Ruská agrese na Ukrajině: Nad Kyjevem byly sestřeleny rakety a drony; Rusko tvrdí, že byly ostřelovány vesnice na jeho hranicích

2. 6. 2023

čas čtení 18 minut

Moskva podnikla šestý nálet během šesti dnů; gubernátor ruské Brjanské oblasti tvrdí, že byly zasaženy dvě vesnice

- Ruské vesnice byly ostřelovány, tvrdí gubernátor Brjanské oblasti


Dvě vesnice v západní části ruské Brjanské oblasti byly ostřelovány ukrajinskými silami, při čemž shořel jeden dům, ale nikdo nebyl zraněn, uvedl v pátek gubernátor oblasti Alexandr Bogomaz v příspěvku v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

Jednalo se o vesnice Lomakovka a Novaja Pogošč, uvedl Bogomaz.
 
Ruští představitelé informovali o zesílených útocích ze severní Ukrajiny a uvedli, že ve čtvrtek se ukrajinské jednotky pokusily překročit hranici do Bělgorodské oblasti, což byl první takový vpád.

Ukrajina popírá, že by se její armáda na těchto vpádech podílela, a tvrdí, že je provádějí ruští dobrovolníci.

- "Rusko se nakonec stane garantem míru a bezečnosti pro všechny státy na světě":



- Dva mrtví při ukrajinském přeshraničním ostřelování Bělgorodské oblasti - ruský gubernátor

Gubernátor ruské Bělgorodské oblasti v pátek uvedl, že dva lidé byli zabiti a další dva zraněni při ostřelování silnice ve městě Maslova Pristan u ukrajinských hranic ukrajinskými silami.

"Úlomky střel zasáhly projíždějící auta. V jednom z nich cestovaly dvě ženy. Na následky zranění na místě zemřely," uvedl podle agentury Reuters gubernátor Vjačeslav Gladkov.

Tvrzení nebylo nezávisle ověřeno.


- Kyjevský starosta Vitalij Kličko nařídil, aby v hlavním městě fungovaly kryty 24 hodin denně, a to po informaci, že včera tři lidé, které zabily padající trosky z ruského raketového útoku, uvízli mimo "zamčený" protiletecký kryt.
Při čtvrtečním ranním raketovém útoku zahynuli tři lidé včetně dítěte a nejméně 11 osob bylo zraněno. Obyvatelé Kyjeva nechávají květiny, hračky a sladkosti u provizorního památníku na místě, kde byly zabity 33letá Olha Ivaško a její devítiletá dcera Vika.

- Rusko v noci opět zaútočilo na Kyjev, přičemž ukrajinské síly tvrdí, že protivzdušná obrana sestřelila všech 15 řízených střel a 21 útočných dronů.
Gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak přes noc uvedl, že město Nikopol bylo zasaženo ostřelováním.

- Gubernátor ruské Brjanské oblasti v pátek uvedl, že po ostřelování města poblíž hranic ukrajinskými silami byly poškozeny čtyři domy. Objevily se také zprávy o explozích v okupovaném Berdiansku v ukrajinské Záporožské oblasti.

- V noci na pátek zaútočily dva dálkové drony na palivovou a energetickou infrastrukturu v západní části ruské Smolenské oblasti,
ale žádná zranění ani požáry nebyly hlášeny, uvedl úřadující gubernátor oblasti.

- Pomocník starosty Mariupolu Petro Andjuščenko prohlásil, že tři lidé byli zabiti výbuchem miny na dálnici H20 Mariupol-Doněck. Uvedl, že k incidentu došlo poblíž Olenivky, místa masakru vězňů na začátku války.

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pátek uvedl, že USA spolupracují s Ukrajinou a dalšími spojenci na dosažení shody ohledně základních prvků "spravedlivého a trvalého míru", který by ukončil válku s Ruskem. Washington by rovněž podpořil iniciativy dalších zemí směřující k ukončení konfliktu, pokud budou dodržovat Chartu OSN a svrchovanost, územní celistvost a nezávislost Ukrajiny.

