"Minují i dětské hračky." Odminování Ukrajiny může zabrat až 750 let

13. 11. 2023

čas čtení 1 minuta
Mezinárodní centrum GLOBSEC tvrdí, že Rusové rozmístili na Ukrajině tolik min, že by jejich odstranění mohlo trvat až 750 let, pokud by práce v tomto odvětví pokračovaly současným tempem. Ukrajinští představitelé tvrdí, že věří, že to zvládnou za 70 let, ale i to znamená, že ruské miny budou vrhat stín na Ukrajinu po celá desetiletí.

Odminování je nejen pomalá a nebezpečná práce, ale také extrémně drahá. Odhady nákladů pro Ukrajinu, zemi, která nyní má na svém území více min než kterýkoli jiný stát na světě, dosahují desítek miliard amerických dolarů.

Podle ukrajinských představitelů a mezinárodní humanitární organizace, Rusové často minují všechny myslitelné věci, když ustoupí. Včetně mrtvol, potravin a dětských hraček, což činí jakýkoli ukrajinský postup obtížným a nebezpečným, protože všechny tyto věci se musí odminovat.

V důsledku pomoci ze Západu má Ukrajina nyní jedny z nejlepších odminovacích zařízení na světě. Ale co se stalo byl nejinspirativnější jak pro Ukrajince, tak pro ostatní po celém světě, je práce psů, jako je Patron, kteří vyčenichají miny a umožní lidem je deaktivovat a odstranit.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
2322

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2023