Masové protesty v Srbsku požadují politické změny

26. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Pobouření nad střelbou, politickou korupcí a atmosférou násilí stupňují napětí v Srbsku.

Týden co týden je srbské hlavní město zaplaveno demonstranty. Mezi mořem lidí vidíte podomácku vyrobené nápisy a malé knoflíky na oblečení zobrazující supy a hyeny.

Od začátku května vyšly do ulic Bělehradu desetitisíce lidí, kteří protestovali proti vládě a prezidentovi Aleksandaru Vučićovi. Jedná se o největší veřejné demonstrace v zemi od pádu Slobodana Miloševiće.

Protesty směřují proti atmosféře násilí a strachu, proti zmanipulovaným médiím, proti korupci. Ale proč je symbol povstání zvířecí knoflíky na tričkách a bundách?

Týdenní masové protesty byly vyvolány střelbou ve škole v Bělehradě a den poté druhou střelbou ve vesnici. Zemřelo 18 lidí. Ale nyní je hněv namířen proti vládnoucí moci. Studentka Tara připravuje svůj protestní plakát: "Chceme vládu zákona místo vlády jednoho člověka."

Prezident Vučić obviňuje opozici z instrumentalizace smutku a protestující nazval "supy" a "hyenami". Od té doby nosí zvířecí knoflíky. "Demonstrujeme kvůli korupci, kriminalitě a selhání institucí v naší zemi," řekl jeden z protestujících Euronews.

Lidé požadují odstoupení prezidenta a vyšetření údajných vazeb mezi politikou a organizovaným zločinem. Vučić navrhl předčasné volby, ale opoziční strany jsou proti této myšlence.

Jeden z předních opozičních politiků, Srđan Milivojević, poslanec parlamentu za Demokratickou stranu, vysvětluje proč:

"Máme řadu důkazů, že nejvyšší státní orgány jsou napojeny na organizovaný zločin. Zločinecké skupiny se od roku 2013 objevují ve volbách (kolem volebních místností). Snaží se zastrašit místní obyvatele a snaží se uplatit odpůrce Srbské pokrokové strany. To nejsou podmínky pro umožnění svobodných a spravedlivých demokratických voleb. Jediným řešením je technická přechodná vláda, která by připravila spravedlivé podmínky pro svobodné volby. Je důležité, aby EU již nebrala Vučiće jako faktor stability."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3657

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2023