Co zažívají židovští studenti na německých univerzitách

13. 11. 2023

čas čtení 5 minut
Mnoho univerzit se vyhýbá solidaritě s Izraelem, protože antisemitští agitátoři uspějí se svým brutálním přístupem, píší Jacob Horowitz a David Gladilin. Každý, kdo navrhuje vyvěsit izraelskou vlajku před univerzitou, musí být uražen.

Žijeme a studujeme v Severním Porýní-Vestfálsku, spolkové zemi s mnoha židovskými komunitami a ještě větším počtem univerzit a vysokých škol. Židovský spolek v Severním Porýní je s více než 15 000 členy největší v Německu. Od teroristického útoku Hamásu na Izrael 7. října se situace židovských studentů v Německu opět stala napjatější.

Samidún a islamistické partnerské organizace pravidelně pořádají demonstrace ve velkých městech Severního Porýní-Vestfálska. V Duisburgu, Düsseldorfu a Bochumi se mimo jiné stovky či tisíce lidí scházejí, aby pod rouškou solidarity s Palestinci dali volný průchod své nenávisti k Židům a schválili nebo dokonce oslavili teror Hamásu. Bohužel ušetřeny nejsou ani univerzity.

Mnoho univerzit v Severním Porýní-Vestfálsku (na rozdíl od Humboldtovy univerzity v Berlíně) odmítlo projevit jasnou solidaritu s Izraelem nebo dokonce s Židy v Německu. Vedení univerzity se obává reakce rozzlobených nenáviděčů Židů.

Dokonce i "neutrálnější" prohlášení univerzit byla v komentářích doprovázena řadou nenávistných komentářů, které v neškodném případě obviňují univerzity z údajného zanedbávání Palestinců a v nejhorším případě agitují proti Židům v Německu a dovolávají se zničení Izraele. Univerzita aplikovaných věd v Düsseldorfu obdržela stovky nenávistných komentářů v reakci na svůj příspěvek vyjadřující solidaritu s Izraelem, a tak se rozhodla svůj příspěvek smazat. Antisemitští agitátoři jsou úspěšní se svým brutálním přístupem, část většinové společnosti ustupuje.

Zatímco univerzity, jako je naše Univerzita Heinricha Heineho v Düsseldorfu, loni vyvěšovaly ukrajinské vlajky jako samozřejmost, nyní chtějí předstírat, že jsou apolitické, a zdržet se vyvěšování vlajek ve prospěch Izraele.

Politika vysokoškolského vzdělávání je pro nás neméně důležitá. A ve studentských parlamentech je vidět, že některé ze studentských organizací nechtějí vědět nic o solidaritě svých mateřských stran.

Nedávno jsme se spolu s dalšími židovskými a solidárními studenty zúčastnili setkání studentského parlamentu HHU Düsseldorf. Před začátkem schůze k nám přistoupil předsedající schůze a zakázal nám vystavovat portréty izraelských rukojmích na stolech, kde jsme seděli, protože by to "poštvalo" lidi.

Na návrh konzervativní kandidátky (RCDS), že by měla být v kampusu vyvěšena izraelská vlajka, konzultant z antidiskriminačního oddělení AStA odpověděl, že nebudou podporovat válečné zločinecké státy. Troufáme si pochybovat o tom, že by se židovský student někdy obrátil na tuto antidiskriminační jednotku.

Zejména politicky levicoví a zelení univerzitní aktéři mají slepou skvrnu, pokud jde o otázku antisemitismu souvisejícího s Izraelem. Ve smyslu údajné neutrality existuje neustálá snaha klást rovnítko mezi antisemitismus a islamofobii. Tímto způsobem se jednostranná nenávist k Židům nebezpečným způsobem relativizuje.

Situace na jiných univerzitách je ještě děsivější. Například AStA Univerzity Duisburg-Essen nabídla v rámci "kritických úvodních týdnů" prostor pro protižidovské akce s antisemitskými aktéry, jako je "Palestinská solidarita Duisburg". Pouze díky intervenci Mladého fóra Porúří se AStA omluvila za svůj neodpustitelný přešlap.

Na univerzitě v Münsteru bylo ještě možné odvrátit "kritický O-týden", který měl být organizován ve spolupráci s levicovou univerzitní kandidátkou, zákazem všech akcí souvisejících s Blízkým východem, včetně proizraelských akcí.

Mnozí se neodvažují nosit kipu

Dostává se k nám mnoho zpráv od židovských studentů z celého Severního Porýní-Vestfálska, kteří hlásí antisemitské incidenty v každodenním životě na univerzitě. V mnoha semestrálních skupinách na WhatsAppu vedených studentskými radami se píší protiizraelské a protižidovské vzkazy a objevují se zejména výzvy k výše zmíněným nenávistným demonstracím – takže některé z nich musely být zablokovány. Židovští studenti se již neodvažují nosit židovské symboly, jako je Davidova hvězda nebo kipa, a z bezpečnostních důvodů raději svým spolužákům o své židovské identitě vůbec neříkají.

Počet antisemitských incidentů, které se nedostanou na veřejnost, bude pravděpodobně velmi vysoký. Z tohoto důvodu jsou ředitelé a zaměstnanci univerzit vyzýváni, aby se postavili před své studenty nebo spolužáky, nabídli jasně pojmenovaná a vyškolená kontaktní místa a podnikli rozhodné kroky proti antisemitismu. To ohrožuje nejen židovský život, ale i náš svobodný a demokratický základní řád.

Univerzity musí být místem osvěty a vzdělávání pro příští generace – a ne živnou půdou pro antisemitismus.

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
2361

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2023