Rusko zřídilo laboratoř "pro studium Si Ťin-pchingovy ideologie"

26. 6. 2023

čas čtení 1 minuta
Centrum se zaměřuje na pochopení myšlenek čínského prezidenta a posílení vztahů mezi oběma zeměmi, informuje Elena Giordano.

Rusko vytvořilo vůbec první program mimo Čínu, který studuje ideologii čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, autokratického vůdce v Pekingu, který udržuje nelítostné sevření občanské společnosti a nedávno se stal doživotním vládcem.

Laboratoř pro výzkum myšlení Si Ťin-pching byla založena na významném institutu čínských studií v Moskvě s cílem zkoumat Siovy myšlenky v oblasti ekonomiky, zahraniční a domácí politiky, sociální politiky, kultury, umění a ideologie.

Čína a Si zůstávají mezi hlavními globálními spojenci Kremlu, a to i poté, co loni v únoru začala totální invaze Vladimira Putina na Ukrajinu.

V roce 2025 centrum zveřejní řadu vědeckých studií, které seznámí ruské čtenáře, včetně úřadů, se Siovými myšlenkami a jejich významem pro rozvoj Číny a rusko-čínských vztahů.

"Jsme si dobře vědomi toho, že dnešní myšlenky Si Ťin-pchinga určují čínskou politiku v mnoha oblastech," řekl Kirill Babajev, ředitel Institutu Číny a moderní Asie Ruské akademie věd (ICSA RAS).

"Musíme znát a analyzovat myšlenky Si Ťin-pchinga velmi dobře, protože Čína je dnes naším hlavním strategickým partnerem, naším hlavním ekonomickým partnerem. Proto, aby naše vláda mohla co nejefektivněji budovat vztahy, musí dobře pochopit, jaký je ideologický základ pro rozvoj dnešní Číny," dodal.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2640

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2023