.

Podle zveřejněného příběhu na základě čistek byli sesazeni generál Valerij Gerasimov, náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil, a náměstek ministra obrany Junus-bek Jevkurov.

Příběh pokračuje tím, že Gerasimov byl nahrazen generálplukovníkem Michailem Teplinským. Řada dalších zpravodajských kanálů tvrdí, že "generál Armagedon" Sergej Surovikin je také nezvěstný.

Mezitím Oleksij Danilov, tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny a koordinátor štábu vrchního velitele, tvrdí, že "ukrajinské obranné síly plní úkol číslo jedna – maximální ničení lidských zdrojů, vybavení, skladů paliva, vojenských vozidel, velitelských stanovišť, dělostřelectva a sil protivzdušné obrany ruské armády."

Objektivní zprávy z bojiště říkají, že Ukrajina dosáhla velmi malého pokroku a ztrácí více vybavení a lidských zdrojů než Rusko. Navíc se zdá, že Rusko zahájilo své vlastní útočné operace na severu Luhansku a dosahuje úspěchu.

Článek v Daily Mail a Danilovovo podivné prohlášení mohou být součástí snahy zvýšit prestiž Ukrajiny před schůzkou NATO ve Vilniusu. Ukrajina usiluje o členství v NATO.

Americký prezident Joe Biden říká, že Spojené státy zvažují, že nabídnou Ukrajině bezpečnostní dohodu podobnou té, kterou mají USA s Izraelem. Tato americko-izraelská dohoda není závazkem k obraně Izraele. Místo toho říká, že podpora Izraele "je úhelným kamenem americké zahraniční politiky".

Americko-izraelská dohoda znamená, že USA pomohou Izraeli udržet si kvalitativní náskok proti jeho (jinak nedefinovaným) oponentům, což USA obecně dělají, s výjimkou případů, kdy USA zadržely některé zbraně jako trest za údajné chování Izraele v některých otázkách, jako jsou osady, Gaza, Hizballáh nebo Írán.

Není jasné, zda Biden hodlá nabídnout tento druh dohody Ukrajině jednostranně, nebo zda má v úmyslu přimět NATO, aby souhlasilo s připojením se k takové nabídce. Bidenův problém spočívá v tom, že některé země mohou mít pochybnosti o jakémkoli dlouhodobém závazku, nebo se zcela staví proti jakékoli takové dohodě, stejně jako Maďarsko.

NATO se může spokojit s nějakým prohlášením o významu Ukrajiny a dlouhodobé potřebě vstupu Ukrajiny do NATO. Pokud nějaký závazek NATO bude požadovat předválečné hranice Ukrajiny, poškodí to jakoukoli možnost mírových rozhovorů.

Je pravděpodobné, že Bidenův návrh je nouzovým řešením, protože úsilí o získání silnějšího bezpečnostního závazku NATO nebo členství v NATO pro Ukrajinu se nesetkalo s úspěchem.

Dnes Evropa potřebuje americkou energii, americkou bezpečnost ropy a plynu ze Středního východu a americkou vojenskou technologii. Evropa především potřebuje, aby za ni USA bojovaly, dojde-li k válce, neboť evropské obranné schopnosti zdaleka nestačí k zajištění její bezpečnosti v případě napadení.

Zatím přesně nevíme, kdo stojí za různými tvrzeními o čistkách v Kremlu. Ale víme, že dcera generála Surovikina říká, že generál je v pořádku.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4060

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2023