Španělské volby: Pravice vede, ultrapravice propadla. Povolební vyjednávání mohou trvat měsíce

24. 7. 2023

čas čtení 5 minut
S více než 95 % sečtených hlasů vyhrála španělská konzervativní Lidová strana parlamentní volby se 136 křesly. Výsledek však zdaleka neznamená naprostou většinu a naznačuje, že situace si vyžádá týdny – ne-li měsíce – vyjednávání, během nichž se teprve vyjasní, zda se příští španělská vláda přikloní napravo nebo nalevo.

Socialisté si vedli lépe, než předpovídaly průzkumy, a získali 122 křesel. Výsledkem je mírný zisk oproti 120 křeslům, které získala ve volbách v listopadu 2019.

Nové levicové hnutí Sumar získalo 31 křesel.

Krajně pravicová strana Vox utrpěla jedny z největších ztrát, když počet jejích křesel v parlamentu klesl z 52 na 33.

Zatímco průzkumy veřejného mínění naznačovaly, že počet křesel Voxu klesne, naznačovaly také, že tento pokles bude kompenzován rolí strany jako kingmakera po volbách.

Koalice lidovců a Voxu by měla 169 křesel – což znamená, že by potřebovala získat hrstku hlasů od jiných stran, aby si zajistila 176 křesel potřebných pro většinu v třistapadesátičlenném parlamentu. Je to náročný úkol, vzhledem k tomu, že většina regionálních stran vyjádřila váhání nad uzavíráním dohod, které by mohly Voxu usnadnit cestu k moci.

Socialisté a Sumar by měli dohromady 153 křesel, což by znamenalo, že by se mohli pokusit uzavřít dohody s menšími regionálními stranami. To by však vyžadovalo napjatá jednání - což znamená, že Španělsku hrozí, že ho opět čekají nové volby.

Zdroj v angličtině: ZDE

Jednání obou bloků o sestavení vlády budou zahájena po svolání nového parlamentu 17. srpna. Král Felipe VI. pozve předsedu Lidové strany (PP) Alberta Núñeze Feijóa, aby se pokusil získat post premiéra. V podobné situaci v roce 2015 odmítl královo pozvání lídr PP Mariano Rajoy s tím, že nedokáže sehnat podporu.

Pokud Feijó odmítne, král se může se stejnou žádostí obrátit na předsedu vlády Pedra Sáncheze. Zákon nestanovuje lhůtu pro tento proces, ale pokud žádný kandidát nezíská většinu do dvou měsíců od prvního hlasování o premiérovi, musí se konat nové volby.
 
Sánchez v neděli pozdě večer prohlásil, že "reakční" strany španělské pravice ve volbách neuspěly.

"Získali jsme více hlasů, více křesel a větší podíl hlasů než před čtyřmi lety," řekl davům shromážděným před sídlem PSOE v Madridu.

"Zpátečnický, reakční blok, který se snažil zvrátit úspěchy posledních čtyř let, neuspěl."

Předseda PP Feijóo poděkoval těm, kteří jeho straně pomohli k vítězství, a prohlásil, že se hodlá pokusit co nejdříve sestavit vládu.

"Naší povinností je nyní zastavit období nejistoty, které se ve Španělsku otevírá," řekl. "Jako kandidát strany, která získala nejvíce hlasů, se domnívám, že mou povinností je co nejdříve zahájit dialog a pokusit se vládnout naší zemi v souladu s výsledky voleb a volebním vítězstvím."

Sanchez - který vsadil na předčasné volby poté, co PSOE (socialisté) utrpěli v květnových regionálních a komunálních volbách výprask, označil hlasování za ostrou volbu mezi silami pokroku a silami reakčního konzervatismu. Tvrdil, že pouze PSOE a aliance Sumar, jejíž součástí je Podemos a kterou vede jeho vicepremiérka a ministryně práce Yolanda Díazová, mohou obhájit a realizovat progresivní program, který prosazoval v uplynulých čtyřech letech.

V neděli večer Díazová příznivcům Sumaru řekla: "Zvítězili jsme. Dnes máme lepší zemi. Od zítřka musíme pokračovat v získávání práv a jsme odhodláni to dělat - více práv pro ženy, pro LGBTI a pro pracující."

Předseda strany Vox Santiago Abascal poblahopřál Feijóovi z PP k vítězství, ale dodal: "Rád bych upozornil na něco, co je pro mnoho Španělů špatnou zprávou: navzdory prohře ve volbách může Pedro Sánchez zablokovat sestavení nové vlády. A co je ještě horší, Pedro Sánchez může být dokonce dosazen do funkce premiéra s pomocí komunistů, stoupenců [katalánské] nezávislosti a teroristů."

Přestože PP trvale vedla v průzkumech a vedla agresivní kampaň, utrpěla v posledním týdnu slabé výsledky, když se pozornost přesunula na Feijóa. Již předtím se ocitl v rozpacích poté, co se jeho tvrzení o výsledcích PP v oblasti důchodů ukázala jako nepravdivá, ale poté byl kritizován za sexistický tón zjevné narážky na Díazovu vizáž.

Feijóo vyzval Španěly, aby volili, "aby se naše země opět spojila", a prohlásil, že na rozdíl od Sáncheze není nikomu zavázán.

"Nemám žádné dluhy ani dohody s nikým," řekl v pátek svým příznivcům v galicijském městě A Coruña. "Nemusím se zodpovídat nikomu kromě španělského lidu."

Průzkum agentury Ipsos pro deník La Vanguardia tento měsíc ukázal, že ekonomika je pro voliče největším problémem - 31 % dotázaných ji uvedlo na prvním místě. Následovala nezaměstnanost (10 %) a zdravotnictví (9 %). Imigrace, jeden z nejoblíbenějších bodů Voxu, byla nejdůležitější otázkou pro pouhá 2 % dotázaných.

1
Vytisknout
2539

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2023