Nový ministr školství navazuje na tradici přehlížení problémů školního stravování

29. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Tiskové prohlášení NESEHNUTÍ z 29. 06. 2023

Školní stravování bylo mezi prioritami ministra školství naposledy v roce 2008, tedy před patnácti lety. A přestože jsou nedostatky tohoto systému dlouhodobě zřejmé, MŠMT od té doby téma školních obědů nezvedalo. To se nemění ani s novým ministrem školství Mikulášem Bekem. Ze schůzky NESEHNUTÍ s náměstkyní ministra vyplývá, že ani on se o změnu systému, ve kterém se nenají každé čtvrté dítě, zasadit nehodlá.

 

“Naše argumenty podporující vznik nové vyhlášky o školním stravování jsme představili náměstkyni ministra Martině Běťákové. Podle ní ale ministerstvo nemá za zdravější školní obědy a dostupnost školního stravování pro všechny děti odpovědnost. MŠMT také odmítlo vznést jakékoliv požadavky, které by vedly ke zlepšení současné situace. Místo toho vyčkává, zda nový návrh nevzejde z meziresortní skupiny vedené Ministerstvem zdravotnictví,” popisuje koordinátorka kampaně za změnu vyhlášky o školním stravování Anna Neumannová.

“Potřeba nastavit nutriční požadavky na obědy jistě k přehození odpovědnosti na Ministerstvo zdravotnictví svádí. Školní obědy jsou ale víc než jen výživa - mají podstatnou vzdělávací a socializační funkci. Ani Ministerstvo zdravotnictví navíc na řešení tristního stavu nespěchá, MŠMT by tak mělo prinejmenším vyvíjet tlak na urychlené hledání řešení.” vysvětluje Neumannová.

Jednou z aktuálních priorit MŠMT je wellbeing dětí. Současná nevyhovující situace v jídelnách, kde se čtvrtina dětí, včetně těch se stravovacími omezeními nebo preferencemi, nemůže najíst, ale stavu pohody ve škole neprospívá.

“Zdá se, že současné vedení MŠMT naváže na patnáct let dlouhou tradici a téma školního stravování aktivně řešit nebude. My jsme ale připraveni dál usilovat o to, aby se jídelny posunuly do současnosti. Od požadavku, aby se MŠMT tristní situaci zabývalo, neustupujeme.” uzavírá Neumannová.

Veřejnost může NESEHNUTÍ v boji za lepší školní stravování podpořit například tím, že ministra školství spolu s organizací vyzve ke změně vyhlášky nebo podepíše výzvu na webu kampaně Pestré jídelny.

NESEHNUTÍ se o změnu systému školního stravování zasazuje v kampani Pestré jídelny. Cílem kampaně je prosadit novou vyhlášku o školním stravování, která zajistí, že se jídelny otevřou všem dětem a budou nabízet pestré obědy odpovídající moderním nutričním poznatkům. Na oběd do školní jídelny tak budou moct chodit také děti se stravovacími omezeními nebo preferencemi.

-1
Vytisknout
3678

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2023