- Dva blízcí spojenci čečenského vůdce Ramzana Kadyrova ve čtvrtek veřejně kritizovali nejvýznamnějšího ruského žoldáka a Jevgenije Prigožina označili za blogera, který neustále "křičí" o svých problémech.

- Zvláštní vyslanec Číny pro euroasijské záležitosti Li Chuej v pátek uvedl, že ruská strana oceňuje přání a úsilí Číny o vyřešení ukrajinské krize

"Riziko eskalace rusko-ukrajinské války je stále vysoké," řekl podle agentury Reuters Li na briefingu o své návštěvě Evropy.

"Všechny strany musí zajistit bezpečnost jaderných zařízení a přijmout konkrétní opatření k ochlazení teploty," dodal.
 
- Poradce starosty Mariupolu Petro Andruščenko prohlásil, že tři lidé byli zabiti výbuchem miny na dálnici H20 Mariupol-Doněck. Uvedl, že k incidentu došlo poblíž Olenivky, místa masakru vězňů na počátku války.

- Suspilne, ukrajinská státní televizní stanice, nabízí tento souhrn nočních zpráv:

    V Kyjevě nejsou žádné informace o zraněných osobách ani o škodách, zatímco v Kyjevské oblasti byli v důsledku pádu trosek zraněni 11letý chlapec a 68letý muž. Poškozeny byly soukromé domy a automobily.

    Během uplynulého dne byli v Doněcké oblasti v důsledku ostřelování zabiti dva lidé a dalších 12 bylo zraněno. V Záporožské oblasti byl během dne zabit jeden člověk a dva byli zraněni, v Chersonské oblasti bylo zraněno 16 osob.

    Generální štáb informoval, že ruská armáda stanovila pro obyvatele dočasně okupované Chersonské oblasti termín pro získání ruského pasu - 1. září 2023. Za odmítnutí hrozí zastavením dodávek elektřiny, zabavením majetku, násilným vystěhováním z domovů nebo deportací.


- Na východě Ukrajiny byl vyhlášen letecký poplach

Dva dálkové drony zaútočily v noci na pátek na palivovou a energetickou infrastrukturu v západní Smolenské oblasti v Rusku, ale nebyla hlášena žádná zranění ani požáry, uvedl úřadující gubernátor regionu.

Podle agentury Reuters uvedl, že útoky zasáhly města Divasy a Perešna poblíž hlavního města regionu Smolenska, asi 270 km od ukrajinských hranic, ale neuvedl, kdo je za ně zodpovědný. Smolenská oblast leží severně od ruského Brjanska a sousedí s Běloruskem.

- Valerij Zálužnyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil, zveřejnil na svém oficiálním kanálu Telegram několik dalších podrobností o nočním útoku Ruska na Kyjev. Píše:

    Okupanti pokračují v terorizování Ukrajiny pomocí útočných dronů a raket.

    Kolem jedenácté hodiny večerní nepřítel zaútočil na Kyjev bezpilotními letouny kamikadze Šahed-136/131. Vnikly z jižního směru, přičemž využily topografii oblasti a tok řeky Dněpr.

    Kolem třetí hodiny ranní se ve vzdušném prostoru Ukrajiny již nacházely řízené střely Kh-101/Kh-555 vypouštěné strategickými bombardéry Tu-95ms z Kaspického moře. Vnikly ze severního směru, útočily na Kyjev, manévrovaly a snažily se zmást naši protivzdušnou obranu.

    Všech 15 řízených střel a 21 útočných bezpilotních letounů bylo zničeno silami a prostředky protivzdušné obrany vzdušných sil, ve spolupráci se systémy protivzdušné obrany obranných sil Ukrajiny.

