Neočekávané zisky firem vzrostly na jeden bilion dolarů ročně, zatímco pracující trpí

7. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

Ve čtvrtek zveřejněná analýza ukazuje, že 722 největších světových korporací dosáhlo v letech 2021 a 2022 neočekávaných zisků v celkové výši jednoho bilionu dolarů ročně, zatímco lidé na celé planetě se potýkali s nedostatkem peněz na uspokojení základních potřeb v důsledku růstu cen, který firmy využily k tomu, aby si vylepšily své zisky. Humanitární skupiny Oxfam a ActionAid zjistily, že společnosti shrábly 1,09 bilionu dolarů neočekávaných zisků - definovaných jako zisky výrazně převyšující průměr dané korporace - v roce 2021 a 1,1 bilionu dolarů v loňském roce, informuje web commondreams.org.

To je 89% nárůst celkových zisků ve srovnání s průměrem mezi lety 2017 a 2020, jak vyplývá z analýzy žebříčku největších světových společností "Global 2000" časopisu Forbes, kterou provedly organizace Oxfam a ActionAid - významný nečekaný zisk v období, kdy prudce vzrostla extrémní chudoba a celosvětový hlad.

Obě skupiny zjistily, že "45 energetických korporací vydělalo v letech 2021 a 2022 v průměru 237 miliard dolarů ročně na neočekávaných ziscích", zatímco "potravinářské korporace, banky, velké farmaceutické společnosti a velcí maloobchodníci také vydělali na krizi životních nákladů, která v roce 2022 postihla více než čtvrt miliardy lidí v 58 zemích akutním nedostatkem potravin".

Neočekávané zisky předních potravinářských společností v letech 2021 a 2022 by "stačily na pokrytí nedostatku finančních prostředků ve výši 6,4 miliardy dolarů, které jsou potřebné k poskytnutí životně důležité potravinové pomoci ve východní Africe, a to více než dvakrát," poznamenávají organizace Oxfam a ActionAid.

"Lidé už mají chamtivosti korporací plné zuby," uvádí v prohlášení prozatímní výkonný ředitel organizace Oxfam Amitabh Behar. "Je obscénní, že korporace shrábly miliardy dolarů na mimořádných nečekaných ziscích, zatímco lidé všude na světě bojují o dostatek potravin nebo základních věcí, jako jsou léky a topení."

"Velký byznys nás všechny šidí na plyny - zvyšuje ceny, aby dosáhl monstrózních zisků," dodává Behar. 

Dokonce i Mezinárodní měnový fond (MMF) nedávno připustil, že k růstu cen, který podnítil krizi životních nákladů po celém světě, přispěly především zisky korporací. Ekonomové MMF minulý měsíc odhadli, že "rostoucí zisky podniků představují téměř polovinu nárůstu inflace v Evropě za poslední dva roky, protože společnosti zvýšily ceny více než skokové zdražení dovážené energie".

Organizace Oxfam a ActionAid tvrdí, že vlády by měly "získat zpět zisky, které jsou výsledkem ziskuchtivosti", a to uvalením 50-90% daně z neočekávaných zisků velkých společností

Taková daň by přinesla stovky miliard dolarů ročně, které by mohly být použity na vymanění lidí z chudoby, snížení hladu, snížení účtů za energii a podporu zemí globálního Jihu v první linii klimatické krize.

 

Celý text v anglickém originále ZDE

1
Vytisknout
4627

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2023