Rusko a Čína blokují vznik nových antarktických mořských rezervací

26. 6. 2023

čas čtení 3 minuty
Členové mezinárodní skupiny pro ochranu Antarktidy se nedokázali dohodnout na plánu pro vytvoření tří nových chráněných mořských oblastí - cíl, který se po léta ukázal jako nedosažitelný.

"K dohodě nedošlo. Nebylo možné získat... itinerář" pro chráněné oblasti v mořích kolem Antarktidy, řekl agentuře AFP Cesar Cardenas, člen chilského antarktického institutu a člen chilské delegace.

Cardenas řekl, že Rusko a Čína jsou proti novým chráněným oblastem.

Snaha o vytvoření rezervací kolem Antarktidy, aby čelily změně klimatu a chránily křehké oceánské ekosystémy, by ochránila téměř čtyři miliony čtverečních kilometrů oceánu před lidskou činností.

Oblasti jsou domovem tučňáků, tuleňů, ryb ledovek patagonských, velryb a obrovského množství krunýřovek - základní potravy pro mnoho druhů.

Členové Komise pro zachování živých mořských zdrojů v Antarktidě (CCAMLR) se setkali, aby projednali plány na tři nové chráněné mořské oblasti: Ve východní Antarktidě, ve Weddellově moři a na Antarktickém poloostrově.

V Antarktidě jsou nyní dvě: Kolem Jižních Orknejských ostrovů, které se rozkládají na ploše 94 000 čtverečních kilometrů, vytvořená v roce 2009, a jedna s 2 milionů čtverečních kilometrů v oblasti Rossova moře, založená v roce 2016.

Aktivisté vyjádřili zklamání nad nečinností komise.

"Bohužel toto zvláštní setkání skončilo stejně jako předchozích šest výročních setkání: Dvě země zablokovaly vůli ostatních 25 členů CCAMLR posunout se směrem k síti chráněných mořských oblastí Jižního oceánu," uvedla Andrea Kavanaghová z neziskové organizace Pew Bertarelli Ocean Legacy.

Peking a Moskva sehrály klíčovou roli v blokování plánu expanze od doby, kdy byl poprvé předložen Austrálií, Francií a EU v roce 2010, než byl v roce 2017 omezen ve snaze získat větší podporu.

Antarktida je obzvláště ohrožena globálním oteplováním.

"Jednou z největších hrozeb pro tuto oblast je změna klimatu, která způsobuje výrazný úbytek mořského ledu. Přítomnost mořského ledu je nezbytná pro životní cyklus antarktického krilu," řekl Rodolfo Werner, vědecký a politický poradce koalice Jižního oceánu a Antarktidy (ASOC).

"Vytvoření chráněných mořských oblastí je velmi důležité, protože především chrání biologickou rozmanitost... odstraněním stresu z rybolovu v těchto oblastech," dodal.

Studie ukázaly, že tání největších ledovců západní Antarktidy, které obsahují dostatek vody na to, aby se oceány zvedly o několik metrů, se jeví jako nezvratné.

CCAMLR, která reguluje rybolov, se skládá z 26 členských zemí a EU. Patří mezi ně Spojené státy, Rusko, Čína, Velká Británie, Francie, Indie, Japonsko, hostitelské Chile, Brazílie a Jihoafrická republika.

CCAMLR se bude opět zabývat tématem mořských rezervací na říjnovém zasedání v australském Hobartu.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3183

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2023