V noci gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak uvedl, že bylo zasaženo město Nikopol. Napsal:

    Agresor se nezastaví. Nikopolská oblast se opět stala terčem útoku. O půlnoci Rašisté ostřelovali Nikopol. Na město létaly granáty z těžkého dělostřelectva. Lidé jsou nezranění. Záchranáři zkoumají oblast. Nepřítel je zákeřný a neopouští svou taktiku terorizování civilního obyvatelstva.

- Podle agentury Reuters se Spojené státy snaží v Japonsku zajistit dodávky TNT pro 155mm dělostřelecké granáty, Washington spěchá se zbraněmi a municí na Ukrajinu pro protiofenzívu proti ruským silám.

Pro Japonsko by jakákoli zakázka znamenala zkoušku jeho ochoty soudit se o pomoc Kyjevu, protože exportní pravidla zakazují japonským společnostem prodávat do zahraničí smrtící předměty, jako jsou houfnicové granáty, které Ukrajina denně střílí na ruské jednotky okupující její regiony na jihovýchodě.

Přesto se zdá, že spojenci našli způsob, jak prodej TNT v situaci celosvětového nedostatku munice obejít.

"Existuje způsob, jak mohou Spojené státy nakoupit výbušniny od Japonska," řekl agentuře Reuters pod podmínkou anonymity jeden z lidí obeznámených s jednáním o této záležitosti v Japonsku s odvoláním na citlivost této otázky.

- Čínské letecké společnosti se při nově schválených letech do a ze Spojených států vyhýbají přeletům nad ruským vzdušným prostorem,  uvedla webová stránka FlightAware pro sledování letů a představitelé odvětví, kteří hovořili s agenturou Reuters.

Rusko zakázalo americkým leteckým společnostem a dalším zahraničním dopravcům létat nad svým vzdušným prostorem v odvetě za to, že Washington v březnu 2022 zakázal ruské lety nad USA po invazi na Ukrajinu.

Záznamy FlightAware podle agentury Reuters ukazují, že čínské lety nedávno schválené Washingtonem nad Ruskem nelétají, zatímco dříve schválené lety čínských aerolinek přes USA stále využívají ruský vzdušný prostor.

Dne 3. května americké ministerstvo dopravy (USDOT) uvedlo, že povolí čínským leteckým společnostem zvýšit počet letů v USA pro osobní dopravu na 12 zpátečních letů týdně, což odpovídá počtu letů, které Peking povolil americkým dopravcům. Dříve bylo čínským dopravcům povoleno pouze osm letů týdně.

Náměstkyně ministra USDOT pro letectví a mezinárodní záležitosti Annie Petsonková odmítla odpovědět na otázku, zda Bidenova administrativa požadovala, aby se čínští dopravci vyhýbali ruskému vzdušnému prostoru jako podmínku pro schválení čtyř nových letů.

- USA přestanou s Ruskem sdílet některé údaje z programu New Start


Spojené státy uvedly, že od čtvrtka přestanou Rusku poskytovat některá oznámení požadovaná podle smlouvy o kontrole zbrojení Nový start, informuje agentura Reuters, včetně aktualizací o umístění raket a odpalovacích zařízení, jako odvetu za "pokračující porušování" dohody ze strany Moskvy.

V informačním listu na svých internetových stránkách ministerstvo zahraničí uvedlo, že Rusku rovněž přestane poskytovat telemetrické informace - dálkově shromážděné údaje o letu rakety - o odpalech amerických mezikontinentálních a ponorkových balistických raket.

V rozhovoru s novináři pod podmínkou zachování anonymity jeden činitel uvedl, že kroky USA, které zastavily sdílení některých informací s Ruskem vyžadovaných smlouvou New Start, jsou vratné, píše agentura Reuters, a že Spojené státy se snaží přilákat Moskvu zpět k rozhovorům o kontrole zbrojení, což je vzhledem k ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 a americkým dodávkám zbraní Kyjevu nepravděpodobné.

Ruský prezident Vladimir Putin od smlouvy, která omezuje rozmístěné strategické jaderné arzenály, oficiálně neodstoupil. Dne 21. února prohlásil, že Rusko svou účast pozastaví, čímž ohrozí poslední pilíř americko-ruské kontroly zbrojení.

