Emeritní pražský biskup se odvolává k "demokracii", aby bránil snahu o porušování lidských práv

Duka, opět Duka

29. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Lidé z různých církví, co se jim nelíbí počínání paní Jany Jochové, která ve jménu své jediné, boží pravdy stále neochvějně na všech úrovních brojí proti potratům, homosexualitě, manželství pro všechny a neslušně tak mluví jiným do jejich životů, sepsali výzvu, píše na sociální síti Miroslav Tomanec. Je v ní žádost aby instituce v čele které stojí, již nebyla zařazena v oficiálních, vládních poradních strukturách. Asi pohár přetekl, když posledně začala zpochybňovat i volební právo žen... Pod dopisem jsou podepsání nimo jiné Tomáš Petráček, Benedikt Mohelník, Martina Viktorie Kopecká, Pastoral Brothers.

Byla zveřejněna výzva zástupců církví vládě, aby přestala aktivně spolupracovat s Aliancí pro rodinu, která sdružuje lidi a organizace s ultrakonzervativními názory, jejichž reprezentaci navenek zajišťuje zejména předsedkyně Jana Jochová. Ta se například nechala v jednom rozhovoru slyšet, že by se ve volebním právu klidně nechala zastupovat manželem, na to na Britských listech reagoval Boris Cvek (pozn. redakce).

Emeritní biskup pražský na to reagoval tímto způsobem :

"Připomíná mi to dobu jejíž výroční den dnes prožíváme. Ostrakizovat, umlčovat pomocí různých prohlášení, vylučovat z veřejné debaty. Připadá vám to demokratické? Není to ani liberálně demokratické."

Pro kontext je třeba uvést, že tím dnem myslí výročí toho data, kdy šla Milada Horáková na smrt. Památný den ČR, kterým si připomínáme i další nevinné oběti komunistického režimu, mimo jiné i řadu zabitých, mučených a jinak trápených kněží...

Ano, pane Duko, mně se to zdá velmi demokratické, když skupina lidí napíše vládě otevřené, co se jím nelíbí. To je totiž dneska opravdu beztrestně možné, na rozdíl od těch padesátek, víte? Ať už si o té výzvě mohu myslet cokoliv. Zato vaše reakce mně přijde vrcholně nechutná. Protože jakkoliv, byť jen náznakem srovnávat dnešní dobu s dobou těch vražd, těch násilných ukončování životů jenom pro jiný názor nebo přesvědčení, je podle mého názoru odporný čin. Je to plivnutí na památku těch obětí z vašich neomalených úst, vy jediná, správná Boží pravdo!

1
Vytisknout
7063

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2023