Spojené státy téměř zdvojnásobily výrobu granátů dodávaných na Ukrajinu

28. 6. 2023

čas čtení 3 minuty
Nedostatek 155 mm granátů - standardní munice NATO - je jedním z hlavních problémů Ukrajiny a jejích západních spojenců, kteří ji od loňského roku zásobují dělostřeleckými platformami.

Spojené státy dokonce požádaly o pomoc Izrael a Jižní Koreu, které neposkytují smrtící zbraně přímo Ukrajině, ale souhlasily s přepravou granátů do prázdných amerických skladů, a Japonsko, s nímž se o této otázce diskutuje. V květnu Evropská unie vyčlenila 1 miliardu eur na společné nákupy munice a další 1 miliardu eur na zvýšení její výroby.

Ve skutečnosti rychlost výroby 155 mm granátů ve Spojených státech rychle roste a jejich zásoby jsou mnohem vyšší, než si veřejnost uvědomuje, řekl Doug Bush, zástupce velitele americké armády pro zásobování, logistiku a technologie, pro The Wall Street Journal. Země nyní produkuje 24 000 takových granátů měsíčně - oproti 14 000 v předvečer ruské invaze na Ukrajinu, tedy 1,7krát více.

A to je daleko od limitu: Pentagon plánuje zvýšit produkci od začátku fiskálního roku 2025 (začíná 1. října 2024) na 70 000-80 000 měsíčně. "Pohybujeme se velmi rychle směrem k opravdu vysokým číslům," řekl Bush.

Navíc, i když americké zásoby částečně poklesly kvůli dodávkám na Ukrajinu, jsou mnohem větší, než si mnoho lidí myslí, a rychle se vrátí na předválečnou úroveň, řekl hlavní kupec vybavení pro americkou armádu:

"Dovolte mi, abych vám řekl: Granáty nám nedojdou."

Podle Bushe jsou hlavním problémem zvyšování výroby nové stroje a zařízení, nikoliv suroviny.

Západní vlády nakupují vybavení a munici od soukromých kontraktorů. Navzdory štědrým vládním objednávkám potřebují společnosti čas na nasazení výrobních linek, nábor zaměstnanců a využití kapacity. Lockheed Martin, největší vojenské prodejní společnosti na světě, bude trvat jeden a půl až dva roky, než převede muniční vybavení na plnou kapacitu, řekl Frank St. John, ředitel výroby, WSJ. Podle něj nyní Ukrajina spotřebovává roční produkci určitých typů munice měsíčně.

Zejména je zde nedostatek raket pro systémy protivzdušné obrany a raketové systémy HIMARS, které hrály obrovskou roli při zasažení frontové linie loni v létě a umožnily ukrajinským jednotkám udeřit na ruské vybavení, zásobovací linie, velitelství a muniční sklady. "Naše zásoby zbraní a munice jsou zdevastované a musí být doplněny nejen v Německu, ale také v mnoha zemích NATO," řekl v pondělí generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Evropské společnosti, včetně britské BAE Systems, francouzské Thales a německé Rheinmetall, také zvyšují výrobu. Generální ředitel posledně jmenované Armin Papperger nedávno uvedl, že jeho společnost je schopna vyrobit 450 000 granátů ráže 155 mm ročně a po dokončení absorpce španělského Expalu až 600 000. Podle Mikaela Johanssona bude švédský Saab v čele s ním schopen do začátku roku 2025 vyrábět 400 000 takových granátů ročně.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2588

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2023