Smlouva Nový start, která byla podepsána v roce 2010 a jejíž platnost vyprší v roce 2026, omezuje počet strategických jaderných hlavic, které mohou země rozmístit. Podle jejích podmínek mohou Moskva a Washington rozmístit nejvýše 1 550 strategických jaderných hlavic a 700 pozemních a ponorkových raket a bombardérů k jejich dopravě.

"Počínaje 1. červnem 2023 Spojené státy neposkytují Rusku oznámení požadovaná podle smlouvy, včetně aktualizací o stavu nebo umístění položek podléhajících smlouvě, jako jsou rakety a odpalovací zařízení," uvádí se v informačním přehledu ministerstva zahraničí. Rusko je podle něj přestalo poskytovat koncem února.

Úředník Bidenovy administrativy uvedl, že USA "budou i nadále dodržovat hlavní limity (smlouvy) ... a očekávají, že Rusko bude v tomto směru pokračovat také".


- Americký senát v noci na čtvrtek těsně schválil návrh zákona o pozastavení dluhového stropu, čímž  odvrátil federální platební neschopnost, která by mohla způsobit chaos v americké ekonomice a na světových trzích.

Obranní jestřábi z republikánské konference v Senátu varovali, že legislativa dostatečně nefinancuje Pentagon, což ponechává americkou armádu zranitelnou tváří v tvář zahraničním hrozbám.

Schumer a McConnell se pokusili tyto obavy rozptýlit tím, že do zápisu zapsali prohlášení, v němž znovu potvrdili, že Amerika je připravena "reagovat na trvalé a rostoucí hrozby pro národní bezpečnost".

"Tato dohoda o dluhovém stropu nijak neomezuje schopnost Senátu vyčlenit mimořádné dodatečné finanční prostředky, aby zajistil, že naše vojenské schopnosti budou dostatečné k odstrašení Číny, Ruska a dalších našich protivníků," uvádí se ve společném prohlášení. "Senát nehodlá ignorovat naše národní potřeby ani opustit naše přátele a spojence, kteří čelí naléhavým hrozbám ze strany nejnebezpečnějších amerických protivníků."

Dohoda o dluhovém stropu USA těsně prošla Senátem a odvrátila tak katastrofickou platební neschopnost federálních úřadů
 
- Kyjev při ranních úderech sestřelil více než 30 raket a dronů

Ukrajinské úřady v pátek zrušily letecký poplach na většině území země a představitelé hlavního města Kyjeva uvedli, že obrana zřejmě sestřelila více než 30 raket a dronů vypálených Ruskem.

Od začátku května Moskva podnikla přibližně 20 samostatných raketových a bezpilotních útoků na ukrajinská města.

Kyjevské vojenské úřady, píšící na Telegramu, uvedly, že Rusko vypustilo drony a řízené střely současně.

"Podle předběžných informací bylo ve vzdušném prostoru nad Kyjevem a v jeho okolí silami protivzdušné obrany zjištěno a zničeno více než 30 vzdušných cílů různých typů," uvedly v prohlášení.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko, který dříve informoval o dvou samostatných vlnách útoků, napsal na Telegramu, že nedošlo k žádnému volání záchranných služeb.

Ukrajina pravidelně uvádí, že její obrana likviduje většinu ruských raket a bezpilotních letounů.

Od začátku května Moskva podnikla přibližně 20 samostatných raketových a dronových úderů na ukrajinská města.

Při čtvrtečním ranním raketovém útoku na Kyjev, který zasáhl obytné domy, dvě školy a dětskou kliniku, byli podle městských úřadů zabiti tři lidé včetně dítěte a nejméně 11 osob bylo zraněno. Útok, který se odehrál na Mezinárodní den dětí, zahrnoval 10 raket krátkého doletu Iskander a před jejich zásahem bylo varování jen několik minut. Od začátku ruské plnohodnotné invaze v únoru 2022 bylo při vojenských útocích na Ukrajině zabito téměř 500 dětí.

