HRW: OSN zapomněla na palestinské děti v Izraeli

29. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Generální tajemník OSN Antonio Guterres zveřejnil svou výroční zprávu o dětech a ozbrojených konfliktech. Jde o opravdový"seznam hanby", který kritizuje státní armády i nestátní ozbrojené skupiny za jejich závažné porušování práv dětí, píše Andrew Stroehlein ve svém pravidelném denním přehledu.

Ne všichni násilníci jsou však na seznamu uvedeni tak, jak by měli.

Celosvětově zpráva OSN v roce 2022 ověřila více než 24 000 případů, kdy ozbrojené síly nebo skupiny zabily nebo zranily děti; vystavily je sexuálnímu násilí, únosům nebo náboru jako vojáky; nebo zaútočily na školy a nemocnice.  



 
 
Zcela oprávněně bylo letos na tento "seznam hanby" zařazeno Rusko za brutalitu vůči dětem na Ukrajině.

Od ruské totální invaze na Ukrajinu v únoru 2022 moskevské síly zabily a zmrzačily stovky ukrajinských dětí při útocích na obytné domy a další civilní objekty. Podle OSN byly ruské síly v roce 2022 zodpovědné za 480 útoků na školy a nemocnice. To je více než 25 % z celkového počtu na celém světě.

A nezapomeňme, že ruský prezident Vladimir Putin a ruská zmocněnkyně pro práva dětí Maria Lvova-Belová jsou oba hledáni Mezinárodním trestním soudem za zločiny proti dětem, konkrétně za ruské masové únosy ukrajinských dětí.

Ale zatímco Rusko je na "seznamu hanby" OSN za závažné zneužívání dětí, na seznamu OSN je přinejmenším jedno kuriózní opomenutí: Izrael.

Zpráva generálního tajemníka OSN se sice zabývá situací v Izraeli/Palestině a dokumentuje 3 133 případů závažného porušování práv 1 139 palestinských dětí a 8 izraelských dětí na okupovaném Západním břehu Jordánu včetně východního Jeruzaléma, v pásmu Gazy a v Izraeli. Ve skutečnosti se těmto porušením věnuje poměrně podrobně.

A přesto zpráva generálního tajemníka OSN nepřidává Izrael na "seznam hanby" OSN, jak to učinilo s Ruskem.

Někteří tvrdí, že důvodem je agresivní lobbování izraelské vlády, ale Kreml jistě v době před zveřejněním zprávy neméně energicky argumentoval na straně Ruska.

V každém případě toto opomenutí dělá dětským obětem v Izraeli/Palestině strašlivou medvědí službu a otázkou zůstává: proč si generální tajemník OSN neváží životů palestinských dětí stejně jako životů ukrajinských dětí?

-1
Vytisknout
4600

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2023