V konzervatici ovládané Británii se za menstruační vložky neplatí žádná DPH, kromě toho jsou zadarmo k dispozici ve školách a v nemocnicích

26. 9. 2023

čas čtení 3 minuty

Daň z tamponů ode dneška zrušena

"Daň z tamponů" byla zrušena - dnes (1. ledna 2021) vstoupila v platnost nulová sazba DPH na dámské hygienické potřeby.

Od:
Britské ministerstvo financí
Zveřejněno 1. ledna 2021

    Daň z tamponů zrušena - ode dneška (1. ledna 2021) se na dámské hygienické výrobky přestává vztahovat DPH.
- je to součást širší vládní akce End Period Poverty (Skoncujme s menstruační chudobou) , která zahrnuje zavedení bezplatných hygienických výrobků ve školách, na vysokých školách a v nemocnicích.
-  tento krok byl umožněn díky konci přechodného období a osvobození od právních předpisů EU, které ukládají DPH na hygienické výrobky.

Tento krok je v souladu s vládním závazkem zrušit tuto daň a je součástí širší strategie, jejímž cílem je zajistit, aby hygienické výrobky byly cenově dostupné pro všechny ženy:


- zavedení bezplatných menstruačních výrobků pro všechny mladé lidi v anglických státních školách a na vysokých školách v lednu 2020 a prodloužení programu do roku 2021.
- britské státní zdravotnictví nabízí od roku 2019 menstruační výrobky každé pacientce v nemocnici, která je potřebuje (včetně dlouhodobě hospitalizovaných pacientek).


    Fond pro daň z tamponů zřízený v roce 2015 vyčlenil finanční prostředky získané z DPH z menstruačních produktů na projekty na podporu zranitelných a vyloučených žen a dívek

Ministr financí Rishi Sunak řekl:

    Jsem hrdý na to, že dnes plníme svůj slib zrušit daň z tamponů. Hygienické výrobky jsou nezbytné, takže je správné, abychom DPH nevybírali.

    Již jsme zavedli bezplatné hygienické výrobky ve školách, na vysokých školách a v nemocnicích a tento závazek nás posouvá o další krok blíže k tomu, aby byly dostupné a cenově přijatelné pro všechny ženy.

Felicia Willowová, výkonná ředitelka Fawcett Society, uvedla: 

    Vřele vítáme zrušení DPH na všechny hygienické výrobky od 1. ledna 2021 a blahopřejeme vládě k tomuto pozitivnímu kroku.

    Cesta k tomuto bodu byla dlouhá, ale konečně může být sexistická daň, podle níž byly hygienické výrobky klasifikovány jako nepotřebné a luxusní zboží, odsunuta do historie.

Fond pro daň z tamponů bude i nadále poskytovat finanční prostředky na projekty na podporu zranitelných žen a dívek. Minulý měsíc byly oznámeny úspěšné žadatelky o finanční podporu ve výši 15 milionů liber na rok 2020/21.

Další informace

Spojené království tak již není právně vázáno zákony EU, podle nichž hygienické výrobky od roku 1973 podléhaly pěti různým sazbám DPH - poslední z nich byla 5%, platná od ledna 2001.

Ačkoli bylo Spojené království vázáno směrnicí EU o DPH, parlament schválil přechod na nulovou sazbu, přičemž do zákona o financích z roku 2016 bylo pro takový případ zahrnuto ustanovení. 

Spojené království rovněž v roce 2015 zřídilo Fond pro daň z tamponů, jehož cílem je věnovat na charitativní účely finanční prostředky odpovídající výši vybraného výnosu z DPH, přičemž od té doby bylo charitativním organizacím pracujícím se zranitelnými ženami a dívkami věnováno 47 milionů liber.

 Nulová sazba byla uzákoněna v zákoně o financích na rok 2016, což umožňuje, aby změna vstoupila v platnost, jakmile k tomu bude mít Spojené království v rámci svých právních povinností prostor.

0
Vytisknout
2370

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2023