Komedie pokračuje: Twitter vyhrožuje společnosti Meta žalobou kvůli konkurenční aplikaci Threads

7. 7. 2023

čas čtení 5 minut
 

V dopise adresovaném generálnímu řediteli Marku Zuckerbergovi právník aplikace vlastněné Elonem Muskem uvedl, že společnost Meta "neoprávněně zpronevěřila obchodní tajemství".

 
Twitter pohrozil společnosti Meta žalobou kvůli její nové aplikaci Threads, kterou Mark Zuckerberg otevřeně označil za konkurenční, a tvrdí, že společnost porušila "práva duševního vlastnictví" Twitteru.

V dopise generálnímu řediteli Marku Zuckerbergovi, který jako první zveřejnil zpravodajský portál Semafor, právník společnosti Twitter uvedl, že společnost "má vážné obavy, že společnost Meta Platforms (Meta) se dopouští systematického, úmyslného a nezákonného zpronevěřování obchodních tajemství a jiného duševního vlastnictví společnosti Twitter".
 

 

"Společnost Twitter hodlá přísně vymáhat svá práva duševního vlastnictví a požaduje, aby společnost Meta podnikla okamžité kroky k zastavení používání jakýchkoli obchodních tajemství společnosti Twitter nebo jiných vysoce důvěrných informací," napsal Alex Spiro v dopise.

Společnost Meta ve středu spustila aplikaci Threads, která je určena pro textové konverzace a má konkurovat Twitteru, a setkala se s převážně pozitivním přijetím. Společnost uvedla, že za méně než 24 hodin po spuštění získala Threads 30 milionů registrací, což z ní zřejmě činí nejrychleji stahovanou aplikaci vůbec. (V EU je  zatím nedostupná, protože porušuje zákony EU o ochraně osobních údajů.) Účty Threads jsou propojeny s profily na Instagramu, takže proces registrace mezi aplikacemi je bezproblémový a napodobitel Twitteru má vybudovanou uživatelskou základnu.

Zuckerberg uvedl, že Threads je pokusem Meta o vybudování "aplikace pro veřejné konverzace s více než 1 miliardou lidí" - což je příležitost, kterou Twitter měl, ale "nezužitkoval ji".

"Tohle je tak dobrý začátek, v jaký jsme mohli doufat!" dodal. Zuckerberg ve čtvrtek uvedl ve vlákně.

Twitter v oznámení o zastavení činnosti tvrdí, že Meta v uplynulém roce přetáhla desítky bývalých zaměstnanců, z nichž někteří "měli a stále mají přístup k obchodním tajemstvím Twitteru a dalším vysoce důvěrným informacím" a "mnozí" z nich "neoprávněně" uchovávali dokumenty nebo elektronická zařízení Twitteru.

"S tímto vědomím Meta záměrně pověřila tyto zaměstnance, aby během několika měsíců vyvinuli napodobeninu aplikace 'Threads' společnosti Meta s konkrétním záměrem, aby využili obchodní tajemství a další duševní vlastnictví společnosti Twitter s cílem urychlit vývoj konkurenční aplikace společnosti Meta, což je v rozporu se státními i federálními zákony i s trvalými závazky těchto zaměstnanců vůči společnosti Twitter," uvádí se v dopise.

"Konkurence je v pořádku, podvádění ne," napsal Musk ve čtvrtek na Twitteru.

V reakci na dopis napsal ředitel komunikace společnosti Meta Andy Stone na webu Threads, že v týmu nejsou žádní inženýři, kteří dříve pracovali pro Twitter.

Není jasné, jaké má Twitter důkazy o tom, že bývalí zaměstnanci, kteří nyní pracují ve společnosti Meta, mají i nadále přístup k duševnímu vlastnictví nebo obchodním tajemstvím společnosti Twitter. Twitter na žádost o komentář odpověděl automatickým e-mailem s emotikonem hovínka.

Twitter také uvedl, že Meta má "zakázáno" získávat data z jakékoli služby Twitteru. Majitel Twitteru Elon Musk v poslední době učinil několik kroků, aby údajně omezil jakékoli snahy o shromažďování dat z Twitteru, včetně omezení počtu tweetů, které mohou uživatelé vidět za den. Musk tehdy uvedl, že jde o reakci na společnosti, které Twitter používají k trénování svých modelů umělé inteligence.

Zběžná rešerše na LinkedIn, kterou provedl Guardian, našla několik zaměstnanců společnosti Meta přijatých v posledním roce, kteří dříve pracovali na Twitteru. Je však poměrně běžné, že technologičtí zaměstnanci přeskakují z jedné společnosti do druhé, zejména pokud pracovali na platformě sociálních médií.
 

Hrozba žaloby kvůli přivlastnění obchodního tajemství není v technologickém průmyslu bez precedentu a následků. Například v roce 2018 zažalovala společnost Waymo, která je vlastněna společností Google, společnost Uber kvůli krádeži obchodního tajemství poté, co jeden z vedoucích pracovníků společnosti Waymo opustil společnost a připojil se k úsilí společnosti Uber o výrobu vlastní samořídicí technologie. Společnosti Google a Uber se nakonec dohodly na vyrovnání ve výši 245 milionů dolarů. Dotyčný zaměstnanec Anthony Levandowski byl později obviněn z krádeže obchodního tajemství a odsouzen k 18 měsícům federálního vězení, které si však neodseděl, protože mu bývalý prezident Donald Trump udělil milost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
3495

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2023