- Při ostřelování v Belgorodu bylo zraněno nejméně devět civilistů, uvedl gubernátor oblasti, stovky dětí, žen a starých lidí byly evakuovány.
Neověřené video ukázalo požár velké budovy v Šebekinu. Belgorodský gubernátor Vjačeslav Gladkov uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly opakovaně ostřelovaly Šebekino raketami Grad sovětské konstrukce ráže 122 mm. Ruští protiputinovští partyzáni uvedli, že jsou zodpovědní za nálet na Šebekino, což je druhý partyzánský útok na území Ruska za necelé dva týdny.

- Ukrajina v souvislosti s invazí Vladimira Putina uvalila sankce na Alexandra Lebeděva, bývalého zpravodajského důstojníka KGB, jehož syn Jevgenij zasedá v britské Sněmovně lordů. Rada národní bezpečnosti a obrany v Kyjevě uvalila sankce na Lebeděva staršího loni v říjnu.  kým.

- Zelenskij ve čtvrtek uvedl, že se mu dostalo silné podpory od spojenců, kteří se účastní evropského summitu v Moldavsku, v otázce dodávek stíhaček Kyjevu na pomoc při odražení ruských sil. 

- Starlink, satelitní komunikační služba, kterou založil Elon Musk, má podle Pentagonu smlouvu s ministerstvem obrany na poskytování satelitních služeb pro Ukrajinu.


- Tisková agentura Agence France-Presse uspořádala ve svém pařížském sídle vzpomínkový obřad na novináře Armana Soldina, který byl minulý měsíc zabit na Ukrajině. 

- V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu bude ruský přístup do přístavů na Faerských ostrovech v severním Atlantiku omezen výhradně na rybolov. Faerská vláda se snaží omezit ruské aktivity ve svých přístavech kvůli riziku špionáže a po kritice kvůli obnovení dvoustranné dohody o rybolovu na konci listopadu.

-  Ukrajinské ministerstvo pro obnovu a infrastrukturu ve čtvrtek uvedlo, že dohoda o vývozu obilí do Černého moře, kterou zprostředkovala OSN, byla opět zastavena, protože Rusko zablokovalo registraci lodí do všech ukrajinských přístavů.
Mluvčí OSN uvedl, že Rusko informovalo úředníky dohlížející na tuto iniciativu, že Moskva omezí registrace do přístavu Pivdennyj v ukrajinské Oděské provincii, dokud se všechny strany nedohodnou na odblokování tranzitu ruského čpavku.

- Tchaj-wan věnoval více než 4 miliony liber na rekonstrukční projekty na Ukrajině vedené Litvou, uvedla ve středu litevská vládní investiční agentura. Prostředky půjdou na rekonstrukci školy v Boroďance a školky v Irpinu, uvedla Centrální agentura pro řízení projektů.

- Zelenskyj uvedl, že Kyjev chce obdržet "jasné" rozhodnutí o své budoucnosti ve vojenské alianci NATO, až se příští měsíc sejdou vedoucí představitelé bloku na summitu v litevském Vilniusu.

- Ministři zahraničí NATO se scházejí v Oslu, kde francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonna prohlásila, že aliance se musí zamyslet nad tím, jaké bezpečnostní záruky může Ukrajině poskytnout, a litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis řekl, že nastal čas, aby členové NATO našli konkrétní odpověď na otázku, jak by se Ukrajina mohla stát členem.

- Švédský ministr zahraničí Tobias Billström, který byl rovněž v Oslu, řekl, že nastal čas, aby Turecko a Maďarsko ratifikovaly přihlášku jeho země do NATO.
"Splnili jsme všechny své závazky," řekl Billström. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že brzy odcestuje do Turecka, aby projednal členství Švédska v NATO.
 
Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3918

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2023