Izrael mění palestinská území ve "vězení pod širým nebem", tvrdí expertka z OSN

13. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Izraelská okupace palestinských území změnila Západní břeh Jordánu ve vězení pod širým nebem pro Palestince, uvedla v nové zprávě zvláštní zpravodajka OSN pro palestinská území Francesca Albanese.

Zpráva uvádí, že od roku 1967 bylo izraelskými silami zatčeno více než 800 000 Palestinců. Mnozí z nich čelí dlouhým vazbám a jsou často považováni za vinné, přestože důkazy o jejich vině neexistují, informuje web middleeasteye.net.

"Tím spíše, že tyto trestné činy se zdají být součástí plánu na de-palestinizaci území. To ohrožuje existenci palestinského lidu jako národně soudržné skupiny. Je velmi důležité, aby mezinárodní společenství uznalo nezákonnost izraelské okupace," uvedla Albanese na pondělním zasedání Rady OSN pro lidská práva.

Zatímco o Gaze se kvůli blokádě, které čelí od roku 2007, často hovoří jako o "vězení pod širým nebem", Albanese tento termín rozšířila i na další palestinská území včetně okupovaného Západního břehu Jordánu.

"Toto veliké vězení, tvořené řadou zákonů, postupů a technik donucovacího věznění, mění okupované palestinské území v neustále sledovanou entitu pod širým nebem," uvedl Albanese ve zprávě.

Zvláštní zpravodajka rovněž poznamenala, že existence nelegálních kolonií tvořených izraelskými osadníky dále omezuje svobodu pohybu Palestinců a posiluje sledovací aparát v jejich okolí.

"Prostřednictvím řady fyzických, byrokratických a digitálních mechanismů izraelský režim proměnil okupované území v entitu, kde jsou Palestinci neustále sledováni a disciplinováni," napsala Albanese ve své zprávě.

V izraelských věznicích se v současné době nachází přibližně 5 000 palestinských politických vězňů, uvádí skupina pro ochranu práv Addameer.

Albanese vyzvala Izrael, aby propustil všechny nezletilé Palestince a také všechny palestinské vězně, kteří jsou zadržováni "za činy postrádající trestnost podle mezinárodního práva".

Albanese sdělila, že používání svévolného zatýkání a administrativní vazby - zatýkání bez soudu nebo obvinění na neurčitou dobu - patří k pilířům izraelského systému apartheidu.

Vyzvala také Izrael, aby vydal těla mrtvých Palestinců a zaručil jim důstojný pohřeb.

Albanese od svého nástupu do funkce v dubnu 2022 kritizuje izraelské zacházení s Palestinci a tvrdí, že Izrael je vinen zločinem apartheidu a funguje jako osadnický koloniální stát.

Zpravodajka zároveň čelila kampani izraelských pravicových skupin, které požadovaly její odvolání z funkce v OSN.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
3554

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2023