Gaza: "Je to smrt. Pomalá smrt"

14. 11. 2023

čas čtení 4 minuty
Reportér, Channel 4 News, pondělí 13. listopadu 2023, 19 hodin: Svůj život zanechali za sebou. Cesta na jih Gazy je dlouhá. Nikdo neví, kdy se budou moci vrátit domů, ani  jestli jejich domov bude ještě existovat.


Tento muž a jeho těhotná žena utekli a pak utíkali znovu a znovu. Právě konečně dorazili do Chán Unisu. Ale ne všichni, kdo byli s nimi, se tam dostali.


"Jeden muž nesl mou zraněnou ženu na ramenou, protože já jsem nemohl. Když došel k izraelským vojájkům, požádali ho, aby si klekl. Násilím mu svlékli šaty a nechali mou ženu samotnou. Křičela hodinu a půl,  toho muže spolu s dalšími čtyřiceti lidmi zatkli."

Zdroj v angličtině:

 

Rodina zamířila do přeplněné  nemocnice Žena utrpěla krvácení do mozku po izraelském zásahu poblíž jejich domu, když se vracela z nákupu chleba. Podle izraelské armády se někteří bojovníci Hamásu snaží proklouznout i na jih. Izraelská armáda tvrdí, že jich zabili stovky, včetně klíčových velitelů. 
Divíte se, že ve městě Gaza zůstal někdo naživu. Lékaři v nemocnici al-Šifa bojují o záchranu života 36 předčasně narozených dětí vyjmutých z inkubátorů, které kvůli nedostatku paliva přestaly fungovat. Tři další zemřely o víkendu. 

Telefonoval jsem s chirurgem z nemocnice.

Izrael obviňuje Hamás, že pod nemocnicí Al Šífa ukrývá své velitelství. Dnes zveřejnil video, na kterém je podle něj vidět bojovník s raketometem poblíž další nemocnice v Gaze. Hamás se možná skrývá mezi civilním obyvatelstvem, ale mnohým masové izraelské údery připadají jako kolektivní trest. Bombardují v Chán Unisu. Tam, kam tolik lidí uprchlo.

Toto jsou následky bombardování v Khan Unis, kam tolik lidí uprchlo.

Děti křičí bolestí, děti se snaží postarat o svou matku.

Jsou tu i okamžiky úlevy, i když jsou zmírněny utrpením. Iman se po útěku ze severu poprvé od začátku války setkává se svou dcerou.

Jaké to bylo? Ptají se jí. Smrt, odpovídá. Pomalá smrt.



Smrt je teď v Gaze všude. Jeden po druhém jsou vynášeny pytle s těly. Osm členů rozvětvené rodiny. Jaká slova útěchy mohou utišit tuto bolest? Otázka v jejích očích: Jaké nové tragédie přinese zítřek?



Reportér z Tel Avivu: V posledních minutách přicházejí zprávy o rozsáhlém a smrtícím leteckém útoku na tábor Džabalíja na severu Gazy, při kterém  teď zahynulo nejméně 30 lidí. Když ale mluvíte s lidmi tady v Izraeli, dostanete zcela jiný obrázek. Cítí se frustrováni tím, že se podle nich mezinárodní společenství příliš soustřeďuje na události v Gaze. Říkají, že se příliš rychle zapomnělo na děsivé události z útoku Hamásu ze 7. října, že veřejnost nemá dostatečný soucit s osudem izraelských rukojmích, 239 lidí, včetně dětí a kojenců, kteří byli odvezeni do Gazy. Je to země, která je za touto válkou jednotná, a v posledních minutách se na sociálních sítích objevila fotografie izraelských sil uvnitř parlamentní budovy v Gaze.

Ale zároveň izraelské síly izraelští představitelé zcela otevřeně říkají, že v určité fázi mezinárodní tlak, mezinárodní hněv nad mírou civilních obětí v Gaze bude příliš velký a budou muset souhlasit, aby alespoň snížili intenzitu svého útoku a zdůrazňují rozsah humanitární potřeby.

Právě teď agentura OSN odpovědná za distribuci pomoci v Gaze uvedla, že jí došly pohonné hmoty a že se k dalšímu palivunemůže dostat kvůli izraelské blokádě. 

Je třeba zmínit ještě jednu rychlou poznámku: Nespouštějte oči ze severní hranice Izraele s Libanonem. Střety s Hizballáhem se tam stupňují. Obě strany stále jednají s jistou mírou zdrženlivosti, ale zdá se, že tato fronta má potenciál stát se mnohem nebezpečnější.


Zdroj v angličtině:

0
Vytisknout
3155

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2023